Procurorul Văduvan primea bani ca taxă de protecţie de la un om de afaceri şi făcea plinul maşinilor la benzinăria acestuia

Procurorul Văduvan primea bani ca taxă de protecţie de la un
om de afaceri şi făcea plinul maşinilor la benzinăria acestuia

Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia procurorul Iulian Văduvan primea ”sistematic” bani ca ”taxă de protecţie” de la un om de afaceri şi făcea de patru ori pe lună plinul maşinilor sale la benzinăria acestuia, în loc de plată prezentând o carte de vizită, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform documentului citat, magistratul de la Parchetul Judecătoriei Sinaia a fost denunţat de către un om de afaceri prahovean care, începând cu anul 2007, a fost parte, având diverse calităţi, în 20 de dosare penale înregistrate la Parchetul Judecătoriei Sinaia. 

În unele dintre aceste dosare denunţătorul, care are afaceri în domeniul transportului rutier de mărfuri, fabricării betonului şi comercializării engros şi en detail de produse petroliere printr-o benzinărie, era suspect pentru infracţiuni diverse, precum evaziune fiscală, fals sau conducerea unui autovehicul având permisul suspendat, în timp ce în altele era reclamant, printre cei reclamaţi numărându-se agenţi economici, dar şi funcţionari publici de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova şi Direcţiei Finanţelor Publice Prahova.

În contextul în care, începând cu anul 2007, denunţătorul a mers în repetate rânduri la sediul PJ Sinaia pentru a discuta despre dosarele sale penale, procurorul Iulian Văduvan ”care deţinea funcţia de prim-procuror şi care era şi procuror de caz în unele dintre acestea, i-a pretins în mod direct furnizarea de carburanţi auto, fără achitarea contravalorii acestora, lăsând să se înţeleagă că în schimbul remiterii acestor foloase necuvenite va acţiona cu celeritate în soluţionarea plângerilor formulate de către denunţător”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Văduvan.

Potrivit procurorilor anticorupţie, procurorul Iulian Costin Văduvan a primit de la omul de afaceri o carte de vizită pe care o prezenta personalului angajat al staţiei de benzină deţinute de acesta şi în baza căreia alimenta gratuit, patru plinuri de rezervor pe lună, două  autoturisme aflate în proprietatea sa.

În referat se precizează, de asemenea, că procurorul Iulian Văduvan a primit de la omul de afaceri nu doar aproape 10.000 de litri de carburant, ”ci şi sume de bani, percepute în mod sistematic, ca o taxă de protecţie, în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor situaţii juridice în care ar fi putut fi implicat denunţătorul”.

Mita, constând în carburant cuantificat la 9.819,69 litri, în valoare totală de 46.863,79 lei, şi suma de 105.815,67 lei, era disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele omului de afaceri şi soţia magistratului care este medic ginecolog, iar o parte din bani a fost folosită pentru deplasări în străinătate, mai arată DNA.

Procurorul Iulian Văduvan a fost arestat preventiv, pe 1 iulie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani. El a contestat măsura, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa marţi în acest caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: