Procurorul Marius Vlădoianu, de la Parchetul Tribunalului Dolj, ar fi primit mită în beciul casei sale. DNA cere arestarea sa preventivă pentru 30 de zile

Procurorul Marius Vlădoianu, de la Parchetul Tribunalului Dolj, ar fi primit mită în beciul casei sale. DNA cere arestarea sa preventivă pentru 30 de zile

Procurorul Marius Vlădoianu este suspectat că ar fi primit mită FOTO Shutterstock

Procurorul Marius Vlădoianu, de la Parchetul Tribunalului Dolj, a fost reţinut, joi, pentru trafic de influenţă şi şantaj, este suspectat că ar fi primit mită de la o persoană în beciul casei sale şi ar fi făcut presiuni asupra acesteia, prin intermediul unor persoane de etnie romă. În cursul zilei de vineri, magistratul va fi dus la Curtea Supremă cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest dosar mai este urmărit penal şi Ionel Tudosan, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura centrală, acesta fiind suspectat de complicitate la şantaj.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în vara anului 2012, procurorul Marius Radu Vlădoianu i-ar fi cerut mită omului de afaceri Ion Zătreanu pentru a interveni în pronunţarea unei hotărâri favorabile de către magistraţilor din completul căruia îi fusese repartizat un dosar civil din 2010, care avea ca obiect recursul declarat de Zătreanu privind reconstituirea dreptului de proprietate, arată Mediafax.

Anchetatorii au stabilit că, pe fondul discuţiilor pentru obţinerea sprijinului în vederea influenţării magistraţilor din completul de judecată, la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie 2012, Zătreanu i-ar fi dat lui Stoian 1.500 de euro cu titlu de împrumut.

De asemenea, pentru a obţine sprijinul procurorului Vădoianu şi a lui Adrian Stoian, Zătreanu le-ar fi dat celor doi 300 de euro, într-o întâlnire care a avut loc în septembrie 2012, în beciul casei magistratului, se arată în documentele procurorilor.

Tot în septembrie 2012, Vlădoianu ar fi pretins şi primit 1.000 de dolari, prin intermediul lui Stoian, pentru efectuarea unui transport de către societatea în care interesat şi procurorul, respectiv Viados Comp SRL.

Procurorii au mai sabilit că, după pronunţarea deciziei civile prin care Tribunalul Craiova a casat sentinţa pronunţată de Judecătoria Craiova şi a dispus trimiterea cauzei la instanţa de fond pentru rejudecare, în luna noiembrie 2012, Vlădoianu ar fi pretins şi primit 1.000 de euro de la Zătreanu, prin intermediul lui Stoian.

„Pentru a-l convinge pe Zătreanu Ion că este necesar să remită această sumă de bani, Vlădoianu Marius Radu a susţinut pentru a fi convingator că dosarul se va întoarce la preşedinta tribunalului şi că de ea depinde soluţia finală în dosar. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că persoana pentru care Vlădoianu Marius Radu a pretins suma de 1.000 de euro este Nedelcu Manuela - preşedinte al Secţiei I Civilă în perioada în care s-a dispus casarea hotărârii instanţei de fond”, conform documentelor DNA.

Totodată, în noiembrie 2012, procurorul Marius Vlădoianu i-ar fi cerut 3.300 de lei lui Zătreanu, pentru a-i rezolva o problemă legată de evacuarea prin executare silită a unor persoane care îi ocupau abuziv un teren, banii fiind daţi ulterior, prin intermediul lui Adrian Stoian.

Procurorii anticorupţie arată că, pentru a-l convinge pe Zătreanu să îi dea banii ceruţi, Vlădoianu i-ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra magistraţilor din complet, pentru a-i obţine o sentinţă favorabilă, precum şi că îşi va exercita autoritatea asupra unui avocat, pentru ca acesta să îi restituie suma de 2.000 de euro.

Vlădoianu ar fi cerut mita în beciul unei locuinţe

În vara anului 2013, în cadrul unor discuţii care ar fi avut loc în beciul locuinţei lui Vlădoianu, procurorul şi avocatul i-ar fi cerut lui Zătreanu un comision de 20% din valoarea terenului sau 20% din suprafaţa de teren care făcea obiectul litigiului, pentru a-i obţine o hotărâre favorabilă.

Potrivit DNA, pe 26 mai 2014, Tribunalul Dolj a respins ca nefondat recursul formulat de Zătreanu, în calitate de împuternicit, pentru a justifica primirea banilor, în luna august 2014, Vlădoianu i-ar fi promis lui Zătreanu că îi va asigura susţinerea necesară la DIICOT Bucureşti, în vederea formulării unei plângeri penale faţă de funcţionarii Primăriei Craiova, care i-ar fi fost utilă într-o contestaţie în anulare.

„În acest sens, în data de 29.08.2014, Vlădoianu Marius Radu i-a înlesnit lui Zătreanu Ion o întâlnire cu procurorul Tudosan Ionel, întâlnire ce a avut loc la Caracal. Vlădoianu Marius Radu i-a redactat o plângere faţă de funcţionarii primăriei Craiova şi i-a stabilit o întrevedere la DIICOT Bucureşti pentru data de 04.09.2014. Întâlnirea nu a mai avut loc întrucât Zătreanu Ion nu a data curs acestei întrevederi”, potrivit documentelor citate.

Vlădoianu ar fi promis lui Zătreanu că îi da banii înapoi

În septembrie 2014, la solicitarea lui Zătreanu de a-i restitui sumele de bani remise, procurorul Vlădoianu ar fi recunoscut primirea banilor, intervenţia la magistraţii de la Tribunalul Craiova şi faptul că a girat solicitările lui Stoian. Procurorul i-ar fi promis că îi restituie sumele de bani, deşi a arătat că nu a fost beneficiarul acestora.

„Concomitent, pentru a-l determina pe Zătreanu Ion să renunţe la solicitarea sumelor de bani, Vlădoianu Marius Radu a efectuat presiuni asupra acestuia prin intermediul unor cetăţeni de etnie romă”, au mai arătat anchetatorii.

Din probele procurorilor mai rezultă că Adrian Stoian a preluat părţile sociale la SC Viados Comp SRL de la soţia magistratului.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Vlădoianu Marius Radu. Astfel, în cursul zilei de vineri, acesta va fi dus la Curtea Supremă cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: