Procurorul General i-a transmis lui Klaus Iohannis cererea DNA de ridicare a imunităţii în cazul lui Petre Tobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis Preşedintelui României, Klaus Iohannis, solicitarea procurorilor DNA de încuviinţare a urmării penale în cazul lui Petre Tobă, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, cercetat pentru favorizarea făptuitorului. Anunţul a fost făcut de Ministerul Public, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procedurii, începerea urmării penale în cazul unui ministru trebuie încuviinţată de Preşedintel României.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, i-a solicitat, joi, procurorului general, Augustin Lazăr, să-i ceară preşedintelui României încuviinţarea urmării penale a ministrului de Interne, Petre Tobă, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul privind deturnările de fonduri din bugetul DIPI.


Procurorii DNA îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.


Ulterior, ministrul Administraţiei şi Internelor, Petre Tobă, a anunţat că a decis să demisioneze, "pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public in prag de alegeri". El mai spunea, într-un comunicat de presă, că respinge cu tărie acuzatiile aduse şi este la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii.


Tot joi, procurorul şef al DNA a solicitat procurorului general să formuleze o cerere către Senat, pentru efectuarea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite