UPDATE Scandalul Bica. Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

UPDATE Procurorii DNA au reţinut-o, joi seară, pe Alina Bica, şefa DIICOT şi fost secretar de stat în Ministrul Justiţiei pentru fapte de corupţie. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea ei deoarece membrii Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM au refuzat să dea aviz în acest sens.

Mai exact, vineri anchetatorii vor putea cere doar arestarea la domiciliu a şefei DIICOT. Aceasta ar fi o premieră în justiţie pentru că în mod normal instanţa decide dacă un învinuit este cercetat în arest preventiv, la domiciliu sau sub control judiciar şi nu membrii CSM.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă emis de DNA, procurorul-şef al DIICOT, Alina Mihaela Bica, a fost pusă sub urmărire penală fiind acuzată de abuz în serviciu, faptă comisă în perioada în care a fost membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P.

Procurorul este acuzat că ar fi primit un teren în Snagov pentru a aproba un raport de evaluare a unui teren supreevaluat. Potrivit unor surse judiciare, Bica ar fi vândut terenul de la Snagov şi ar fi împărţit banii cu Dorin Cocoş.

De asemenea, procurorii i-au reţinut în acelaşi dosar şi pe Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş-George Bogdan. Aceştia urmează ca în cursul zilei de vineri să fie duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Cei doi, care au fost la rândul lor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P., sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA precizează că pe 15 octombrie 2014 procurorii s-au autosesizat cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13.535 de hectare, situat în Bucureşti, zona Plumbuita din Sectorul 2. 

Concret, anchetatorii spun că pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte Alina Bica, Lacrămioara Alexandru şi Dragoş-George Bogdan, ar fi aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, chiar dacă acesta încălca prevederile privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

„Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). Aceştia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii precizează că, după emiterea deciziei de despăgubire, pe 15 martie 2011, oamenii de afaceri au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 de lei, echivalentul a 89.426.189 de euro.

Ca urmare a acestor acţiuni, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 de lei, (echivalentul a 62.548.113 de euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Alina Bica, ridicată de procurori şi dusă la audieri

În cursul serii de joi, la sediul DNA a fost audiată Alina Bica, care a fost ridicată de procurori din trafic in baza unui mandat de aducere. De asemenea, în faţa procurorilor au mai ajuns şi Lăcrămioara Alexandru, membru în Comisia de retrocedări din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian şi Dragoş Bucur.

Potrivit anchetatorilor, în 2011 magistratul Alina Bica a făcut parte din Comisia de retrocedări din ANRP, când omul de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, ar fi fost despăgubit pentru un teren din Capitală care a fost supraevaluat.

Din comisie au făcut parte, potrivit surselor citate, actuala şefă a DIICOT Alina Bica, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru, care a fost deja reţinută în acest dosar. 

Surse judiciare susţin că, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii s-ar fi întrunit în această după-amiază membrii Secţiei pentru Procurori care se pare că au discutat o cerere venită din partea DNA în acest caz. Cel mai probabil procurorii anticorupţie cer aviz pentru reţinerea Alinei Bica.

Consiliul Superior al Magistraturii  avizează percheziţionarea şi măsurile preventive în cazul magistraţilor.

Audierile din această seară vin la scurt timp după ce în presă au apărut fotografii cu Alina Bica, politicianul Elena

Elena Udrea fotografiata la Paris  joscenzura2014.wordpress.com

Udrea şi prietena sa Ana Maria Topoliceanu la cumpărături în capitala Franţei. Deşi făcute în luna februarie, imaginile au fost date publicităţii înainte de alegeri.

Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a declarat atunci, printr-un comunicat de presă, că „înţelege să nu comenteze în spaţiul public aspecte care ţin de viaţa privată, desfăşurate în cadrul efectuării unui concediu de odihnă”.

De asemenea, aceasta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „să declanşeze, de îndată, prin Inspecţia Judiciară a CSM, verificări privind imaginile difuzate de site-ul www.Joscenzura2014.wordpress.com, preluate de mai multe posturi de televiziune, precum şi comentariile efectuate în spaţiul public cu acest prilej, de natură a aduce atingere reputaţiei profesionale”, se mai arată în comunicat.

Cine este Alina Bica

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.

Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT.

Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

Cine este afaceristul Stelian Gheorghe

Stelian Gheorghe este patronul firmei Steda Residence, care se ocupă cu lucrări de construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, potrivit datelor depuse la Ministerul Finanţelor.

De asemenea, acesta este proprietarul unui hotel de cinci stele din staţiunea Mamaia. Iniţial, hotelul fusese cumpărat, la licitaţie, de către un oarecare Silviu Iordache, o persoană fizică din Bucureşti, proprietar de club şi colaborator al unor societăţi imobiliare. Presa relata în 2012 că Iordache ar fi fost, însă, doar paravanul adevăratului patron, Stelian Gheorghe, al cărui nume se regăseşte în firma nou înfiinţată, care a preluat hotelul Mamaia, din staţiunea cu acelaşi nume.

Cumpăra drepturile de revendicare de la foştii proprietari

Totodată, potrivit presei, Gheorghe Stelian a cumpărat cu doar 10.000 de dolari drepturile litigioase pentru o parcelă din Floreasca de la fosta proprietară, care revendicase terenul, dar care nu avea relaţiile necesare pentru a-l primi înapoi de la stat.

Stelian ar fi vândut mai departe terenul, cu 900.000 de euro, către Elena Udrea şi soţul acesteia, Dorin Cocoş.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

Jurnalistul Adelin Petrişor, victima scandalului „Udrea-Bica“. TVR: Comisia de Etică nu a primit nicio sesizare cu privire la această situaţie

Ziaristul Adelin Petrişor ar putea fi anchetat de Comisia de Etică a TVR, după ce a publicat pe blogul personal un interviu cu procurorul Alina Bica despre vizita acesteia la Paris cu Elena Udrea, scrie exclusivenews.ro.

Şefa DIICOT, Alina Bica, şi Elena Udrea, fotografiate împreună la Paris. Udrea: Fotografiile sunt făcute de servicii la ordinul lui Ponta 

Şefa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, şi Elena Udrea apar în mai multe fotografii ce par a fi fost făcute la Paris în luna februarie a acestui an. Imaginile au fost publicate, pe un blog, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. Elena Udrea acuză că în spatele atacului stă Victor Ponta. La rândul ei, Bica susţine că a sesizat CSM.

Inspecţia Judiciară analizează pozele în care şefa DIICOT apare alături de Elena Udrea la cumpărături în Paris. Ce spune Bica într-un interviu TVR nedifuzat 

Inspecţia Judiciară din CSM s-a sesizat în cazul fotografiilor publicate joi în presă, în care procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, apare la cumpărături, în Paris, alături de preşedintele PMP, Elena Udrea, şi de Ana Maria Topoliceanu, o apropiată a acesteia, în weekendul de Ziua Îndrăgostiţilor. Adelin Petrişor  a postat pe blogul său un interviu luat de o colegă din TVR Alinei Bica şi nedifuzat. Ponta spune că nu va schimba şefii Parchetelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite