UPDATE Procurorul general, despre utilizarea expresiei „inculpaţi de rang înalt“: Sunt cei de competenţa DNA. CSM: Lazăr a încălcat codul deontologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că exprimarea lui privind „inculpaţii de rang înalt” se referă la inculpaţii de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se ocupă cu infracţiuni de nivel mediu sau înalt. Plenul CSM a admis luni contestaţia Inspecţiei Judiciare la decizia Secţiei pentru procurori a CSM care susţinuse că Lazăr nu a încălcat codul deontologic prin folosirea acestei expresii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni că există indicii privind încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a Codului deontologic atunci când acesta a vorbit despre '„inculpaţi de rang înalt'', făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare. 

Potrivit Agerpres, procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că decizia plenului CSM este nelegală şi o va ataca în instanţă.

CSM admite recursul Inspecţiei Judiciare

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni să admită contestaţia formulată de Inspecţia Judiciară la decizia din iunie a Secţiei pentru procurori a CSM potrivit căreia Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic atunci când a folosit expresia „inculpaţi de rang înalt”.

„O văd ca pe o sancţiune firească, în contextul în care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că o expresie similară folosită de un alt personaj constituie discriminare. Acel personaj nu e jurist aşa că putem considera că nu are proprietatea termenilor juridici. Dar în cazul nostru nu putem spune că procurorul general nu are proprietatea termenilor şi nici că nu s-a referit la membri Comisiei Parlamentare aşa cum a lăsat să se înţeleagă astăzi”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la ieşirea de la CSM.

Ministrul Justiţiei a comentat ironic posibilitatea de a fi prezent la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde se va judeca contestaţia formulată de procurorul general, Augustin Lazăr, la raportul de evaluare al ministrului, raport ce stă la baza procedurii de revocare din funcţie. „Din 2, 3 termen, trage de timp, poate îi expiră mandatul în funcţia de general”, a declarat Toader.

„Inculpaţi de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie”

„Este foarte simplu. Inculpaţi de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă vă uitaţi în lege, aşa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA sunt inculpaţi de rang înalt”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat, însă Secţia pentru procurori din CSM a decis, în luna iunie, în unanimitate că procurorul general Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic al magistraţilor când i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale "inculpaţi de rang înalt".

La plenul de luni, membrii CSM vor discuta contestaţia Inspecţiei Judiciare cu privire la decizia Secţiei pentru procurori din iunie.

Augustin Lazăr a declarat în luna decembrie a anului trecut că modificările aduse legilor justiţiei sunt menite să slăbească independenţa procurorilor, precizând că o consultare a Comisiei de la Veneţia este obligatorie şi că are pârghiile legale pentru a încerca împiedicarea adoptării actelor.

"În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru ca o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului", a declarat, la acea vreme, procurorul general al României.

Între cele 20 de motive invocate de Ministrul Justiţiei în momentul în care a propus revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Ministerului Public se numără ”comportament şi probleme grave de comunicare publică: Practicarea şi încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituţionale şi legale”. 

”Dacă vocea cea mai înaltă a Ministerului Public numeşte parlamentarii inculpaţi de rang înalt, care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă”, arată Tudorel Toader, în raportul privind evaluarea lui Aufustin Lazăr. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite