Emilian Eva a fost trimis în judecată pentru şpagă, spălare de bani şi comerţ cu opere de artă. Procurorul a  fost suspendat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Eva este arestat în acest dosar
Emilian Eva este arestat în acest dosar

Procurorul Emilian Eva- din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a fost trimis astăzi în judecată pentru  luare de mită,  spălare de bani,  efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi  fals în declaraţii.

Update Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât marţi suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.

Emilian Eva a lucrat la DNA până în 2014, şi este celebru după ce i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu- în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, şi pe fostul vicepremier George Copos- în dosarul Loteria II.
În acelaşi dosar, DNA i-a mai trimis în judecată pe Bianca Mădălin Eva şi Ioan Eva, fiică, respectiv nepot ai primului, pentru  mărturie mincinoasă.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA arată că în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital,  Eva i-ar fi solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Eva ar fi dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian.
 

Ar fi pretins bani

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – ianuarie 2015, Eva ar fi pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat procurorului, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro.

Cum ar fi disimulat mita

Procurorii mai arată că în perioada ianuarie-februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul  ar fi obţinut de la Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul statului mai sus menţionat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.

“Procedând în această manieră, inculpatul Eva Emilian a disimulat natura ilicită a picturii primită cu titlu de mită”, arată DNA.

Incompatibilitatea

Anchetattorii mai susţin că în intervalul august 2014 - iunie 2015, Eva a achiziţionat, în vederea revânzării în scopul obţinerii de profituri materiale, a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Concret, în intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, Eva ar fi achiziţionat de la diverse persoane fizice un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitaţie din Bucureşti.
În perioada ianuarie – februarie 2015, Eva ar fi postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunţuri un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiţi.
În intervalul august 2014 - iunie 2015, procurorul a mai achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri.

Ce a scris în declaraţia de avere

Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, Eva ar fi făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus.
“În vederea realizării operaţiunilor comerciale descrise mai sus, inculpatul Eva Emilian i-a implicat şi pe ceilalţi doi inculpaţi, care cu ocazia audierilor realizate în prezenta cauză au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu faptele şi împrejurările esenţiale cu privire la care au fost întrebaţi, în sensul că nu au recunoscut ajutorul dat inculpatului în tranzacţionarea tablourilor”, mai arată procurorii DNA.

Sechestru asigurator

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra unui imobil şi asupra a 126 de tablouri ce aparţin lui Emilian Eva.  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite