Procurorul care i-a amendat pe poliţiştii de la circulaţie, acuzat de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă/ Foto: Mediafax, Ionuţ Tabultoc
Imagine de arhivă/ Foto: Mediafax, Ionuţ Tabultoc

Ordonanţa prin care procurorul Mihai Laurenţiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, a amendat doi poliţişti, după ce aceştia l-au sancţionat în trafic reprezintă un abuz în serviciu, susţin specialiştii în drept.

Un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia este acuzat de abuz în serviciu după ce, recent, a hotărât să amendeze doi poliţişti de la circulaţie care în luna iulie l-au oprit în trafic pentru depăşirea vitezei legale şi pentru că avea Inspecţia Tehnică Periodică expirată. „Amenda judiciară poate fi dată de procuror pentru exercitarea defectuoasă a dispoziţiilor dintr-o anumită cauză. Altfel spus, poliţiştii pot fi amendaţi dacă şi-au îndeplinit cu rea credinţă obligaţiile ce privesc strict efectuarea actelor de cercetare penală”, au explicat specialiştii în drept.

Procurorul Mihai Laurenţiu îşi justifică decizia de a-i amenda pe cei doi poliţişti prin faptul că „uterior perioadei strict necesare efectuării procedurilor prevăzute de lege pentru sancţionarea contravenţională, au împiedicat (în orice mod) exercitarea în legătură cu procesul a atribuţiilor ce revin procurorului, încălcând astfel prevederile art. 283, alin4, din Codul de procedură penală”, se arată în ordonanţa prin care procurorul a dispus amendarea oamenilor legii. 

Concret, acesta susţine că, în condiţiile în care se afla în timpul serviciului, şi având de soluţionat un dosar penal, poliţiştii de circulaţie au tergiversat intenţionat sancţionarea acestuia, „batjocorind prin această tergiversare magistratul amendat”. Apoi, cei doi poliţişti, „contrar deontologiei profesionale, nu au oferit să-l conducă pe procuror la parchet”, deşi aceştia se îndreptau spre aceeşi localitate, în speţă, Slobazia. În final, procurorul susţine că cei doi poliţişti ar fi perseverat în „comportamentul lor şicanatoriu” prin faptul de a fi formulat o plângere la Inspecţia Judiciară împotriva acestuia şi „chiar un denunţ calomnios, prin plângere penală împotriva aceluiaşi magistrat”. „Nu există niciun motiv pentru împiedicarea magistratului de a-şi îndeplini atribuţiile, chiar temporar, (...) în timpul serviciului dincolo de durata necesară aplicării sancţiunilor contravenţionale, în condiţiile unei temperaturi specifice lunii iulie, urmărindu-se batjocorirea sau şicanarea unui magistrat aflat în timpul serviciului”, se arată în Ordonanţa procurorului Mihai Laurenţiu. În plus, procurorul le-a reproşat poliţiştilor şi că nu au avut în vedere „considerentele etice şi de colegialitate” atunci când l-au amendat cu suma de 2.175 de lei.

Premieră naţională

Pe de altă parte, experţii consultaţi de „Adevărul” susţin că invinovăţirea poliţiştilor de la circulaţie pentru faptul că magistratul nu a mai ajuns la tribunal reprezintă un abuz în serviciu, funcţia acestuia neavând legătură cu calitatea de participant în trafic pentru care a fost sancţionat. „Este un eveniment în premieră naţională. Textul de lege invocat de procuror face referire clară la nerespectarea dispoziţiilor din cadrul cercetării penale. Vorbim în acest caz de un abuz în serviciu. Poziţia oficială a magistratului nu are legătură cu calitatea de conducător în trafic. Nu era în misiune, nu avea girofarul pornit, poliţiştii şi-au îndeplinit obligaţiile conform legii. Nu era treaba lor că acesta întârzia la proces. Putea să conteste amenda primită, să le facă apoi o plângere penală, dar nu să îi amendeze pentru că l-au împiedicat să ajungă la proces”, este de părere avocatul Adrian Cuculis. În opinia acestuia fapta magistratului reprezintă o încălcare a Codului deontologic al magistraţilor, cărora „nu le este îngăduit să îşi rezolve interesele personale, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”. De altfel, Inspecţia Judiciară a confirmat pentru „Adevărul” că luni urmează să ia în dezbatere acest caz.

La rândul lui, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, susţine că amenda judiciară aplicată celor doi poliţişti este ilegală, urmând a fi contestată în instanţă, dar şi că doreşte sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii în acest caz. „Procurorul minte, el nu se îndrepta spre niciun proces. Acesta face naveta între Slobozia şi Bucureşti. Politiştii au vrut să-i dea doar un avertisment şi 4 puncte de penalizare pentru depăşirea vitezei legale cu 20km/h, însă procurorul a fost cel care s-a luat de ei, le-a fluturat legitimaţia de procuror şi nu a vrut să le prezinte actele”, ne-a declarat liderul sindicatului poliţiştilor. Potrivit acestuia, nu există nicio obligaţie în deontologia profesională a poliţiei de a-i duce pe procurori la tribunal. „Categoric, nu. Omul trăieşte într-o altă realitate juridică. Este doar în reprezentarea lui”, a declarat Dumitru Coarnă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite