Procurorul general al României a cerut în instanţă suspendarea şi anularea Ordonanţei 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr FOTO Mediafax
Augustin Lazăr FOTO Mediafax

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ) a emis un comunicat, vineri seară, prin care anunţă că procurorul general Augustin Lazăr a cerut în instanţă suspendarea ordonanţei de urgenţă care modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, considerând că măsura este „criticabilă pentru neconstituţionalitate” şi împiedică apărarea de către instituţiile de justiţie a ordinii de drept.

Anterior, Augustin Lazăr anunţase în cursul zilei de vineri că Parchetul General va cere suspendarea ordonanţei în instanţă.

„În cursul zilei de astăzi, 3 februarie 2017,  procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a  sesizat Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal cu o acţiune prin care a solicitat (…) să se dispună suspendarea Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 până la soluţionarea definitivă a prezentei cauze”, se anunţă în comunicatul Parchetului.

Articolul la care face referire Lazăr este următorul: "Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public."

Procurorul general a cerut Curţii de Apel şi stabilirea în regim de urgenţă a unui temen de judecată pentru această solicitare, invocând faptul că ordonanţa îşi va face efectele imediate odată intrată în vigoare, care nu vor fi anulate chiar şi în cazul în care măsurile vor fi declarate neconstituţionale.

Lazăr a cerut totodată anularea respectivei ordonanţe, invocând o lege privind contenciosul admnistrativ, precum şi sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor ordonanţei.

De asemenea, procurorul general a solicitat instanţei să dispună anularea ordonanţei, în temeiul dispoziţiilor articolului 1 alineatul 5 raportat la articolul 9 din Legea privind contenciosul administrativ.

Articolul 1 alineatul 5 din legea citată se referă la subiectele de sesizare a instanţei, precizând că atunci când Ministerul Public apreciază că prin emiterea unui act administrativ normativ se vatămă un interes legitim public, sesizează instanţa de contencios administrativ competentă. Articolul 9 din aceeaşi lege vizează acţiunile împotriva ordonanţelor Guvernului.

„Ordonanţa este criticabilă pentru neconstituţionalitate. Prejudiciul este iminent şi se produce  la data de 9 februarie 2017.  Odată produse la data menţionată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanţă de urgenţă se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituţională”, se arată în comunicatul Parchetului General.

De asemenea, în motivarea acţiunii s-a specificat şi faptul că ordonanţa perturbează activitatea Ministerului Public şi al actului de justiţie în general, împiedicând „reprezentarea intereselor generale ale societăţii” şi apărarea ordinii de drept.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite