Procurorul Ramona Bulcu, care s-a sinucis vineri, implicată în dosarul Kovesi-Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Ramona Bulcu, 53 de ani, care s-a sinucis vineri, a fost şefa biroului de presă a Parchetului General în perioada în care, printr-un comunicat de presă, PG nega acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă cu privire la extrădarea fugarului Nicolae Popa. Comunicatul a intrat în atenţia Secţiei speciale, în dosarul deschis împotriva lui Kovesi, şi a anunţat cercetarea in rem în această speţă.

Secţia specială de investigare a magistraţilor anunţa la mijlocul lunii februarie că efectuează cercetări in rem în privinţa unui comunicat de presă din 9 ianuarie 2017 al PÎCCJ privind extrădarea lui Nicolae Pop. Cercetările făceau parte din dosarul deschis de către SIIJ fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Sebastian Ghiţă declara că el ar fi plătit avionul care l-a adus în ţară pe fostul director FNI Nicolae Popa, extrădat din Indonezia, Parchetul General a deschis un dosar de cercetare. Apoi, pe 9 ianuarie, Parchetul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Poliţia Română a fost cea care a suportat cheltuielile, dosarul fiind clasat. La începutul anului 2019, Sebastian Ghiţă a revenit cu acuzaţiile în spaţiul public, iar Secţia pentru anchetarea magistraţilor a redeschis dosarul, cercetând inclusiv comunicatul din 9 ianuarie 2017.

Comunicatul respectiv informa opinia publică că "procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menţionată prin intermediul înregistrărilor difuzate.

În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie. Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept."

“În calitate de procuror general, am exercitat atribuţiile de comunicare publică conform dispoziţiilor legale în vigoare. Orice insinuări privind încălcări ale legii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt neavenite şi urmăresc destabilizarea Ministerului Public”, a fost reacţia lui Augustin Lazăr, la anunţul Secţiei speciale.

Ramona Bulcu a fost în perioada mai 2011-2018: procuror şef al Biroului de Informare Publică şi Relaţii cu Presa. Aceasta s-a sinucis vineri, când s-a aruncat de la etajul al 5-lea al Parchetului General. 

Reamintim că în acest dosar, Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub control judiciar, măsura fiind însă anulată de instanţa supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite