Profesorul universitar Dan Păcurariu, bănuit că şi-a ucis iubita în urmă cu 18 ani, a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis, vineri, arestarea preventivă a profesorului universitar Dan Păcurariu, acuzat de poliţiştii şi procurorii bucureşteni că şi-a ucis iubita în urmă cu 18 ani.

Magistraţii au admis contestaţia făcută de procurori la decizia Tribunalului Bucureşti de a-l plasa sub control judiciar pe profesorul universitar Dan Păcurariu.

Iniţial, judecătorii au considerat că suspectul avea un comportament de hărţuitor, dar nu era perceput ca o ameninţare pentru victimă, motiv pentru care au considerat că nu reprezintă un pericol public.

Ucisă cu sânge rece

Asta deşi, în iunie 1998, profesoara Mihaela Fulga a fost ucisă cu bestialitate în locuinţa sa din cartierul Titan din Capitală, în care locuia cu chirie. 

Aceasta a fost găsită după ce vecinii au alertat poliţia cu privire la mirosul puternic care venea din locuinţa victimei. Trupul neînsufleţit al tinerei a fost găsit pe pat acoperit cu o pătură. Anchetatorii nu au găsit arma crimei, însă poliţiştii au bănuit că ar fi vorba despre o crimă pasională, cu atât mai mult cu cât vecinii au auzit-o ţipând după ajutor în noaptea în care a fost ucisă. Suspectul principal a fost încă de la început Dan Păcurariu, care avea o relaţie de dragoste cu victima.

În documentele aflate la dosar se arată că Mihaela se decisese să rupă relaţia cu profesorul mai ales că acesta devenise violent. „Eu de mâna ăstuia voi muri”, le-a mărturisit de mai multe ori Mihaela prietenelor sale.

Dan Păcurariu (55 de ani) a fost suspectul principal al crimei încă de la început, dar abia acum anchetatorii au reuşit să probeze vinovăţia autorului. Cel care l-ar fi ajutat a fost chiar tatăl său, Dimitrie Păcurariu (decedat în 2002), fost istoric şi critic literar, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea Hyperion.  „De notat este faptul că acest alibi a fost încă de la început susţinut de către tatăl inculpatului, rector al Universităţii Hyperion, persoană influentă la vremea respectivă, acesta susţinând în mod nereal că inculpatul şi-ar fi petrecut întreaga seară acasă împreună cu părinţii, sărbătorind aniversarea căsătoriei lor“, se precizează în documentele anchetatorilor.

Cum s-a dat de gol criminalul

Dan Păcurariu s-ar fi dat însă singur de gol. În seara când victima a fost descoperită, Păcurariu şi-ar fi anunţat iubita oficială de la acea vreme că Mihaela Fulga fusese ucisă. Numai că ar fi făcut greşeala să-i spună cu câteva ore înainte ca victima să fie găsită moartă în casă. „Inculpatul Dan Pădurariu i-a spus martorei F.A.  că victima Mihaela Fulga a fost omorâtă, în data de 29.06.1998 (luni), în jurul orei 17.00 – 18.00, în condiţiile în care cadavrul acesteia a fost descoperit în acea zi, însă abia în jurul orelor 22.00-23.00“, arată procurorii.

Până să facă această eroare profesorul şi-ar fi construit alibiul. „Crima a fost comisă în noaptea de 26 spre 27 iunie 1998, iar începând de a doua zi Păcurariu a sunat victima pe telefonul mobil de zeci de ori, apeluri care au fost găsite ulterior de anchetatori”, arată surse apropiate echipei de anchetă.

O altă probă care le-a dat de gândit anchetatorilor a fost modul selectiv în care au dispărut bunuri din casa victimei. Mai exact, la cercetarea făcută la faţa locului, poliţiştii au găsit mai multe bijuterii din aur şi suma de 1.885 de dolari, ceea ce le-a întărit convingerea că mobilul crimei nu a fost jaful. Asta deşi din casă dispăruseră un lănţişor şi o brăţară din aur, model „Bismark”, primite de victimă cadou de la Păcurariu, dar şi buletinul de identitate al fetei.

Au mai dispărut, de asemenea, diverse bunuri care l-ar fi incriminat pe Dan Păcurariu: un aparat video AIWA (cu care se presupune că a fost lovită victima până a murit) şi un robot telefonic Panasonic, pe care cel mai probabil erau înregistrările unei convorbiri ce putea fi folosită pentru identificarea autorului şi a mobilului comiterii faptei. Totodată, a dispărut şi un rând de chei al locuinţei victimei. Buletinul de identitate al Mihaelei Fulga şi cheile de la casă au fost descoperite de anchetatori în locuinţa profesorului universitar, în timpul unei percheziţii din 2012. Tot atunci, anchetatorii au constatat cu uimire că Păcurariu îşi făcuse în casă un adevărat templu în amintirea victimei. „La mai bine de 14 ani de la comiterea faptei, inculpatul încă mai păstra numeroase obiecte strâns legate de relaţia sa cu victima, astfel: Copia unui buletin de identitate pe numele ei, o adeverinţă a Mihaelei pentru Liceul Sadoveanu, un bilet olograf semnat „M.”, cu conţinutul:

„Pentru DAN . Aşteaptă-mă. Vin repede” , un calendar chinezesc al anului 1998, două pliante de lapte „Fulga”, o carte cu titlul „Fulga Aventura Spaţială”. Şi în ultimul rând, anchetatorii au mai multe înregistrări ale unor discuţii dintre profesor şi mama sa. „Mai multe convorbiri din 2012 arată cum acesta stabileşte cu mama sa tot ce trebuie să spună şi cum trebuie să motiveze în faţa organelor de anchetă, făcându-şi un scenariu şi cu eventualele întrebări ce-i vor fi puse (mai mult, inculpatul îşi ia şi notiţe în acest sens, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 29.05.2012 fiind descoperită şi ridicată o coală de hârtie pe care erau punctate detalii în legătură cu elemente esenţiale ale cauzei)”, arată documentele de la dosar.

Totodată, în una dintre convorbirile menţionate, dascălul îşi spune părerea despre ancheta pe care procurorii o desfăşoară: „Dacă ar putea (procurorii şi poliţiştii – n.r.) şi în suflet şi în creier să-ţi intre şi să urineze şi acolo, să borască şi acolo, să se cace şi în alea, dar nu pot”. 

Profilul psihologic al criminalului

Printre probele administrate de procurori se numără şi profilul psihologic al autorului crimei făcut în acest caz, care i se potriveşte, potrivit acestora, lui Dan Păcurariu.
• Vârsta autorului este sub 35 de ani, dar poate varia între 18  şi 45 de ani (Dan Păcurariu avea 38 de ani la data faptei)
• Are în general o relaţie cu o femeie semnificativă (mama sa Păcurariu Jeanna, singura persoană care-l putea influenţa, după cum au arătat procurorii)
• Nivelul de inteligenţă este spre superior (Dan Păcurariu este profesor universitar doctor)
• Persoanele din anturajul criminalului îl cunosc ca pe o persoană cu un comportament violent şi încearcă să evite certurile cu acesta (declaraţiile martorilor l-au descris în acest mod pe Păcurariu)
• Când este insultat sau ameninţat, răspunde prin violenţă. Îşi exteriorizează mânia şi este cunoscut a ţine ranchiună
• Criminalul colecţionează trofee de la victime (în casa lui Dan Păcurariu au fost descoperite bijuterii ale victimei, precum şi buletinul de identitate)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite