Procurorul Paula Tănase, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, primul candidat pentru fotoliul de şef la DNA. Ce crede magistratul despre Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul DNA
Sediul DNA

Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, şi-a depus candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de şef al DNA. Tănase, care se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro şi Antena 3, a mai candidat la şefia DNA şi în 2012.

Ministerul Justiţiei a demarat la începutul lunii august o nouă selecţie pentru propunerea de numire în funcţia vacantă de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Candidaţii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până vineri inclusiv.

Până astăzi, niciun magistrat nu şi-a depus cererea de înscriere. Azi însă Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, şi-a depus candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de şef al DNA. 

Tănase a mai candidat la şefia DNA şi în 2012. Potrivit hotnews. ro magistratul se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro şi Antena 3.

Titlu dat de Antena 3 în noiembrie 2017 la un material despre ea:”Un procuror incoruptibil rupe tăcerea: Numirile şefilor în justiţie ar trebui făcute de CSM. Preşedintele României ar trebui exclus din această ecuaţie”.

Numele ai apare într-o serie de articole publicate pe luju.ro, cu titluri precum ”Magistraţii oneşti vor răspundere”. Într-unul dintre ele se spune că ”Procurorul Paula Tanase a devenit tinta sistemului ticalosit din Ministerul Public”.

Ce spunea Paula Tănase în decembrie 2017: ”Ministrul Justiţiei a făcut primul pas, într-o reformă absolut necesară care ne priveşte şi care are efecte asupra întregii societăţi. Cred că nu e târziu pentru că toţi colegii practicieni ai dreptului, avocaţi, jurnalişti specializaţi, exponenţi ai societăţii civile, neîncolonaţi, cu curaj şi bună-credinţă să-şi spună opiniile în speranţa că poate cel puţin o parte dintre ele pot deveni amendamente. Cei care îşi cunosc şi respecta profesia, nu au motive de îngrijorare vis-a-vis de o schimbare atât de necesară.”

Ea a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept de la Iaşi, al cărei rector este Tudorel Toader. MInistrul justiţiei a fost, începând cu 1990, pe rând, asistent, lector, conferenţiar şi profesor universitar acolo.

Procuroarea din Galaţi este vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Candidaturile respinse

Pe 27 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcţia de procuror-şef al DNA, urmând ca procedura de selecţie să fie reluată.

Cei patru candidaţi înscrişi în cursă au fost Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. 

Noua procedură se desfăşoară în perioada 6 august - 6 septembrie. În perioada 3-5 septembrie candidaţii înscrişi vor susţine interviul cu ministrul Justiţiei, iar în 6 septembrie vor fi anunţate rezultatele selecţiei.

Tudorel Toader afirma în urmă cu o săptămînă că, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, cel care va fi desmenat trebuie să corespundă şi altor criterii, între care şi acela de a nu fi beneficiat de delegări ori promovări preferenţiale.

„Cel care va fidesemnat pentru a fi învestit procuror-şef la DNA nu trebuie să-l recomande cineva anume. Trebuie să-l recomande caracterul său, trebuie să-l recomande experienţele profesionale pe care le are, trebuie să-l recomande ataşamentul faţă de valorile constituţionale, nu trebuie să fi beneficiat de delegări sau promovări preferenţiale. Cine îndeplineşte şi aceste criterii care sunt fireşti, care rezultă din exigenţele acestei demnităţi atât de înalte, sigur se poate înscrie în competiţie pentru a fi desemnat”, a afirmat atunci ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite