Procurorul-şef adjunct al DIICOT a fost reclamat la CSM de avocata lui Remus Truică pentru declaraţiile făcute despre dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct al DIICOT, a fost reclamată la CSM de avocata lui Remus Truică, Angela Ciurea, după ce anchetatorul a făcut o declaraţie publică în care ar fi oferit informaţii confidenţiale din ancheta în care este vizat omul de afaceri.

Potrivit sesizării depuse de avocat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în cursul zilei de marţi, pe posturile publice de televiziune, procurorul şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, „a făcut afirmaţii de natură să inoculeze opinei publice convingerea că numitul Truică Remus se face vinovat de săvârşirea unui concurs de infracţiuni”, informează Mediafax.

Conform sursei citate, Hosu a declarat că: „o serie de persoane au constituit un grup infracţional organizat, iniţiat de către inculpatul Remus Truică, având ca scop obţinerea unor credite (…) s-a obţinut un număr de 17 credite, toate neperformante, toate nerambursate, un număr de 15 credite având ca beneficiar real pe Remus Truică, (…) luate prin diferite persoane interpuse. Prejudiciul total cauzat patrimoniului BRD se ridică la 43,5 milioane de euro”.

Astfel, avocata omului de afaceri consideră că afirmaţiile procurorului DIICOT sunt de natură a aduce atingere prezumţiei de nevinovăţie, reglementată de articolul 4 din Codul de Procedură Penală. Mai mult, arată apărătoarea lui Remus Truică, conduita Giorgianei Hosu este "regretabilă şi contravine normelor deontologice prevăzute de Statutului Magistraţilor".

„Prin afirmaţiile exprimate în spaţiul public de către procurorul şef adjunct al DIICOT, care nu este procuror de caz, au fost încălcate în mod nepermis dispoziţiile art. 9 din Codul Deontologic al Procurorilor şi Judecătorilor, potrivit cărora magistraţii trebuie să fie imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor profesionale şi trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor”, se arată în sesizarea depusă la CSM.

De asemenea, în documentul citat se precizează că au fost încălcate şi dispoziţiile Codului Deontologic, potrivit cărora judecătorii şi procurorii au obligaţia de a nu dezvălui sau folosi pentru alte scopuri decât cele legate direct de exercitarea profesiei informaţiile pe care le-au obţinut în această calitate.

„Interviul procurorului şef adjunct a conţinut date din dosarul de urmărire penală, guvernat de principiul confidenţialităţii, date care au fost redate inexact, atât în ceea ce priveşte natura activităţilor pretins infracţionale, cât şi sub aspectul urmărilor reţinute de procurorul anchetator în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale”, conform documentului precizat.

Avocata lui Remus Truică mai reclamă faptul că aceste declaraţii publice au fost făcute înaintea apariţiei pe site-ul DIICOT a comunicatului oficial, în faţa clădirii structurii din Ministerul Public, în timp ce audierile suspecţilor sau inculpaţilor erau în desfăşurare, în condiţiile în care nu erau finalizate nici procedurile de aducere la cunoştinţă a învinuirilor.

„Procurorul adjunct al DIICOT se substituie judecătorului”

„Se observă că aceasta (Giorgiana Hosu- n.r.) se exprimă în termeni categorici cu privire la vinovaţia suspectului Remus Truică şi a altor persoane cercetate în acest dosar, inclusiv funcţionari bancari. (...) Modalitatea de exprimare a procurorului Hosu este de natură a crea grave prejudicii de imagine persoanelor cercetate în acest dosar, în situaţia în care, cu titlu de judecată de valoare, deşi recunoaşte că cercetările se află într-o fază incipientă, procurorul adjunct al DIICOT se substituie judecătorului şi încalcă în mod flagrant şi revoltător, dreptul fundamental al oricărei persoane de a fi considerată nevinovată până la pronunţarea unei soluţii definitive în cauză”, conchide apărătoarea lui Remus Truică în sesizarea transmisă CSM.

Sesizarea avocatei lui Remus Truică a fost înregistrată la CSM, miercuri, ea urmând să fie dată în lucru. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să stabilească dacă va sesiza Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile publice ale Giorgianei Hosu.

Hosu: „Remus Truică este iniţiatorul grupului infracţional”

Procurorul şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat, marţi, că omul de afaceri Remus Truică este iniţiatorul grupului infracţional organizat care timp de doi ani ar fi accesat credite bancare în baza unor documente false, BRD fiind prejudiciat cu peste 43 de milioane de euro.

Aceasta a mai precizat că banii împrumutaţi de la bancă erau investiţi în imobile de lux şi ambarcatiuni de lux, iar niciunul din credite nu a fost rambursat, toate fiind neperformante.

Mai mult, Hosu a arătat că lucrurile în acest caz mergeau extrem de repede, fiind situaţii în care, în aceeaşi zi, s-au achiziţionat, s-au evaluat şi s-au supraevaluat terenuri cu care s-au garantat creditele.

Potrivit unor surse judiciare, Remus Truică este cercetat sub control judiciar în acest caz, anchetatorii punând sechestru pe mai multe locuinţe, terenuri, maşini şi conturi ale afaceristului, inclusiv, pe vila acestuia din localitatea Snagov.

Avocatul afaceristului a declarat, marţi,  că Truică va reveni la DIICOT la începutul lunii iunie pentru a fi audiat în detaliu pentru fiecare faptă în parte.

Remus Truică este suspectat în acest caz de constituire de grup infracţional, înşelăciune, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Tot sub contol judiciar va fi cercetat şi Cristian Aparaschivei, şoferul lui Remus Truică.

Tot marţi a fost chemată la audieri şi Gabriela Gavrilescu, membru în Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data faptelor, dar şi şi Lucian Cojocaru, director comercial al reţelei BRD în perioada 2009-2010.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Lucian Cojocaru ar fi fost începută urmărirea penală pe numele său pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. 

Totodată, anchetorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi Gabrielei Gavrilescu. Aceasta este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost audiaţi săptămâna trecută şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi omul de afaceri Adrian Sârbu. Ei sunt suspectaţi că ar fi luat, în 2008, credite cu acte false de la BRD. Roşca ar fi luat 3 milioane de euro, iar Sîrbu, 4 milioane de dolari.

Remus Truică, omul de legătură

Mai exact, patronul Mediafax Group, Adrian Sîrbu, este suspectat că ar fi luat un credit de la BRD de 4 milioane de dolari. Acesta ar fi girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional şi nu ar fi plătit ratele niciodată.

Fostul senator Sorin Roşca Stăneascu, aflat în Penitenciarul Jilava, ar fi contractat un credit pentru investiţii de 3 milioane de euro. Nici acesta nu ar fi plătit ratele, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

Creditele ar fi fost luate în aceeaşi zi în care au depus actele, beneficiind de sprijinul lui Sorin Popa, fost vicepreşedinte al BRD. Anchetatorii spun că Sîrbu şi Roşca ar fi ajuns la Popa prin intermediul lui Remus Truică. În schimbul serviciilor oferite, Truică ar fi primit parte din banii luaţi de cei doi de la bancă. De altfel, Truică ar fi ajutat-o şi pe Elena Udrea să contracteze un credit ilegal.

Sorin Roşca Stănescu se află după gratii, la Rahova, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.

Adrian Sîrbu se află în arest preventiv de pe 3 februarie 2015, fiind acuzat de procurorii DIICOT de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite