Procurorul general al României: S-au cerut expertize în cazul substanţelor de la Hexi Pharma. Compania nu mai cere insolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general al României, Augustin Lazăr FOTO Eduard Enea
Procurorul general al României, Augustin Lazăr FOTO Eduard Enea

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marţi că au fost cerute expertize privind substanţele furnizate de compania farmaceutică Hexi Pharma, acestea urmând să fie făcute la un institut românesc. Surse judiciare au precizat că probele recoltate din dezifectanţi au ajuns la Institutul Cantacuzino. De altfel, compania Hexi Pharma a renunţat marţi la cererea de insolvenţă.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, mai multe probe recoltate din dezinfectanţii oferiţi spre vânzare de societatea Hexi Pharma au fost duse marţi la Institutul Cantacuzino pentru a fi analizate ştiinţific de specialişti.

Mai mult, Hexi Pharma a renunţat, marţi, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o pe 11 mai la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.

Decizia companiei vine după ce, luni, Judecătoria Sectorului 5 a hotărât ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide.

Procurorul general al României a declarat marţi că în dosarul „Scandalul dezinfectanţilor” se fac mai multe examinări.

„Se efectuează aceste examinări care sunt importante pentru completarea urmăririi penale. De altfel, în cauză s-a administrat un volum considerabil de acte de urmărire penală care vor clarifica situaţia de fapt”, a spus procurorul general la intrarea în sediul Consiului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă ancheta în cazul Hexi Pharma ar putea fi preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Augustin Lazăr a spus că cei care vor decide dacă alte organe judiciare sunt competente să facă cercetările în acest caz sunt sunt procurorii care coordonează cauza, adăugând: “Dacă va fi cazul, fiindcă altfel, urmărirea penală va fi continuată de procurorii noştri.

„Cei care evaluează această cauză sunt procurorii care instrumentează cauza şi ei vor dispune. Nu poate nimeni să ia unui procuror care este competent instrumentarea dosarului”, a adăugat Lazăr.

Întrebat dacă ancheta în acest caz nu a fost începută târziu, în condiţiile în care SRI spune că de mai mulţi ani informase despre situaţia dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, procurorul general al României a spus: „Când ancheta va fi încheiată, se va putea evalua cât de devreme, cât de târziu sau dacă este la momentul potrivit. Deocamdată, ancheta este în curs şi ea se efectuează într-un ritm foarte alert”.

Controale la Spitalul Judeţean Craiova şi la cel din Târgu Mureş

„Corpul de Control al Primului-Ministru desfăşoară, începând de ieri, 16.05.2016, controale inopinate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mures, în continuarea controalelor care au avut loc săptămâna trecută la mai multe spitale din Bucureşti. Obiectul controlului îl constituie modalitatea în care au fost achizitionaţi, de către aceste două unităţi, dezinfectanţi produşi de către Hexi Pharma”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Controlul vine la scurt timp după ce alte patru spitale din Capitală au fost verificate la sânge de Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş.

Procurorii au cerut două constatări tehnico-ştiinţifice asupra produselor „Hexi Pharma”

De altfe, Parchetul General a emis marţi un comunicat de presă în care precizează că au fost cerute două constatări tehnico-ştiinţifice asupra produselor „Hexi Pharma”. 

Procurorii mai precizează în comunicatul citat că sunt făciute şi alte acte de urmărire penală care nu pot fi făcute publice în acest stadiu al anchetei.

„În cauză, a fost admisă de către instanţa de judecată cererea procurorilor, fiind dispusă faţă de Hexi Pharma, pentru o perioadă de 60 de zile, interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia iniţierii fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social al persoanei juridice, interzicerea înstrăinării activelor societăţii, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide”, se arată în documentul citat.

„De asemenea, procurorii au încunoştiinţat instanţa învestită cu soluţionarea cererii de declarare a insolvenţei cu privire la măsurile preventive dispuse de Judecătoria Sectorului 5”, mai spun procurorii.

Hexi Pharma a cerut intrarea în insolvenţă, procurorii au cerut suspendarea dizolvării

Tribunalul Bucureşti trebuia să judece marţi cererea Hexi Pharma de a intra în insolvenţă. Cu toate acestea, Judecătoria Sectorului 5 a decis, luni, ca timp de două luni firma Hexi Pharma să nu poată începe procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşi sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide.

Instanţa a admis astfel cererea Parchetului General de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma, acuzată de participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

Judecătorul a dispus ca, de pe 16 mai până pe 14 iulie inclusiv, Hexi Pharma să aibă interdicţie să iniţieze procedura de dizolvare sau lichidare. Instanţa a dispus, pentru aceeaşi perioadă, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, toate măsurile dispuse trebuind să fie aplicate de îndată.

Cererea procurorilor a fost înregistrată pe 13 mai la Judecătoria Sectorului 5, în timp ce Hexi Pharma şi-a cerut pe 11 mai insolvenţa.

Motivele pentru care se vrea intrarea în insolvenţă

Compania a invocat, în cererea de insolvenţă, o datorie de 23,5 milioane de lei către bugetul de stat şi către furnizori ai societăţii, dar şi facturi în valută neachitate de peste 20 de milioane de euro către două firme offshore din Cipru.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite