Profesorii vor primi salarii mici, dar egale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul pregăteşte un act normativ care să răstoarne deciziile instanţelor de majorare a lefurilor pentru profesori. Daniel Funeriu respinge termenul de „plafonare“ a veniturilor dascălilor şi spune că noua reglementare ar fi necesară pentru că sentinţele judecătoreşti ce majorează veniturile numai pentru unii dintre membrii corpului profesoral ar fi creat „inechitate în sistem“.

Într-un interviu pentru „Adevărul", Funeriu afirmă că noua lege se va referi exclusiv la salariile cadrelor didactice din acest an, astfel încât „pentru muncă egală, toate cadrele didactice să primească acelaşi salariu" şi îşi exprimă regretul că „România nu-şi poate permite mai mult". Ministrul acuză pe de altă parte „dublul limbaj" al liderilor sindicali, care ar fi fost de acord cu principiul echităţii la întîlnirea avută cu Funeriu, pentru a protesta apoi vehement în faţa publicului. Singura veste bună pe care ministrul Educaţiei o are pentru dascăli în acest an ar fi că, până la finele lui 2011, profesorii  ar trebui să recupereze tot ce au pierdut din salarii la tăierile de venituri ale bugetarilor de anul trecut.

Citiţi şi:

Boc plafonează salariile dascălilor

Emil Boc despre decizia de plafonare a salariilor profesorilor: "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% în 2008 şi cu 15% în 2010"

Domnule ministru, cum aţi ajuns la concluzia că mai e nevoie de-o lege privind salarizarea profesorilor?

Daniel Funeriu: De vină sunt sentinţele judecătoreşti care au fost date în mai multe judeţe ale ţării şi care au creat inechitate în sistem. Ceea ce înseamnă că va trebui să reintroducem această echitate, pentru ca, pentru muncă egală, toate cadrele didactice să primească acelaşi salariu. Mecanismul este un act normativ exclusiv pentru anul 2011, care să stabilească pentru fiecare funcţie didactică un anumit salariu. Pentru marea majoritate a cadrelor didactice din România salariile rezultate prin acest act normativ vor fi identice cu salariile puse în plată în primele trei luni ale anului.

În ce stadiu se află elaborarea actului normativ?

Documentul a fost discutat în primă lectură în Guvern, la şedinţa din această săptămână, de joi. Vorbim despre o lege iniţiată de Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Daţi-mi voie să clarific modul în care sunt plătite cadrele didactice. Finanţarea se face în baza costului standard per elev, calculat de Ministerul Educaţiei. Salariile cadrelor didactice sunt plătite de primării.

Autorităţile locale primesc, la rândul lor fonduri de la Ministerul de Finanţe, în funcţie de numărul de elevi din şcolile care ţin de respectiva primărie. În judeţele în care au fost câştigate lefuri mai mari, salariile au fost plătite mărit de primării pentru lunile ianuarie şi februarie. Tocmai pentru că se respectă sentinţele judecătoreşti şi tocmai pentru că aceste lefuri au fost plătite în cuantumul lor stabilit de judecători, banii nu au mai ajuns şi pe luna martie.

Aveţi şi cifre? Puteţi da exemple de salarii pe care ar urma să le câştige profesorii potrivit noii legislaţii care este în pregătire în acest moment?

Ultimul lucru pe care trebuie să-l facă un ministru sau un Guvern este să dezbine. Prima datorie a  unui ministru sau a Guvernului este să spună adevărul, iar adevărul este că bugetul ne permite să ne încadrăm cu plata salariilor tuturor cadrelor didactice din România. Evident, nu şi dacă sunt sentinţe judecătoreşti care ne obligă să plătim salarii mărite cu 33%.

Cât ar însemna în plus la buget?

Efortul bugetar suplimentar ar fi de aproximativ 2 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 500 de milioane de euro. Având în vedere că nici nu se poate pune problema nerespectării unor hotărâri ale justiţiei, trebuie să intervenim printr‑un act normativ care să restabilească situaţia de echitate. Salariile vor fi aceleaşi pentru toate cadrele didactice şi vor fi egale cu cele puse în plată în primele trei luni ale anului la nivel naţional. Profesorii care au câştigat procesele vor fi reîncadraţi şi vor avea aceleaşi salarii ca şi colegii lor.

Aţi discutat deja cu sindicatele pe această temă?

Eu înţeleg că rolul sindicatelor este să se lupte pentru creşterea salariilor, iar asta este perfect legitim. Eu îi acuz pe liderii de sindicat de dublu limbaj, pentru că la întâlnirea pe care am avut‑o cu ei pe marginea acestei legi, discuţiile au fost foarte calme şi am căzut de acord cu toţii că trebuie să existe echitate în sistem. Am căzut de acord şi că nu există acum resursă bugetară suficientă, acele 2 miliarde de lei. Chiar dacă la întâlnire limbajul a fost foarte colegial, limbajul pe care îl folosesc aceşti oameni în spaţiul public este foarte spectaculos.

Dar nu vă e teamă că ar putea să apară proteste şi mai înverşunate ale sindicaliştilor din Suceava şi Botoşani care îşi cer salariile mărite de instanţe?

Eu cred că atunci când lucrurile sunt juste, temeiul protestelor dispare. Imaginaţi-vă ce greu e să explici unui cadru didactic din Dâmboviţa, Olt, sau  Maramureş că pentru aceeaşi muncă, un coleg de-al său primeşte un salariu mai mare cu 33%. De aceea cred eu că e de datoria Guvernului să restabilească echitatea: aceeaşi muncă, aceeaşi leafă. Să ştiţi că şi eu mi-aş dori să pot creşte salariile cadrelor didactice. Trebuie să fim conştienţi însă că asta este ceea ce-şi permite România astăzi.

Dacă privim totuşi spre viitor, mai ales că aşteptăm ca statistica să ne confirme în câteva săptămâni ieşirea din recesiune, puteţi să spuneţi pentru când am putea să sperăm o majorare fie ea şi modică a salariilor din învăţământ?

Nu-mi place să dau speranţe deşarte. În schimb, pot să vă spun că până la sfârşitul acestui an, în mod normal ar trebui să recuperăm tot ceea ce am pierdut anul trecut.

Reacţii de respingere de la sindicate şi politicieni

Fost ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu spune că ideile lui Funeriu privind salariile profesorilor o fac să se „întristeze". „Eu cred că toţi decidenţii trebuie să înţeleagă că, dacă vrem performanţă în oricare domeniu, de aici trebuie să pornim: de la educaţie. Indiferent cât ar fi de complicat ar fi pentru o societate, profesorul este constructorul naţiunii. Dacă înţelegem asta, avem o şansă", declară senatorul, care va cere PSD să ia poziţie faţă de noua reglementare.

Vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, deputatul PDL Cătălin Croitoru consideră, într-o declaraţie pentru „Adevărul", că ministrul Daniel Funeriu, colegul său de partid, face „o greşeală politică". „Nu vreau analizez ce bani sunt şi cum se cheltuiesc, dar, dacă educaţia pentru o ţară care vrea să iasă din marasmul economic în care se află nu e o prioritate, atunci avem de-a face cu o greşeală politică."

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că va ataca actul normativ prin care Guvernul vrea să plafoneze salariileprofesorilor la Curtea Constituţională. Liderul federaţiei, Simion Hăncescu, consideră că printr-o astfel de lege Guvernul ar ataca principiile în baza cărora funcţionează statul de drept. Liderul sindical răspunde şi acuzaţiilor de „dublu limbaj" spunând că sindicaliştii şi ministrul Educaţiei înţeleg lucruri diferite prin „echitate". „Există Legea 221/2008 (care majorează salariile profesorilor cu 50% - n.r.), iar Guvernul ar trebui să aplice prevederile în mod echitabil pentru toată lumea. Asta înseamnă echitate." Hăncescu spune şi că ar fi „foarte posibilă o grevă generală în luna mai" dacă noua lege este promulgată. ; Cătălina Toma, Mara Moise

""Dacă vrem performanţă în oricare domeniu, de aici trebuie să pornim: de la educaţie."
Ecaterina Andronescu
senator PSD

image


"Dacă educaţia nu e o prioritate, atunci avem de-a face cu o greşeală politică."
Cătălin Croitoru
deputat PDL

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite