UPDATE Alina Bica, procurorul-şef DIICOT, arestată preventiv. Kovesi: „Nu e nimic personal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Alina Bica şi ceilalţi învinuiţi reţinuţi joi noapte pentru corupţie, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care au făcut parte în 2011, a acordat despăgubiri pentru un teren supraevaluat, au fost prezentaţi în cursul zilei de vineri judecătorilor cu propunerea de arestare. Mai mult, DNA a cerut Camerei Deputaţilor, vineri, aviz pentru reţinerea şi arestarea deputatului UDMR Marko Attila.

UPDATE Alina Bica, procurorul-şef DIICOT a fost arestată preventiv, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Alina Bica a refuzat să comenteze decizia magistraţilor. 

UPDATE Şedinţa de judecată în care magistraţii trebuiau să decidă dacă Alina Bica va fi cercetată în libertate sau în stare de arest preventiv s-a terminat  în jurul orei 03.00, după nouă ore, însă fără a fi comunicată o decizie, potrivit Realitatea TV.

În cursul zilei de sâmbătă urmează ca magistraţii să decidă situaţia procurorului Alina Bica susţine aceeaşi sursă.

UPDATE Potrivit unor surse citate de Digi24, Dorin Cocoş ar fi primit 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru a obţine despăgubirile de la ANRP.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDMR Attila-Gabor Marko.

Acesta este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupţie susţin că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care era compusă la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuţ Diacomatu şi alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, încălcând prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, conform DNA, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

„Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, de către membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare", arată procurorii anticorupţie.

Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

„Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia", conform DNA.

UPDATE Avocatul lui Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP, a precizat, vineri, că procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de toţi cei care făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Dezpăgubirilor din ANRP la darta restituirii terenului din zona Plumbuita.

„Se pare că în acea comisie Alina Bica a avut o contribuţie mai mare, întrebând, cunoscând situaţia dosarului şi implicându-se mai mult decât ceilalţi membri care au asistat pasiv şi totuşi sunt toţi suspecţi în cauză. În cazul tuturor s-a pus în mişcare acţiunea penală", a spus George Papu, vineri seară, la ieşirea din sediul DNA.

Acesta a mai susţinut că Remus Baciu, clientul său, nu ştia că acel teren este supraevaluat, însă, „este acuzat că toţi ceilalţi, pentru abuz în serviciu”.

„A dat o declaraţie în care a explicat că nu toate dosarele veneau la el şi că (...) nu era nimic suspect, mai ales că în cazul acesta a venit evaluatorul şi a dat nişte detalii, răspunzând întrebărilor celorlalţi membri ai comisiei”, a aratat Papu.

El a mai spus că nu ştie dacă Remus Baciu era prieten cu Dorin Cocoş sau cu Elena Udrea.

UPDATE Şedinţa de judecată în care magistraţii vor decide dacă Alina Bica va fi cercetată în libertate sau în stare de arest preventiv începe la 18:00.

UPDATE Şedinţa de judecată în care magistraţii vor decide dacă Alina Bica va fi cercetată în libertate sau în stare de arest preventiv începe la 16.30. Şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a fost dusă deja în cătuşe la instanţă.  

UPDATE Membrii CSM s-au răzgândit şi au decis în această dimineaţă să avizeze arestarea preventivă a Alinei Bica. Asta după ce aseară Secţia pentru procurori a încuviinţat doar reţinerea şi arestarea la domiciliu a şefei DIICOT.

„Nici DNA, nici DIICOT nu înseamnă un om, sunt două instituţii separate. Faptul că un om din DIICOT a făcut aceste lucruri nu înseamnă că toţi sunt la fel. Alina Bica este suspectată de săvârşirea unor acţiuni de corupţie, beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, vom formula însă cerere de arestare preventivă în cursul acestei zile”, a declarat Kovesi, la iesirea din sediul CSM unde a fost pentru a depune noi dovezi care o incriminează pe Alina Bica. 

Potrivit acesteia, în acest dosar s-au extins cercetările şi pentru alte trei persoane. „Sunt atât fapte noi cât şi persoane noi, mare parte din probatoriu se bazează pe înscrisuri. Probele noi au vizat declaraţii care au fost făcute la audierile de ieri. Pot să precizez că faptele pentru care Alina Bica e suspectată nu au nicio legătură cu atribuţiile sale în calitate de procuror şef al DIICOT ci în calitate de secretar de stat în Ministerul Justiţiei”, a subliniat procurorul şef al DNA. 

Kovesi a precizat că a avut o colaborare în limitele legii cu procurorii DIICOT şi că le apreciază activitatea. „Apreciez foarte mult tot ceea ce fac procurorii din DIICOT, care nu trebuie culpabilizaţi în niciun fel în aceste momente. Nu e niciun conflict personal, vreau să subliniez acest lucru”, a declarat aceasta. 

Legat de fotografiile în care procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a apărut alături de Elena Udrea, Kovesi a precizat că DNA nu are atribuţii în demararea unei anchete. „Pentru acel eveniment, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, sunt elemente care ţin de CSM, noi nu investigăm astfel de fapte”, a conchis procurorul şef al DNA.

UPDATE „Nimeni nu e mai presus de lege. Nici măcar eu”, a comentat preşedintele Traian Băsescu legat de cazul Alinei Bica.

UPDATE Începând de aseară, fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, care ar fi fost anchetat abuziv de procurorii DIICOT, a comentat de mai multe ori pe pagina sa de Facebook, cazul Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută de DNA pentru abuz în serviciu.

„Dă-le Doamne, la toţi, după fapte” şi „Alina Bica ratează Black Friday” sunt doar câteva dintre mesajele postate de fostul şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia. Acesta a publicat şi o fotografie de susţinere a activităţii derulate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

De asemenea, pe pagina de Facebook „Respect, Traian Berbeceau” a fost publicată o captură foto cu Alina Bica, şeful DIICOT, în momentul în care a ieşit de la sediul DNA, după ore întregi de audieri, îndreptându-se spre maşina Poliţei. Captura este însoţită de mesajul: „La puşcărie!!!!”.

UPDATE Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, că faptele pentru care a fost reţinută Alina Bica sunt grave, însă nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT. 

Acesta a precizat însă că dacă şefa DIICOT nu demisionează, va solicita revocarea ei din funcţie.

Tiberiu Niţu a mai spus că a fost informat joi seara de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi despre măsurile luate în cazul Alinei Bica.

Alina Bica, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută joi seară de colegii ei de la DNA pentru abuz în serviciu. 

Procurorii nu vor putea însă să ceară astăzi arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. 

În dosarul în care Bica este cercetată au mai fost reţinuţi şi Lăcrămioara Alexandru, dar şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, pentru abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care au făcut parte alături de şefa DIICOT, ar fi acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Terenul a fost evaluat de expertul Emil Nuţiu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L, anchetat şi el în acest dosar pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată a mai fost pus sub învinuire şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Acesta este cercetat sub control judiciar. 

După mai bine de 10 ore de audieri, anchetatorii au decis să-i pună sub învinuire pentru abuz în serviciu şi pe deputatul Attila Marko, dar şi pe Sergiu Diacomatu, care la data comiterii infracţiunilor făceau parte din aceeaşi Comisie pentru Stabilirea Despăgubirilor. 

Componenţa Comisiei

Pe lângă aceştia, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a fost compusă, în 2011, şi din fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

De altfel, Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat".

Mai exact, membrii Comisiei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe. După ce ar fi primit despăgubirile aceştia ar fi împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

În acest moment, Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Autosesizarea procurorilor anticorupţie a adus cătuşe

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte şi magistratul Alina Bica a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Astfel, membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceştia ar fi fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, într-o şedinţă din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.

Mai mult, Alina Bica, în mod indirect şi voalat, ar fi sugerat celorlalţi membri ai comisiei să aprobe dosarul de despăgubire. 

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Unul dintre cei despăgubiţi pentru acest teren este Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş. De altfel, anchetatorii spun că pentru înlesnirea aprobării despăgubirilor de către comisia din ANRP, Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoş.

Audieri maraton

Şefa DIICOT a fost săltată ieri din trafic, în baza unui mandat de aducere, şi dusă la DNA pentru a fi audiată. Între timp procurorii au făcut demersurile necesare pentru a le cere membriilor CSM - Secţia pentru Procurori - avizul pentru reţinerea şi arestarea magistratului.

După ce au dezbătut mai multe ore solicitarea anchetatorilor, membrii CSM au hotărât să respingă avizul pentru cererea de arestare a Alinei Bica, ei încuviinţând doar reţinerea şi arestarea la domiciliu. Gestul este o premieră în justiţie deoarece, în mod normal, cea care decide cum poate fi cercetat un învinuit este instanţa.

Cu toate acestea, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că decizia CSM nu este o imixtiune în procedura unei instanţe, ci este o procedură prevăzută de lege, prin care se încuviinţează luarea unei măsuri preventive, mai departe decizia aparţinând instanţei.

Şi oficiali CSM susţin că Secţia de procurori din cadrul instituţiei a luat în discuţie fiecare măsură pentru care procurorii anticorupţie au cerut aviz în cazul procurorului şef al DIICOT, Alina BIca, respectiv: reţinere, arestul la domiciliu şi arestul preventiv. Astfel, membrii au decis să încuviinţeze doar primele două măsuri, respingând propunerea anchetatorilor de arestare preventivă. 

Cine conduce CSM

Vicepreşedintele CSM este procurorul Gheorghe Muscalu. 

Numele acestuia a fost legat de-a lungul vremii de mai multe scandaluri. Potrivit presei, acesta a fost acuzat că împreună cu naşul său, colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache de la Ploieşti, ar fi intervenit în diferite procese de pe rolul instanţelor.

De altfel, în vara anului 2005, George Muscalu şi Graţiana Isac au fost revocaţi din funcţiile de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism respectiv adjunct al acestei direcţii, în urma solicitării ministrului Justiţiei de atunci, Monica Macovei. 

Macovei, cerea demiterea celor doi pe motiv de ineficienţă. Procurorul fusese acuzat că a divulgat numele unui martor protejat din dosarul Ţiriac Jr., din care au dispărut probe importante. Inspectorii CSM au constatat într-un raport "deficiente grave" în derularea anchetei în asa-numitul dosar "Cocaina pentru VIP-uri". 

În plus, aceştia au confirmat şi dispariţia unor probe din acest dosar în care fiul lui Ion Tiriac era acuzat de consum de droguri.

Preşedintele Consiliului este judecătorul Adrian Bordea. Acesta este magistrat de 34 de ani. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instanţei supreme, acesta şi-a început cariera la Judecătoria Târgovişte, şi din anul 2001, este judecător al Curţii Supreme. 

În urmă cu câteva luni acesta declara că nimeni nu ar trebui să aibă imunitate. „Nimeni nu ar trebui să aibă nicio imunitate. Pentru ce imunitate? De la ce imunitate? De la săvârşirea unor fapte penale? Nu e posibil”, declara şeful CSM în iunie anul acesta.

Bica, în vacanţă la Paris cu Elena Udrea

La rândul ei, Alina Bica a fost recent în atenţia publică. Chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, în presă au apărut o serie de fotografii în care aceasta era alături de Elena Udrea, la Paris. Fotografiile respective au apărut, timp de câteva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate.

Alina Bica (40 de ani) este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

În septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Tot atunci, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite