Procurorul- şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, despre dosarul arhivei SIPA: „Au fost audieri, vor fi verificări şi se vor mai asculta persoane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi că în dosarul referitor la arhiva SIPA au avut loc audieri şi vor mai fi audiate persoane.

"Au avut loc audieri. (...) Se vor face verificări în arhivele SIPA şi se vor mai asculta persoane", a afirmat Horodniceanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă au fost multe persoane audiate în acest dosar până acum, şeful DIICOT a răspuns: "Depinde cum definim multe. Nu ştiu, au fost undeva până în 10-12 persoane".

Sesizarea lui Cristi Danileţ

Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General în legătură cu informaţiile din articolul privind arhivă SIPA apărut în Evenimentul Zilei, sesizarea să vizând "deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhivă SIPA". Parchetul General a anunţat că plângerea penală a judecătorului a fost redirecţionată către DIICOT, fiind de competenţa acestei structuri.

"Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre „curajoşii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu mă joc", scrie Danileţ. În sesizarea adresată procurorului general, el face referire la faptele dezvăluite în articolul apărut în Evenimentul zilei, cu privire la 3000 de dosare din arhiva SIPA.

Sesizarea lui Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 august, că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), unde este ţinută sub pază arhiva, el anunţând că a sesizat Parchetul.

 "La ANP există xeroxul cu care au fost copiate cele peste 3,000 de pagini şi care este sigilat. La ANP există condicile privind vizitatorii în arhivă. Am solicitat aceleaşi informaţii şi de la oficiul care eliberează certificatele ORNISS. Le-am primit şi acolo îmi spune cine avea şi cine nu. Acele informaţii se referă la diverşi, foşti angajaţi sau neangajaţi ai Ministerului Justiţiei care astăzi se află în alte demnităţi sau în Ministerul Justiţiei, dar care se află la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, la începutul lunii iulie, că ştie că au existat "vizitatori" ai arhivei SIPA care nu deţineau certificate ORNISS şi că a trimis o adresă la ORNISS pentru a-i transmite numele acestora, aşteptând răspuns mai devreme de termenul legal de 30 de zile.

În 12 iulie, Tudorel Toader anunţa că a fost constituită componenţa Comisiei de inventariere a arhivei SIPA şi a fost ales preşedintele acesteia, dar nu a făcut publice numele lor, invocând că acestea nu sunt de interes public şi că este o "măsură de protecţie".

Articolul din „Evenimentul Zilei”

Articolul menţionează că în mandatul Monicăi Macovei s-au produs "manipulări interesate" ale documentelor din arhivă, că ar fi fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi, care ulterior ar fi avansat în funcţii şi că Danileţ ar fi fost unul dintre cei care au avut acces la arhivă, fără însă a se supune niciunei reguli privind accesul la dosare.

De altfel, Cristi Danileţ precizează în sesizare că în articol se menţionează despre "sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informaţiilor clasificate", documente la care a avut acces şi el în 2007, în virtutea funcţiei de consilier al ministrului Justiţiei însărcinat cu "investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinaţia documentelor depozitate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor".

"Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă", scrie Danileţ.

"Fiindcă în articolul ataşat se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 - 304 Cod penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", arată Danileţ în sesizare.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite