Procurorul suspendat Mircea Negulescu a fost exclus din magistratură. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Mircea Negulescu FOTO Adevărul
Procurorul Mircea Negulescu FOTO Adevărul

Mircea Negulescu, procuror suspendat, ar putea afla, marţi, dacă va fi exclus din magistratură. Asta pentru că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să pronunţe o soluţie în privinţa abaterilor pe care acesta le-ar fi comis.

UPDATE Procurorul Mircea Negulescu a fost exclus din magistratură, ca urmare a deciziei Secţiei pentru procurori, din cadrul CSM. Decizia nu este definitivă, aceasta putânt fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Concret, Inspecţia Judiciară a demarat trei cercetări disciplinare în cazul magistratului. Acesta este suspectat că ar fi cerut unui alt procuror informaţii cu privire la unele interceptări dintr-un dosar. 

De asemenea, au apărut o serie de înregistrări din discuţii pe care le-ar fi avut cu părţi din dosare, aceste aspecte constituind subiectul unor cercetări al Inspecţiei Judiciare.

În una dintre înregistrări, Mircea Negulescu îi cerea unui martor cu identitate protejată să semneze un denunţ împotriva omului de afaceri Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă îi spune că „anul trecut scriam de Cosma şi se duce nevinovat la puşcarie”, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, în spaţiul public au apărut şi conversaţiile dintre magistrat şi Andreea Cosma, cea pe care la un moment dat a anchetat-o. Aceasta a susţinut că procurorul i-a făcut avansuri, iar atunci când le-a refuzat, magistratul a ameninţat-o că o va trimite la închisoare, odată cu tatăl său, Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova, şi fratele său, fostul deputat Vlad Cosma.

Prima cercetare disciplinară datează din martie 2017

Prima cercetare a fost declanşată de către Inspecţia Judiciară în 15 martie 2017, pentru încălcarea îndatoririi de a se abţine de la instrumentarea unui dosar, deşi era apropiat de părţi din cauza respectivă. Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, această abatere are ca efect tergiversarea judecăţii.

„În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abţine în cursul instrumentării unui dosar penal deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii din subiecţii procesuali implicaţi în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate”, a precizat Inspecţia Judiciară la acea vreme, printr-un comunicat de presă.

O altă acţiune disciplinară exercitată faţă de procurorul Mircea Negulescu a avut loc în 25 aprilie 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite