UPDATE Aristotel Căncescu, arestat preventiv. Baronul CJ Braşov: „Faptul că am plătit pe lucrări nefăcute... Doar de neglijenţă în serviciu putem fi acuzaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie privind atribuirea preferenţială de contracte pe bani publici, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

UPDATE Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis vineri seară arestarea şefului Consiliului JUdeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Noi acuzaţii au fost făcute de procurorii DNA, fapt care a dus la regândirea dosarului în care este acuzat politicianul, potrivit Realitatea TV

Decizia instanţei supreme este definitivă. Prin urmare, Aristotel Căncescu urmează să fie încarcerat. ICCJ a admis contestaţia procurorilor DNA la o decizie anterioară, nedefinitivă, care stabilea cercetarea lui Căncescu sub control judiciar.


Anchetatorii au descris modul în care Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, şi-a ajutat prietenii să se îmbogăţească din banii judeţului. 

Căncescu este acuzat că a dat ilegal mai multe contracte, în valoare de 28 milioane de lei, firmei Gotic SA, controlată de de deputatul PC Ion Diniţă. Contractele, umflate de 10 ori, erau pentru deszăpezirea şi salubrizarea unei bucăţi de drum de doar 20 de kilometri. În schimb, Căncescu a primit mită 384.000 de lei, mascată sub forma unor contracte de publicitate cu televiziunea sa.

Procurorii au depus mai multe interceptări ale unor discuţii, din care reiese sistemul infracţional pus la cale Aristotel Căncescu pentru a devaliza bugetul CJ.
 

Una dintre stenograme arată că doi dintre complicii şefului CJ Braşov, Mihai Pascu şi Viorel Costea, erau conştienţi de gravitatea faptelor lui Căncescu.

PASCU MIHAI: E nasoală rău, păi îs 4 milioane de euro acolo, mă.…
COSTEA VIOREL: Eu să-ţi spun acuma, eu mi-am făcut o pregătire şi dacă mă cheamă la DNA, că eu….am dirijat…
PASCU MIHAI: Păi o să ne cheme la DNA pe toţi, aia e clar.
COSTEA VIOREL: Eu am lucrări de peste 2 miliarde, şi averea p..i, deschis uşile porţile tot, de când mă ştiu n-am avut nicio tendinţă, dimpotrivă am fost recunoscut şi tu ştii foarte bine ca foarte…
PASCU MIHAI: Ştii că ne-a… dosarul e la DNA…că ne-a cerut oficial toate actele... ţi-am zis…?
COSTEA VIOREL: Mi-ai zis. M-a chemat şi cu alea…
COSTEA VIOREL: Da, a făcut sondaj, poate să facă şi aicia, n-am nicio problemă exceptând c…e alea mărunte, care pot…
PASCU MIHAI: Ştii de ce reacţionează aşa de dur? Pentru că, în perioada aia când a… deci Curtea de Conturi..nu Curtea…DNA-u’ a cerut actele pe 2006, 2007, ori ai văzut că toate lucrările astea de care e vorba, până la procesul ăsta verbal, care e perioada din prima jumătate a lu 2007, deci până în iulie…
COSTEA VIOREL:…până or aprobat bugetul?...
PASCU MIHAI: Nu era Ispas încă manager, deci toate semnăturile sunt ale lui Căncescu, de-aia el e disperat şi dă pe tine acuma tot.
COSTEA VIOREL: Pe mine n-are cum să dea că şi eu mă apăr pentru că nu eu sunt ordonatorul de credite, eu nu pot să dispun…cum domnule, că e semnătură..?

Căncescu a tergiversat deliberat recuperarea banilor de la Gotic SA şi Ramb Sistem SRL

Astfel, plata nelegală, abuzivă a sumelor către  Gotic SA, dar şi către Ramb Sistem SRL, administrată de Gabriel Bâgiu, dispusă de preşedintele CJ Braşov, arată procurorii, a fost constatată şi de către Curtea de Conturi la auditul extern din 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014. În uma controalelor, Curtea de Conturi a dispus de fiecare dată ca recuperarea prejudiciului.
     
În loc să dispună măsuri pentru recuperarea sumelor achitate nelegal firmelor lui Diniţă şi Bâgiu, Aristotel Căncescu a recurs la mai multe tertipuri de tergiversare. Astfel, CJ Braşov a iniţiat litigii formale cu cele două societăţi, prin contestarea dispoziţiilor Curţii de Conturi şi, mai mult, prin efectuarea unor expertize extrajudiciare tot pe banii CJ Braşov. Epertizele aveau rolul de a arăta că CJ Braşov nu a plătit în plus firmelor lui Diniţă şi Bâgiu.

Recuperarea prejudiciului, susţin anchetatorii, urma să se facă, paradoxal, tot din fondurile CJ. Astfel, Aristotel Căncescu intenţiona să acorde celor două firme alte contracte umflate, din care acestea să poată plăti sumele reclamate de Curtea de Conturi ca fiind încasate ilegal.

”Practic,dispoziţia Curţii de Conturi rămânea o simplă foaie de hârtie întocmită de inspectori, deoarece inculpatul, avea grijă, ca în schimbul influenţei pe care o exercita la funcţionarii CJ să-i dea lucrări de valoare şi mai mare nelegal inculpatului Ion Bâgiu, care îl ajuta în demersul infracţional de constituire de probe, necesare creării aparenţei că suma provine de la cel care a încasat-o nelegal, când în realitate provenea tot din bugetul CJ”, se arătă în motivele contestaţiei.

Discuţie interceptată dintre Mihai Pascu şi Aristorel Căncescu, după ce primul fusese trimis să discute cu Gabriel Bâgiu, patronul Ramb Sistem SRL, pentru a ”rezolva” problema recuperării prejudiciului.

PASCU: În fine. I-am zis, zic, bă...
CĂNCESCU: Şi ce zice el?
PASCU: Zic, uite care e soluţia. Am discutat cu avocaţii. Tu dacă vrei să faci nişte ...
CĂNCESCU: Să nu foloseşti numele meu. Zi de avocaţi.
PASCU: Nu, nu, nu, nu. De avocaţi am zis. Zic, au zis avocaţii, tu, dacă vii să faci nişte lucrări de banii ăştia, efectiv, nu mai există prejudiciu şi cu astea. Şi zic, ţi-am zis că te ajutăm acolo unde trebe, unde mai ai tu relaţii că ştim exact unde are relaţii.
Dar ca să vedeţi că totuşi are o tară în cap, după ce, înspre sfârşitul discuţiei nu s-a ţinut să-mi spună, păi vezi, bă, uite, Căncescu a vrut să-mi facă rău şi acuma i se întorc lucrurile. Bă, tu înţelegi că nu pleacă asta ... Căncescu e tâmpit singur să se bage în c... cu chestii de genul ăsta? Păi da, da’ zice că dumneavoastră, aşa mi-a zis la sfârşit, că dumneavoastră aţi fi afirmat undeva la Bucureşti, într-un mediu că nu vă lăsaţi până nu-i luaţi capul. Păi, bă ...

CĂNCESCU: Dă-l în p... mă-sii!: Face sau nu face?
PASCU: Nu. Deci el merge pe ideea că noi să acţionăm în instanţă şi el ...
CĂNCESCU: Să atacăm şi Curtea de Conturi? Da’ am pierdut, mă! Am pierdut. Iar dacă îl iau şi pe el, el foloseşte elemente împotriva noastră, bă!
PASCU: Deci eu mai am o informaţie de la ei din firmă, că el a prins acuma două contracte, mai de curând. Şi trebuia efectiv să ... Cu bitumul a rezolvat pe datorie. Îi trebuiau 200 de milioane de lei vechi ca să ia motorină să transporte ...
CĂNCESCU: Şi nu i-a avut.
PASCU: Nu i-a avut, domn’e!  A încercat să se împrumute de la toţi, nu i-a dat nimeni banii şi n-a făcut nici lucrarea aia. Deci îţi dai seama că ...
CĂNCESCU: E în c...
PASCU: E în c... rău de tot!
CĂNCESCU: Bă, ştii ce? Eu vreau să am conştiinţa curată că nu fac nimic împotriva lui.
PASCU: Aşa şi i-am zis, zic, scuzaţi-mă, c-am uitat să vă spun. I-am zis, băi, există şi riscul să-ţi punem sechestru pe bunuri, mă! Deci noi trebuie să ...
CĂNCESCU: Da’ nu că vreau! Nu că vreau, da’ o să zică ăştia de ce n-am acţionat, mă!
PASCU: Păi asta spun. Gândeşte-te că noi trebuie să recuperăm ... Exact. Noi tre’ să recuperăm banii de undeva. Ce?
CĂNCESCU: Aia e umflată. Da’ eu , dacă ne cheamă, dacă mă cheamă la DNA o să le spun, domn’e, vă rog frumos, chemaţi ... Auditul meu nu e de acord cu treaba asta. 
 

Cum vroia liderul CJ Braşov să şteargă urmele abuzurilor

Procurorii arată că, la dispoziţia lui Aristotel Căncescu, Direcţia de Drumuri Judeţene a încredinţat toate lucrările de întreţinere vară-iarnă, investiţiile noi la drumurile judeţene etc. firmei Gotic SA, condusă de Ion Diniţă.

După declanşarea cercetărilor, liderul CJ Braşov şi complicii săi au încercat să şteargă urmele abuzurilor. O înregistrare ambientală, din 13 august 2014, a discuţiei dintre Ion Diniţă şi Mihai Pascu relevă acest fapt.

PASCU: ….da’ sunt aproape convins că el discutase deja .. Căncescu  zice, da’ de ce nu face Gotic-u’ lucrări în valoare de 18 miliarde? Fără să ne ceară niciun ban şi atuncea nu mai e prejudiciu.
PASCU: Căncescu zice, băi, …dacă se poate şi aşa e okay. Dar alţi angajaţi CJ în schimb a avut o cu totul altă poziţie, dar de faţă cu toţi. Zice, băi, pe contractul ăla nu se mai poate lucra pentru că şi o să vezi acuma …contractul a fost pe perioadă determinată, suntem în afara contractului şi adiţional nu se mai poate face acuma. …Zice la 18 punct ( art.18 din contractul cu GOTIC)  …habar n-am, da îţi pot spune, scrie că contractul, vorbim de Racoş acuma, contractul nu e terminat decât la, după recepţie. …Căncescu a zis la momentul respectiv, zice, bine, da’ aia înseamnă că Diniţă îşi recunoaşte prejudiciul…
(...)

PASCU: Eu mă văd cu Căncescu la 4.00, mă, că de-aia ţineam să mă văd cu tine înainte de treaba aia. Că el m-a chemat la 4.00, el ştie că ne întâlnim, că m-a rugat să-ţi spun în felul următor, că dacă tu ai accepta să faci lucrări de la un miliard 800, nu, 18 miliarde, nu un miliard 800, că el ţi-ar ... de-aia acuma am discutat, prin primării, cu tra la, la, cu ... primari care-i cunoşti tu.
DINIŢĂ: Am înţeles. ...? Tot ce am făcut eu e beton. Da? ...? (vorbeşte foarte încet) ...
PASCU: Cu Curtea de Conturi?
DINIŢĂ: Da. Ca să-i, să-i întoarcem noi acolo.
PASCU: Îhî.
DINIŢĂ: Şi cu totul, cu totul ...? Adică ... Există documente ...? Da.
PASCU: Pe Racoş zici tu.
DINIŢĂ: Păi peste tot unde sunt.
PASCU: Am înţeles.
DINIŢĂ: Înţelegi? Deci, vezi Doamne, noi putem să ... tragem intervenţie ...? ...?
PASCU: Că şi aicea e un termen, să ştii.

Aristotel Căncescu: ”Putem fi acuzaţi doar de neglijenţă în serviciu”

Interceptare ambientală, din 14 august 2014, dintre Mihai Pascu şi Aristotel Căncescu,  la MIX TV, unde ţinea cele mai multe întâlniri şi era informat ce anume angajaţi din CJ nu sunt de acord cu diversele aranjamente.

CĂNCESCU: Da’ tu ştii cum vreau să acţionez. Beton! Corect până la Dumnezeu! Inclusiv cu treaba aia, să ştii, cu tartanu… i-am cerut azi lu’ să mi aducă un expert…. I-am cerut …ştii cum vreau? Cea mai corectă expertiză făcută, cu treburi şi de săptămâna viitoare ...
PASCU: Mi-a zis  şi chiar mă bucur că mi-a zis că el avea senzaţia aşa, că undeva încolo, în septembrie să aducă expert. Zic, băi eşti prost? Acum trebuie
CĂNCESCU: Rapid ...
PASCU: Păi? Da’ e gata ...
CĂNCESCU: Şi eu vreau acolo să acţionăm cum nu se poate mai corect, să ştii. Adică am pus-o şi pe Dumbrăveanu. Tu ştii că se certa cu Ispas la mine? Le-am zis, bă, vă sancţionez pe amândoi!
PASCU: Da’ eram acolo.
CĂNCESCU: Nu vroia să facă, nu vroia să facă ...
PASCU: Dispoziţie.
CĂNCESCU: Dispoziţie. Bă, femeia asta e tâmpită rău! Ce însemna ... Hai că pricep că alte chestii nu face, da’ o dispoziţie ce responsabilitate juridică înseamnă, mă? Pentru ea? Şi şi acolo să ştii că noi va trebui s-o urmărim pas cu pas. Tot ceea ce se întâmplă. Iar ...
(…)

PASCU: Bun. A doua chestie, că eu am avut două întâlniri acuma foarte importante. Una licitaţia cu spitalul, mai ales venind  hârtia asta de la minister. Şi i-am organizat pe ăştia de la buget să începem să strângem actele să nu zică după aia că n-am primit. Deci chiar dacă ne cer aberaţii cei din minister, asta e, le trimitem a treia oară, de boi ce sunt, da’ să nu zică că n-am trimis nimic, ştii?
CĂNCESCU:  e brambureală! Toate problemele ăstea… Îmi trecea mie prin cap că vine Curtea de Conturi şi găseşte Ka-u’ (?) ăla? Habra n-am ....
PASCU: Bun şi pe de altă parte mi-a urcat oamenii în cap, după şedinţa asta cu spitalul…. Bă, nu pleci în concediu până în 18 septembrie.., fără să încheiem toate, inclusiv listele ăstea de investiţii. La care, îmi povesteau băieţii că s-au întâlnit în comisia asta de licitaţie şi a zis, îmi bag p...! Aicea nu semnez…! Păi, bă, frate, da’ atuncea de ce eşti preşedinte? Bun. . Şi mi-a zis bă, exact cum au discutat…aşa a fost discuţia, noi înţelegem că acesta(Căncescu) ţine cu Bâgiu, bă, da’ chiar aşa pe faţă?! Las-o dracu’ atuncea, de ce mai ...
CĂNCESCU: Ce tu te simţi ... În ceea ce se întâmplă acum cu DNA-u’, simţi să avem noi cea mai mică vină?
PASCU: Nu.
CĂNCESCU: Te întreb. Nici una. Nici una. (n.n.-ridică glasul)
PASCU: Este, este de ...
CĂNCESCU: Faptul că am plătit pe lucrări nefăcute ...
PASCU: Este o dezorganizare şi nişte oameni de căcat care au profitat ...
CĂNCESCU: Păi? Vrei să ştii pentru ce putem să fim acuzaţi?
PASCU: Că nu ...
CĂNCESCU: Pentru neglijenţă în serviciu, bă…
PASCU: Da.
CĂNCESCU: Neglijenţă în serviciu şi aici putem fi acuzaţi. Asta mi-e mie teamă că ... 
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite