Programul de modernizare a avioanelor IAR 99 Şoim. Ministerul Economiei cere o serie clarificări de la Avioane Craiova. Care sunt problemele sesizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei a solicitat de urgenţă clarificări de la Avioane Craiova după ce compania a selectat pentru programul de modernizare IAR 99 Super Şoim o firmă ce apare în CV-ul directorului general, Dragoş Sandu.

„Ministerul Economiei a solicitat, în regim de urgenţă, reprezentanţilor săi în Consiliul de Administraţie al Avioane Craiova un punct de vedere referitor la procedura pentru programul „Super Şoim”. Concret, au fost solicitate, în regim de urgenţă, informaţii referitor la modul în care a fost realizată procedura de selecţie pentru modernizarea avioanelor IAR 99 şi transmiterea cu celeritate a unei informări asupra principiilor transparenţei şi tratamentului egal în desfăşurarea acestei proceduri”, a declarat Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvânt la Ministerul Economiei, citat de hotnews.ro

Reamintim că, recent, referitor la programul IAR 99, ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat că firma Elbit a dat în judecată şi MApN pentru o procedură de care este responsabilă IAR Craiova, firma care va pune în practică acest proiect de modernizare împreună cu un partener străin.  „Procedura prin care se face selecţia partenerului a fost aleasă de responsabilii Avioane Craiova, companie care deţine toate drepturile intelectuale pentru acest tip de avion”. Concret, producătorul de avioane din Craiova nu a organizat o licitaţie propriu-zisă pentru a selecta furnizorul de avionică ce va dota avioanele Armatei Române, ci a lansat o procedură de selecţie pe baza unor cereri de ofertă. 

Ar fi depus oferte companiile Leonardo, care este fosta Alenia Aeronautica,  Elbit Systems şi CMC Electronics Aurora LLC. După deliberări a fost selectată ultima companie, iar acest lucru i-a nemulţumit pe responsabilii Elbit care au şi decis să conteste procedura în instanţă. 

Întrebat dacă nu consideră o problemă faptul că, în trecut, directorul Avioane Craiova, Dragos-George Sandu, a făcut un curs de formare chiar la compania care acum a câştigat procedura de selecţie, fapt certificat chiar de  CV-ul postat pe site-ul companiei, ministrul Gabriel Leş a declarat că e prima dată când aude această informaţie. “Eu sper că cei de la Avioane Craiova au ales să pună în practică o procedura conform legii”, a precizat despre acest proiect ministrul Apărării. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite