Procurorul Mihaela Agheniţei, care i-ar fi dat lui Boldea informaţii din dosare DNA, exclusă definitiv din magistratură

Procurorul Mihaela Agheniţei, care i-ar fi dat lui Boldea informaţii din dosare DNA, exclusă definitiv din magistratură

Procurorul Mihaela Agheniţei „s-a îndrăgostit sincer” de Mihail Boldea FOTO Adevărul

Procurorul Mihaela Agheniţei, care i-ar fi dat fostului deputat Mihail Boldea informaţii confidenţiale din dosarele pe care le instrumenta la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galaţi, a fost exclusă definitiv din magistratură, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sentinţa a fost dată de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce fostul procuror a contestat o decizie a Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), privind excluderea sa din magistratură, potrivit Mediafax.
 
Pe 3 septembrie 2013, Secţia pentru procurori a CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Mihaelei Agheniţei, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, şi a aplicat sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură. Măsura a fost contestată de Mihaela Agheniţei la Înalta Curte, care a dat, în final, câştig de cauză Inspecţiei Judiciare.
 
Sancţiunea a fost aplicată procuroarei Agheniţei pe fondul abaterilor disciplinare săvârşite, printre care se numără şi „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei", şi „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa".
 
Totodată, CSM îi reproşa magistratului „folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii" şi „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă".
 
Procurorul Agheniţei „s-a îndrăgostit sincer” de Boldea
 
Potrivit unor surse judiciare, Mihail Boldea ar fi sedus-o pe procuroarea Mihaela Agheniţei, în timpul unei anchete în care era martor denunţător, iar magistratul „s-a îndrăgostit sincer" de fostul deputat, motiv pentru care l-a chemat la DNA Galaţi în medie de zece ori pe lună, timp de şapte luni.
 
Procuroarea Mihaela Agheniţei, de la Parchetul Tribunalului Brăila, care a fost detaşată temporar la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galaţi şi a trimis în judecată două persoane pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care fostul deputat Mihail Boldea a fost martor denunţător, este urmărită penal pentru favorizarea infractorului. 
 
Începerea urmăririi penale a fost dispusă pe 22 martie 2013 de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi.
 
Surse judiciare au declarat că în cadrul cercetărilor din dosarul DIICOT au rezultat şi „aspecte de natură sentimentală" între fostul deputat Mihail Boldea şi procuroarea Mihaela Agheniţei.
 
„În cadrul cercetărilor efectuate în dosarul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au rezultat şi aspecte de natură sentimentală dintre magistratul procuror Agheniţei şi martorul denunţător Boldea Mihail, atât din perioada anterioară cât şi apoi după data de 27 martie 2012, data încarcerării în arestul IPJ Galaţi urmare a luării măsurii arestării preventive în dosarul 88/DP/2009 al DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi", potrivit actelor din dosarul în care este cercetată penal procurorarea Agheniţei, au spus sursele citate.
 
Conform acestor documente, s-a stabilit că, în timpul audierilor care au avut loc la sediul DNA Galaţi, între procurorul Mihaela Agheniţei şi Mihail Boldea „s-a dezvoltat o relaţie sentimentală, care a condus la încălcarea dispoziţiilor legale de către învinuită în efectuarea instrucţiei penale, cu scopul vădit de a-l ajuta pe denunţător, pentru a i se putea aplica prevederile referitoare la reducerea la jumătate a cuantumului pedepsei previzibilă a-i fi aplicată acestuia în cauza dedusă judecăţii prin rechizitoriul 88/DP/2009 (dosarul de crimă organizată în care Boldea a fost deferit justiţiei de procurorii DIICOT şi care este judecat la Curtea de Apel Iaşi – n.r)".
 
Boldea a reuşit „performanţa” de a o seduce
 
Sursele judiciare au precizat că în aceste documente se arată că procuroarea Agheniţei era „sincer îndrăgostită" de fostul deputat, care ar fi reuşit „performanţa" de a o seduce.
 
„Numitul Boldea Mihail a sedus-o pe învinuita Agheniţei Mihaela, între cei doi existând o puternică relaţie de natură sentimentală, mai exact magistratul procuror fiind îndrăgostit sincer de acesta", au menţionat anchetatorii în actele din dosarul în care procuroarea este cercetată penal.
 
Potrivit surselor citate, în urma informaţiilor provenite de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv (CRAP) Galaţi a rezultat că Boldea a petrecut aproximativ cinci-şase ore pe zi în cabinetul procuroarei Mihaela Agheniţei, în medie acesta fiind chemat la sediul DNA Galaţi de către magistrat de aproximativ zece ori pe lună.
 
Aceleaşi surse au declarat că procuroarea Mihaela Agheniţei primea „în mod partinic şi neverificat" informaţii de la Mihail Boldea, „care încerca să-şi asigure un regim juridic favorabil în dosarul de crimă organizată".
 
Potrivit informaţiilor din dosarul în care Mihaela Agheniţei este cercetată pentru favorizarea infractorului, citate de sursele judiciare, procuroarea, „urmare a relaţiei sentimentale", i-a dat lui Boldea informaţii din dosarele pe care le instrumenta la DNA Galaţi, „primind de la acesta instrucţiuni şi sfaturi cu privire la modul de acţiune şi conduita pe care trebuia să le adopte în cursul cercetărilor".
 
De asemenea, Boldea îi indica frecvent procuroarei Agheniţei numele unor persoane pe care trebuie să le cerceteze ca urmare a denunţurilor formulate de acesta, în scopul obţinerii unor adrese din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi către instanţele de judecată din care să rezulte că fostul deputat ar beneficia de dispoziţiile legale referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă atât în dosarul în care este judecat pentru înşelăciune, la Curtea de Apel Iaşi, cât şi în cauzele instrumentate de procurorii DNA Galaţi, au precizat sursele citate.
 
Din comunicaţiile telefonice interceptate şi înregistrate în cauză a rezultat că Agheniţei, la cererea lui Boldea, a făcut cercetări faţă de anumite persoane indicate de acesta, care îi preciza şi „priorităţile sale în ceea ce priveşte persoanele care ar trebui cercetate", potrivit aceloraşi surse.
 
Citeşte mai multe informaţii pe aceeaşi temă:
 
 
Procurorul Mihaela Agheniţei, care l-ar fi favorizat pe fostul deputat Mihail Boldea, a fost exclus, marţi, din magistratură pentru abateri disciplinare. Decizia a fost luată astăzi de secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
 
 
Fostul deputat Mihail Boldea a respins marţi, la Curtea de Apel Iaşi, informaţiile că ar fi sedus-o pe procuroarea Mihaela Agheniţei, spunându-i judecătorului că nu s-ar uita la o femeie de 58 de ani, chiar dacă este procuror DNA, şi adăugând că "alta era treaba dacă aceasta ar fi avut 25 de ani".
 
 
Considerată unul dintre cei mai „verticali” procurori brăileni, Mihaela Agheniţei, doctor în drept, fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila - magistratul care, alături de Gheorghe Ivan, şeful DNA Galaţi, s-a aflat într-o vreme în fruntea luptei cu interlopii brăileni - este cercetată de DIICOT pentru săvârşirea a trei infracţiuni: favorizarea infractorului, denunţ calomnios şi represiune nedreaptă.
 
 
Procurorul Mihaela Agheniţei îi dădea lui Mihail Boldea informaţii confidenţiale din dosarele pe care le instrumenta la DNA Galaţi şi primea de la acesta „instrucţiuni şi sfaturi“ privind modul de acţiune în anchete, fostul deputat indicându-i frecvent numele unor persoane pe care să le cerceteze.
 
 
Mihaela Agheniţei, procuror al Parchetului Tribunalului Brăila, este cercetată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - structura centrală pentru favorizarea fostului deputat Mihail Boldea. Procurorii i-au percheziţionat locuinţa şi computerul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările