Procurorul Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT, a primit aviz pozitiv de la CSM: Mă recomandă faptul că am o viaţă socială foarte săracă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Daniel Horodniceanu, propus să preia şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit aviz pozitiv din partea CSM cu majoritate de voturi. Aceasta a fost audiat, luni, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Fostul şef al Direcţiei, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru corupţie.

UPDATE Întrebat la ieşirea din sediul CSM dacă are o relaţie de prietenie cu primarul din Iaşi, Daniel Horodniceanu a răspuns că nu îl cunoaşte personal.

„Nu îl cunosc personal. Cred că m-am văzut ultima oară cu el acum tei ani, pe stadion, alergam cu dumnealui şi cu alte câteva zeci de persoane”, a spus magistratul.

De asemenea, întrebat dacă a luat parte la o întâlnire cu Gheorghe Nichita la care ar fi luat parte şi Liviu Dragnea, acesta a precizat că nu a avut niciodată o întâlnire cu primarul Iaşului şi cu Dragnea.

Întrebat dacă supraveghează activitatea clanului Cordunenilor, având în vedere că în acest moment se află la şefia DIICOT Iaşi, acesta a spus că supravegherea e dată de un mandat emis de un judecător. „Şi membrii clanului Cordunenilor sunt cetăţeni ai României şi la fel ca orice cetăţean, aceştia sunt interceptaţi în condiţiile legii”, a completat magistratul.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că Daniel Horodniceanu este cea mai bună propunere pentru conducerea DIICOT.

„Nu am niciun fel de informării care să mă ducă la concluzia că Daniel Horodniceanu nu ar fi astăzi cea mai bună propunere pentru a conduce DIICOT. Este un om de echipă, este un om care a ştiut să performeze de-a lungul timpului la DIICOT, a ştiut să atragă şi să menţină în jurul lui oameni care vor să performeze şi sunt absolut convins că în afară de agenda DIICOT nu are nicio altă agendă”, a spus ministrul Justiţiei.

UPDATE Procurorul Daniel Horodniceanu a primit din partea CSM aviz pozitiv cu majoritate de voturi pentru ocuparea funcţiei de şef al DIICOT. 

Mai exact, cinci membri CSM au avizat pozitiv numirea acestuia, în timp ce doi au fost împotrivă. 

Avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va fi transmis marţi la Ministerul Justiţiei şi va însoţi propunerea ce va fi înaintată de ministrul Robert Cazanciuc preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror-şef al DIICOT.

„În şedinţa din data de 4 mai 2015, după parcurgerea activităţilor prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat - cu majoritate de voturi - propunerea ministrului Justiţiei de numire a domnului Daniel-Constantin Horodniceanu, procuror şef al DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Propunerea pentru numirea domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror şef al DIICOT a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 9 aprilie 2015", se arată într-un comunicat de presă emis de CSM.

UPDATE Audierea procurorului Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT, a început în jurul orei 10.00. În prima parte a interviului, Horodniceanu şi-a susţinut proiectul de management în care a precizat că a avut în vedere strategia de dezvoltare a sistemului judiciar din perioada următoare. 

El a declarat că, în cadrul proiectului, a făcut o analiză pentru a identifica vulnerabilităţile structurii, însă a prezentat şi obiective pe termen scurt, mediu şi lung. 

„Cred că activitatea managerială ar trebui să plece de la o diagnoză organizaţională, pentru a vedea unde ne aflăm acum şi unde mergem mai departe, dacă putem construi mai departe, cu procurorii pe care îi avem acum şi care au făcut performanţă”, a spus Horodniceanu.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că trebuie readusă încrederea în DIICOT.

„Ar trebui readusă încrederea în rândul procurorilor din DIICOT - Structura Centrală. Este important ca imaginea DIICOT în rândul opiniei publice să fie îmbunătăţită prin intermediul biroului de presă, iar opinia publică trebuie să ştie ce face DIICOT”, a completat acesta.

De asemenea, el a atras atenţia că este importantă specializarea procurorilor pe toate tipurile de infracţiuni, iar procurorul şef trebuie să se poată sprijini pe şefii de secţie. 

Oana Schimdt Hăineală, fosta şefă a CSM, l-a întrebat pe Horodniceanu ce ar face dacă ar vedea, ipotetic, un procuror şef DIICOT de la unul din serviciile locale la masă cu un primar şi cu un politician de rang înalt, cei trei discutând despre un dosar penal.

„Încerc să confirm întâi informaţia, încerc să aflu dacă aceştia aveau o relaţie înainte de preluarea funcţiei. Dacă voi constata că activitatea procurorului este prejudiciată, voi solicita procurorului general să ia măsurile necesare”, a răspuns Horodniceanu.

Întrebat de ce nu ar sesiza direct Inspecţia Judiciară, Horodniceanu a spus că procurorul şef al DIICOT este subordonat direct procurorului general, acesta fiind motivul pentru care acesta ar fi primul sesizat, şi nu IJ.

Lidia Palade, membru ales al CSM, l-a întrebat pe Horodniceanu ce măsuri va lua pentru diminuarea scurgerilor de informaţii care privesc procurorii şi poliţiştii ce lucrează în dosare, făcând referire la „numeroase probleme de imagine” provocate de persoane din jurul magistratului.

„Am în vedere verificarea acestor persoane, în special cu consultarea partenerilor tradiţionali ai DIICOT, şi anume DNA şi SRI. Persoanele care creează asemenea vulnerabilităţi trebuie îndepărtate din sistem. Voi întreba inclusiv colegii care lucrează direct cu poliţiştii respectivi. Un proiect pe termen mediu este crearea unui serviciu propriu de poliţie, precum cel pentru DNA”, i-a răspuns Horodniceanu.

Întrebat fiind care sunt trei calităţi şi trei vulnerabilităţi ale sale, Horodniceanu a răspuns că singura sa vulnerabilitate este aceea că nu face sport suficient.

„Cred ca unul dintre lucrurile care mă recomandă este că am o viaţă socială foarte săracă. Am experienţă managerială de mai mulţi ani. Am dat dovadă de responsabilitate”, a completat magistratul.

Cazanciuc a anunţat propunerea pentru şefia DIICOT pe 9 aprilie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, pe 9 aprilie, recomandarea către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Ministerului Justiţiei (MJ) arăta într-un comunicat că, în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.

De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Ministerul Justiţiei mai arată că procurorul a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

„În cadrul dialogului cu ministrul Justiţiei, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat şi prezentat obiective şi măsuri clare şi pragmatice privind eficientizarea activităţii structurii, dovedind abilităţi de organizare, comunicare, spirit de echipă şi viziune strategică asupra direcţiilor de dezvoltare a DIICOT„, potrivit sursei citate.

Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuţi procurori ieşeni, DIICOT Iaşi remarcându-se, sub conducerea sa, prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă de tutun de la graniţa României cu Republica Moldova.

Şase candidaţi pentru şefia DIICOT

Şase procurori au candidat pentru această funcţie: Giorgiana Hosu, adjunctul procurorului şef al DIICOT, şi cea care asigură interimatul postului de şef al instituţiei, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov şi Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT Iaşi.

Postul de procuror-şef al DIICOT a rămas vacant după ce Alina Bica a fost arestată preventiv în dosarul privind retrocedarea ilegală a unui teren cu peste 60 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite