Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare a profesoarei de origine turcă ridicată de Poliţie. Procurorul a militat în favoarea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul Internaţional de Informatică turc
Liceul Internaţional de Informatică turc

O profesoară de origine turcă care preda limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB) a fost reţinută în această dimineaţă de poliţiştii români în baza unui mandat de reţinere pentru extrădare în Turcia, emis de autorităţile preşedintelui Recep Erdogan. Cererea de  extrădare a tinerei, care este acuzată de Ankara de terorism, a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 16,55 Cererea de extrădare a tinerei profesoare a fost respinsă de magistraţii bucureşteni după ce chiar şi procurorul a cerut respingerea solicitării de extrădare.

„Din studierea mandatului apreciez ca extrădarea este cerută din motive politice şi sociale ceea ce încalcă drepturile omului. Parchetul solicita respingerea cererii de extradare”

„Sunt foarte fericită, vreau să mulţumesc autorităţilor române”, a declarat profesoara, după ce s-a pronunţat instanţa.

„A fost judecată în lipsă (în Turcia – n.r.). Nu a ştiut, nu a fost citată”, a mai explicat avocata acesteia.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru „Adevărul” de ce nu putea fi extrădată Buşra Zeynep Şen. „Între România şi Turcia există relaţii bilaterale diplomatice şi acorduri în acest sens, fapt pentru care, cel puţin la nivel teoretic, partea turcă poate solicita extrădarea unei persoane. Totuşi, în acest caz nu sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare, mai ales că discutăm despre o persoană care nu are o legătură directă cu o infracţiune pretins petrecută pe teritoriul statului turc. Legea arată clar că extrădarea este refuzată dacă există motive serioase să se creadă că extrădarea este solicitată în scopul urmăririi sau pedepsirii unei persoane pe motive de rasă, religie, sex, naţionalitate, limbă, opinii politice sau ideologice ori de apartenenţă la un anumit grup social sau dacă  situaţia persoanei riscă să se agraveze din unul dintre motivele de mai sus. Apoi, discutăm despre un cetăţean străin, căsătorit în România cu un cetăţean român şi deja apar primele blocaje pentru această pretinsă extrădare”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.  

UPDATE 16,25 Conform unor surse judiciare, regimul Erdogan o acuză pe tânără că este „membră a unei grupări teroriste armate”.  

„Nu doresc să fiu predată autorităţilor din Turcia. Voi fi dusă în închisoare fără să ajung în faţa vreunui judecător şi voi fi torturată”, a declarat Buşra Zeynep Şen în faţa instanţei româneşti.

UPDATE 15,50 La Curtea de Apel Bucureşti a început judecarea cererii de extrădare a tinerei profesoare. Din experienţele anterioare, cel mai probabil, procesul nu va dura foarte mult

UPDATE Procurorii au decis să nu o reţină pe tânăra profesoară până la o sentinţă a judecătorilor Curţii de Apel. Astfel, dascălul a putut părăsi sediul Poliţiei şi aşteaptă o sentinţa instanţei.

                            ***************

În vârstă de 24 de ani, Buşra Zeynep Şen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti şi este căsătorită cu un cetăţean român.

”Buşra Zeynep Şen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetăţean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeaşi şcoală. Buşra are permis legal pentru a sta în România şi nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităţilor turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Şen, a fost preşedintele Şcolilor Orizont din Republica Moldova, iar autorităţile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl reţină pe Aeroportul din Chişinău”, se arată în comunicat.

profesoara turca/pinterest

FOTO: Pinterest 

„Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Şen, a fost preşedintele Şcolilor Orizont din Republica Moldova, iar autorităţile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl reţină pe Aeroportul din Chişinău. Acum, autorităţile turce au început prigoana împotriva membrilor familiei lui Turgay Şen”, se mai arată în comunicatul ICHB.

ICHB precizează că profesoara în vârstă de de 24 de ani este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.

Cerere respinsă de instanţă

Într-un caz similar, în decembrie anul trecut, un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman România. Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se opune extrădării jurnalistului.

Nu numai în România profesorii turci sunt reţinuţi spre extrădare. Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reţinut la cererea Ankarei, dar instanţa din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin, scrie Hotnews.ro. 

În acelaşi timp, autorităţile din Ankara au emis ieri mandat de reţinere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite