Procurorul general: Nu este obligatorie exhumarea pentru efectuarea unei noi expertize în cazul studentei Aura Ion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, miercuri, că nu este necesară exhumarea pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale în cazul Aurei Ion, în dosarul privind accidentul aviatic din Apuseni în urma căruia şi-a pierdut viaţa şi pilotul Adrian Iovan.

Procurorul şef al Parchetului General a spus că expertiza medico-legală poate fi refăcută şi pe baza documentelor deja întocmite.

„Efectuarea unei alte expertize nu presupune obligatoriu exhumarea cadavrului. Există posibilitatea ştiinţifică de a se face această expertiză şi pe baza actelor şi pe baza raportului vechi. Nu a fost întocmit un nou raport de expertiză în cauza respectivă", a mai spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorii de la Parchetul General au dispus, în luna mai, o nouă expertiză medico-legală în cazul Aurei Ion, întrucât concluziile raportului de autopsie de pe 10 februarie nu au fost avizate de Comisia de avizare şi control al actelor medico-legale din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca.

În dosarul accidentului aviatic din Apuseni, în perioada 12-16 mai au fost audiaţi, în calitate de martori, opt controlori de trafic sol şi controlori de trafic aerian din cadrul ROMATSA SA. În aceeaşi perioadă au fost audiaţi şi doi angajaţi ai Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi unul al Institutului Medico-Militar, potrivit PICCJ.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs pe 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Familia Aurei Ion s-a constituit parte civilă în dosar, nestabilind deocamdată suma pe care o va solicita ca daune morale.

În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul General după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, pe 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru".

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au făcut cercetarea locului producerii accidentului şi au ridicat mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele rănite în accident, medici de urgenţă, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări.

Pe 11 februarie, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Pe 17 februarie a fost începută urmărirea penală şi pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Accidentul aviatic din Apuseni. Procurorii cer o nouă expertiză medico-legală în cazul Aureliei Ion

Cercetările în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în care au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, continuă. Procurorii au audiat mai mulţi angajaţi ai ROMATSA şi ai Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă. Mai mult, anchetatorii au cerut o nouă expertiză medico-legală în privinţa Aurei Ion.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşi, audiat în dosarul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni

Directorul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIf), medicul Alice Grasu, a fost audiată de procurorii secţiei militare din Parchetul General, cu privire la dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Doctorul Sorin Ianceu scoate la licitaţie telefoanele mobile distruse în tragedia din Apuseni. Banii, donaţi uneia dintre victimele accidentului din Muntenegru

Doctorul Sorin Ianceu, unul dintre cei patru medici care au mers în misiunea de prelevare de organe când a avut loc accidentul aviatic din Munţii Apuseni, îşi scoate la licitaţie cele două telefoane mobile distruse în urma tragediei. Banii pe care îi va primi vor fi donaţi şoferului autocarului implicat anul trecut în accidentul din Muntenegru, când 18 oameni au murit şi alţi 29 au fost răniţi.

 

Una dintre cauzele accidentului aviatic din Munţii Apuseni: vremea

Vremea a fost un factor important în producerea accidentului din Munţii Apuseni. Aceasta este concluzia preliminară a raportului întocmit de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

Femeia care aştepta transplantul de ficat când a avut loc accidentul din Munţii Apuseni a murit

Femeia care aştepta ficatul în momentul în care s-a petrecut accidentul aviatic din Munţii Apuseni, a murit, ea fiind înmormântată joi. Floarea Mihai, în vârstă de 62 de ani, era din Piteşti şi suferea de o boală incurabilă. Femeia a fost condusă pe ultimul drum la cimitirul Sfântul Gheorghe din Piteşti.

Investigatori ai Centrului pentru Siguranţa Aviaţiei Civile fac noi cercetări în zona în care s-a produs accidentul aviatic din Munţii Apuseni

Investigatori ai Centrului de Investigaţii şi Analiza pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) s-au dus duminică în zona în care pe 20 ianuarie s-a prăbuşit avionul medical în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi o studentă la medicină. Investigatorii încearcă să afle dacă din zona unde aeronava a aterizat forţat se puteau emite semnale pe baza cărora să fie localizată epava.

Accidentul aviatic din Apuseni. Parchetul General a început urmărirea pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală

Procurorii Parchetului General au dispus, în cazul accidentului aviatic care a avut loc luna trecută în Munţii Apuseni, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Aceştia au precizat că urmează să fie audiate persoanele care au coordonat zborul şi operaţiunile de alarmare, localizare şi căutare a victimelor.

Medicul Radu Zamfir, la Adevărul Live: Este posibil să le fi transmis ora, dar eu cred că am făcut tot ceea ce am putut

La 17 zile de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, chirurgul Radu Zamfira spus joi, în emisiunea „Adevărul Live“, că nu se consideră un erou. Trusa de prim ajutoraflată în aeronava medicală nu i-a fost de folos pentru a-i îngriji pe colegii răniţi.

Raportul Ministerului Transporturilor: Coordonatele comunicate de ISU ar fi fost obţinute cu ajutorul unor aplicaţii ale unui telefon mobil

Angajaţii ROMATSA ar fi primit, în două rânduri, un set de coordonate de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba şi Cluj. Cu toate acestea însă, aceştia nu au putut să gestioneze formatul coordonatelor primite, potrivit unui raport realizate de Ministerul Transportului.

Unde a greşit Ramona Mănescu în cazul tragediei aviatice din Apuseni

Ministrul Transporturilor a ignorat Hotărârea de Guvern care o plasează pe Ramona Mănescu în fruntea listei celor obligaţi să se ocupe de accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Apărarea ei a fost un Ordin de ministru, normă inferioară unei HG.

ISU a ignorat două ore informaţiile primite de pe telefonul medicului Zamfir, privind localizarea avionului prăbuşit. Dosarul, preluat de Parchetul Militar

Dosarul în care este cercetat accidentul din Apuseni a fost preluat de procurorii militari. Aşa a anunţat procurorul şef al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care a adăugat că în cazul accidentului există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor miniştri”. Ancheta arată că, în ziua tragediei, informaţiile primite de pe telefonul din reţeaua Orange al medicului Zamfir au fost folosite de angajaţii de la ISU abia după două ore.

VIDEO Medic supravieţuitor: „Le-am dat la 112 inclusiv numărul drumului pe care să vină. Şi că suntem prăbuşiţi la jumătatea distanţei între Horea şi Beliş“

Doctorul Sorin Ianceu, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a explicat că într-unul din apelurile sale date la 112 i-a explicat operatorului locul exact în care s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite