Procurorul general interimar, Bogdan Licu, cere explicaţii Secţiei Speciale cu privire la retragerea apelului în dosarul lui Viorel Hrebenciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Stan  FOTO Inquam Photos / George Călin / 28 feb 2019
Gheorghe Stan  FOTO Inquam Photos / George Călin / 28 feb 2019

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, i-a trimis două solicitări lui Gheorghe Stan, şeful Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, după ce secţia a retras apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă.

Potrivit G4media, într-una dintre adrese, Bogdan Licu, procurorul general interimar îi cere lui Gheorghe Stan să comunice “de îndată, în copie, lucrarea care a stat la baza deciziei de a emite adresa către Înalta Curte de Casaţie şi Justitie şi motivele care, în opinia sa, ar justifica retragerea apelului.” 

În cel de-al doilea document, scrie G4media, se solicită un raport cu privire la alte dosare în care SIIJ intenţioneaza să declare sau să retragă apelul. “Vă solicităm să ne comunicaţi cauzele în care intenţionaţi să exercitaţi sau să retrageţi căile de atac (ordinare/ extraordinare), atât în cauzele preluate (aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitive anterior operaţionalizării secţiei potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018), cât şi în cauzele instrumentate originar de catre secţie”, se arata în cea de-a doua adresă trimisă secţiei speciale.

Procurorul general îi cere, de asemenea, şefului Secţiei Speciale ca raspunsul să cuprindă datele de identificare a cauzelor şi, în special „analiza de legalitate şi temeinicie care ar justifica exercitarea căii de atac, respectiv, motivele care ar determina retragerea căii de atac.” 

Potrivit aceleiaşi adrese, Gheorghe Stan este somat de să trimită raportul imediat.

”Comunicarea va fi făcută de îndată: în ipoteza declarării unei căi de atac, întotdeauna în cadrul termenului de declarare a căii de atac respective, iar în ipoteza retragerii, imediat după luarea deciziei în acest sens. În oricare dintre ipoteze, comunicarea va fi făcuta astfel încât să permită exercitarea controlului ierarhic de către procurorul general fără depăşirea termenelor legale incidente şi fără prejudicierea procedurilor judiciare ce se derulează în faţa instanţelor de judecată“. 

Secţia specială de investigare a magistraţilor, condusă de Gheorghe Stan, a retras luni, 13 mai, apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă. Fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în anul 2018 de Curtea Supremă la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, pentru trafic de influenţă. Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Deşi ancheta în acest dosar a fost realizată de DNA, prin modificările legislative realizate de PSD-ALDE, în cazul Legilor Justiţiei, odată cu înfiinţarea în 2018 a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie toate procesele în care sunt implicaţi magistraţi au intrat în competenţa acesteia. În acest caz, sunt judecaţi mai mulţi judecători, printre care şi Anca Roxana Adam, soţia deputatului Ioan Adam.

Consecinţă retragerii apelului este că se vor judeca doar apelurile celor care au contestat sentinţele, iar situaţia juridică a acestora nu se mai poate agrava în faza de apel.

Nu este primul caz în care Secţia Specială şi-a retras apelul. Luna trecută, Secţia specială a făcut acelaşi lucru în dosarul în care judecătorul Ovidiu Galea era acuzat că nu şi-a declarat apartenenţa la Masonerie. De asemenea, Secţia Specială nu a promovat contestaţii în anulare, în baza decizilor CCR privind componentă completurilor de 5 judecători, în dosarele judecătorului Gabriela Bârsan sau al fostei şefe DIICOT, Alina Bica. 

Gheorghe Stan, care conduce Secţia specială pentru investigarea magistraţilor (SIIJ) a fost numit săptămâna trecută judecător la CCR din partea PSD.

O asociaţie a procurorilor cere explicaţii Secţiei Speciale 

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) i-a solicitat luni procurorului-şef al Secţiei speciale de investigare a magistraţilor (SIIJ), Gheorghe Stan, să comunice public motivele retragerii de către structura de parchet a apelului declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul „Romsilva”.

Întrebările transmise lui Gheorghe Stan:

- care au fost considerentele avute în vedere de SIIJ pentru calificarea ca nelegal sau netemeinic a apelului deja declarat de DNA şi care este documentul oficial din care reiese că a fost efectuată această analiză?

- dacă vreun procuror din cadrul SIIJ a lecturat măcar dosarul, rechizitoriul sau hotărârea instanţei, iar în caz afirmativ, care este modalitatea în care a solicitat şi a avut acces la aceste documente?

- dacă au fost solicitate date sau informaţii sau dacă au avut loc discuţii cu procurorii care au efectuat urmărirea penală în cauză sau cu procurorii care au participat la şedinţele de judecată pentru a se stabili necesitatea retragerii apelului?

- în cazul în care niciun procuror din cadrul SIIJ nu cunoaşte conţinutul dosarului, ce argumente au stat la baza retragerii apelului, ce a determinat o astfel de decizie care aruncă o îndoială, poate nejustificată, asupra bunei credinţe a procurorilor care au declarat apelul?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite