Profesorii scoşi de sindicate în stradă au bifat încă un protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de profesori au ieşit în strada de Ziua Copilului
10.000 de profesori au ieşit în strada de Ziua Copilului

Peste 10.000 de profesori au protestat miercuri, 1 iunie, în Capitală, manifestându-şi nemulţumirea faţă de salariile scăzute din învăţământ, birocraţia excesivă şi dotarea slabă a unităţilor şcolare din România.

Sindicalistii din învăţământ au organizat de Ziua Copilului un miting şi un marş de protest în Bucureşti, ca urmare a negocierilor eşuate ce au avut loc la începutul săptămânii cu reprezentanţii Guvernului. Angajaţii din sistemul de Educaţie s-au strâns în jurul orei 11.00 în Piaţa Victoriei, unde au strigat „Jos Guvernul!” şi „Demisia!”.

La protestul din faţa Guvernului au participat sindicalişti din toată ţara, aceştia declarându-se nemulţumiţi de varianta propusă luni de Guvern, la negocierile cu liderii sindicali, mulţi angajaţi aflându-se în continuare în situaţia de a rămâne la acelaşi nivel de salarizare, situaţie care îi nemulţumeşte profund. Cadrele didactice susţin că, deşi „învăţământul este prioritate naţională declarată”, acest lucru nu se reflectă şi în majorările salariale.

Debutanţii trăiesc din banii părinţilor

protest profesori mircea barbu

Printre protestatarii din Piaţa Victoriei, Denisa Untaru (20 de ani, foto dreapta), din Craiova,  îşi găseşte cu greu un reper în vacarmul creat de fluierele şi strigătele colegilor ei dascăli. Are 20 de ani şi anul acesta a debutat în învăţământ, dar şi în mitinguri sindicale. Este nemulţumită de salariul modest şi nu ştie ce va face pe viitor, în cazul în care acesta nu se va majora. „Salariul meu de debutant este de 1.000 de lei. Mă mai ajută părinţii, că altfel nu ştiu ce aş face”, declară aceasta, vădit nemulţumită de veniturile modeste din învăţământ. 

Printre protestatari sunt mulţi profesori şi educatori debutanţi, care susţin că ar fi avut ocazia să plece din ţară sau să-şi găsească un loc de muncă în sectorul privat. Mulţi însă au ales învăţământul în speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi pe parcurs şi vor avea parte de condiţii decente. Însă lucrurile nu s-au schimbat prea mult, aşa cum mărturiseşte şi Marian Păun, educator în comuna Vintileasca din judeţul Vrancea. „Situaţia este foarte dificilă. Mai ales pentru dascălii de la ţară, unde suntem nevoiţi să lucrăm şi pe lângă gospodărie, ca să ne mai suplimentăm veniturile şi aşa mici”.  

Nici profesorii cu vechime nu o duc prea bine. Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), susţine că aşteptările tuturor profesorilor au fost înşelate în egală măsură, de noua guvernare şi de preşedintele ţării. „Am sperat că politicienii îşi vor respecta cuvântul dat şi vor sprijini, cu fapte concrete, Educaţia din România. 
Ne-am înşelat amarnic şi iată-ne din nou în stradă”. Dintre cerinţele mai vechi ale profesorilor manifestate miercuri sunt alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi condiţii mai bune pentru desfăşurarea orelor de curs.

Iohannis, scos la tablă

Puţin după ora 12.00, protestatarii au pornit în coloană din Piaţa Victoriei spre Palatul Cotroceni. Liderii sindicali au avut bătăi de cap cu profesorii doborâţi de căldura primei zile de iunie, care fie rămâneau în urmă, fie abandonau complet marşul spre locul de muncă al primului profesor al ţării, Klaus 
Iohannis.

Odată ajunşi în faţa Palatului Cotroceni, dascălii au scandat „Dom’ profesor, nu uita, a sosit şi ziua ta!”, dar nu s-au oprit în faţa locului de muncă al Preşedintelui, continuându-şi marşul spre Bulevardul Iuliu Maniu, spre Complexul Politehnica, acolo unde marşul a luat sfârşit în jurul orei 13.45.

proteste

Profesorii au strigat împotriva lui Klaus Iohannis 

Ce proiect ar fi respins sindicaliştii

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din Educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, cu vechime de 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, un asemenea profesor are un salariu de încadrare de 2.405 lei, acesta conţinând cele trei majorări succesive anterioare. La acest salariu se adaugă gradaţia de merit, respectiv 601 lei, indemnizaţia de diriginte, care este de 301 lei, sporul de vechime, adică 826 de lei, compensaţii tranzitorii rural, adică 241 de lei, astfel că salariul de bază ajunge la 4.374 de lei.

Varianta de proiect propusă de Guvern prevede un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La acest salariu se adaugă gradaţia de merit, de 789 de lei, îndemnizaţia de diriginte, de 395 de lei, compensaţii tranzitorii rural, de 
241 de lei, astfel că se va ajunge la un salariu brut de 5.153 de lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite