Profesorul american Keith Hitchins, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”. Distincţia a fost înmânată de ambasadorul George Maior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a înmânat, în numele preşedintelui României, Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Mare Ofiţer, profesorului Keith Hitchins, de la Universitatea din Illinois. Ceremonia de decernare a avut loc pe 30 aprilie 2017, la sediul Consulatului General al României la Chicago, potrivit unui comunicat al Ambasadei României în  SUA.

Potrivit sursei citate, ambasadorul George Maior a trecut în revistă cei peste 40 de ani de activitate ai profesorului Keith Hitchins, perioadă în care acesta a publicat un număr impresionant de lucrări academice dedicate istoriei şi culturii române.

Ambasadorul a arătat că, într-o perioadă marcată din ce în ce mai mult de naraţiuni false şi de încercări, uneori forţate şi nejustificate, de „demitizare” a istoriei, eforturile unui istoric de prestigiu precum K. Hitchins, bazate pe o muncă de cercetare şi documentare de o rigoare deosebită, aduc o necesară claritate.
„Profesorul Hitchins a demonstrat, în lucrările sale, legitimitatea istorică a cauzei naţionale române şi valenţele reale ale Marii Uniri din 1918, într-un context geopolitic complex şi dificil. A făcut acest lucru cu o rigoare academică remarcabilă, într-un câmp intelectual de mare competitivitate cum este cel american”, a declarat ambasadorul României.

image

Mulţumirile lui Keith Hitchins

La rândul său, profesorul Keith Hitchins a mulţumit Preşedintelui Klaus Iohannis pentru înalta distincţie acordată şi a mărturisit că România reprezintă nu doar subiectul principal al cercetării sale academice ci şi o ţară de care îl leagă sentimente şi amintiri deosebite, încă de la prima sa călătorie de studii, în 1960.

Keith Hitchins a apreciat în mod deosebit calitatea şcolii româneşti de istorie, arătând că oportunitatea de a studia în original lucrări ale autorilor români de referinţă a contribuit enorm la succesul propriilor demersuri.

Potrivit comunicatului de presă, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior efectuează o vizită de trei zile în zona Chicago. Programul deplasării cuprinde întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, participarea la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, discuţii cu mediul academic din Chicago, o conferinţă publică susţinută în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiei Statului Illinois, ai oraşului Chicago şi ai mediului economic şi de afaceri din regiune.    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite