Profesorii din Buzău urlă în stradă, elevii învaţă singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MITING
MITING

Trei sferturi dintre şcolile din Buzău au activitatea paralizată de greva profesorilor care durează deja de aproape trei săptămâni. Justificate sau nu, acţiunile dascălilor i-au băgat pe elevi într-o vacanţă forţată. Copiii se văd nevoiţi să recupereze singuri sau cu ajutorul părinţilor materia pierdută.

În şcolile din judeţul Buzău este pustiu. Clasele sunt goale, în cancelarii e linişte, iar cataloagele zac nedeschise de săptămâni întregi. În tot acest timp în care profesorii ies în stradă nemulţumiţi, spun ei, de noua bază de calcul a salariilor, elevii încearcă să-şi umple golurile din programă în funcţie de priorităţile pe care le au în acest an de studiu.

Profesorii lasă repetentă noua Lege a educaţiei

„Eu vreau să învăţ. Este nedrept că din cauza unor războaie pe care eu nu le înţeleg, viitorul meu este pus sub semnul întrebării. Mai am sau nu dreptul la educaţie?", se întrebă Marian Huzum, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Marghiloman".

Supăraţi sunt şi părinţii lui care spun că oricât ar încerca să îl ajute, sunt depăşiţi de materie. „Seara mai fac eu cu el lecţii, ca să nu uite, dar m-au cam depăşit problemele şi are nevoie totuşi de un profesor", mărturiseşte Florica Huzum, mama lui Marian.

Ioana Golea este tot în clasa a X-a la Colegiul cu program sportiv „Iolanda Balaş", din Buzău. Eleva de 16 ani se plânge că impasul în care au intrat negocierile dintre minister şi profesori, dar şi vestea că anul şcolar ar putea fi îngheţat îi dau fiori.

„Sunt îngrijorată pentru că trebuie să dau o mulţime de teste. Am rămas cu materia în urmă şi sunt conştientă că trebuie să recuperăm timpul pierdut. Încerc să mă pregătesc singură, aşa cum pot, dar este foarte greu fără ajutorul profesorilor. Le înţeleg problemele profesorilor, dar mi-aş dori să putem intra cât mai curând la ore", mărturiseşte Ioana.

Greva prelungită a profesorilor a atras şi un val de nemulţumiri din partea părinţilor, care spun că s-au săturat de atâtea greve.

„Copiii nu sunt vinovaţi cu nimic. Sunt doar victime colaterale. Îi înţeleg pe profesori, dar mă uit şi la mine în buzunar. Câştig 800 de lei, dar nu mă plâng, pentru că lucrez la patron. Am înţeles că sunt unii profesori care au salarii chiar şi de 5.000 de lei. Mie nu mi se pare corect cum au procedat. Ar trebui să continue această grevă în vacanţa de vară", se plânge Marian Zaman, tatăl unui elev de clasa a III-a, de la Şcoala numărul 11 din Buzău.

Elevii sunt dezorientaţi

Unii dintre copii, mai silitori, vin zilnic la şcoală în speranţa că profesorii vor relua, într-un final, cursurile. „Mă tem că nu voi putea recupera materia pierdută. Am venit la şcoală zilnic şi am încercat să învăţ singur. Dar e foarte greu fără profesor. Mi-e teamă că această pauză va afecta întreaga mea situaţie şcolară şi nu voi putea să merg la liceul la care îmi doresc", spune Adrian Ianu, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală nr. 11.

Cei mai încântaţi par să fie elevii din clasele mici, care profită de grevă pentru a se juca mai mult. „Este foarte bine. O să ne fie greu să recuperăm, dar acum ne relaxăm", sunt de părere Ioana şi Andra, două dintre elevele trimise de grevă în vacanţă.

Judeţul care a închis şcoala

Protestul a început la 11 martie, când profesorii de la Liceul Pedagogic din Buzău au decis să nu mai intre la ore, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile. Ulterior, li s-au alăturat dascăli din întreg judeţul, iar la 17 martie s-a declanşat greva în trei sferturi din şcoli. O parte dintre profesori şi-au câştigat în instanţă majorările salariale stabilite prin lege, însă nu şi-au primit banii.

Mize diferite: salarii sau educaţie

La toate negocierile cu sindicaliştii, inspectorii şcolari au invocat faptul că elevii rămân cu situaţia neclară. „Din calculele noastre, peste 25.000 de elevi stau acasă de aproape trei săptămâni, adică o treime din efectivul de elevi al judeţului. Mereu le-am spus sindicaliştilor că este ilegal să îngrădească dreptul copilului la educaţie şi nu au nicio replică", spune Florina Stoian, inspectorul general ISJ Buzău.

De cealaltă parte, profesorii se disculpă şi spun că, deşi înţeleg că elevii au de suferit, nu pot renunţa totuşi la drepturile salariale ce li se cuvin în mod legal. Mai mult, unii dintre ei sunt dispuşi să recurgă chiar la forme de protest extreme pentru a sensibiliza autorităţile. „În situaţia în care nu vom rezolva nimic, după Paşti, voi intra în greva foamei alături de alţi colegi din ţară care am înţeles că se vor solidariza cu noi", a spus Cristian Roşu, profesor de gradul 1 la Şcoala numărul 11, din Buzău.

Orele se vor recupera

Cursurile rămân în continuare suspendate la Buzău, iar sindicatul din învăţământul preuniversitar susţine că se pot recupera orele pierdute până acum fără îngheţarea anului şcolar. „Am mai avut astfel de proteste şi s-au recuperat orele. Profesorii au destulă experienţă şi vor şti să recupereze materia rămasă în urmă", ne-a declarat Ion Dobre, liderul SIP Buzău.

Situaţia de la Buzău este unică în ţară pentru că la finele anului trecut profesorii şi-au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de majorările salariale de 33 la sută de pe vechea lege.

Unii mai şi muncesc

O treime dintre şcoli sunt însă deschise. „La noi, la Colegiul Agricol, profesorii au votat cu majoritate de peste 50 la sută pentru continuarea orelor de curs. Am acceptat să încasăm salariile nemajorate conform ordonanţei 41, după ce am primit o decizie de reîncadrare", a declarat Florica Răducanu, profesor de mecanică.

AZI, MARE MITING

Vârful protestelor profesorilor de la Buzău este aşteptat astăzi. Potrivit liderilor sindicali, la protestele din centrul oraşului sunt aşteptate peste 4.000 de cadre didactice, dintre care aproximativ 1.000 din restul ţării.

elevi

1 Ioana Golea recuperează singură materia pierdută
2 Marian Huzum este ajutat la lecţii de mama sa

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite