Procurorii Secţiei pentru investigarea magistraţilor vor un statut similar cu DNA şi DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii-şefi ai Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie cer ca această structură din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să fie transformată în Direcţie, pe modelul DIICOT şi DNA. Miza acestei schimbări vizează existenţa unui buget propriu care să fie administrat de şefii direcţiei.

Florena Esther Sterschi şi Adina Florea, şefele noii secţii speciale, s-au plâns în cadrul unei întruniri de la Ministerul Justiţiei că în Parchetul General nu au condiţii propice privind muncă de anchetă, personalul necesar şi spaţii de lucru. Cele două s-au plâns inclusiv de demersurile pentru instalarea unor posturi de telefoane sau repartizarea unor şoferi, grefieri, specialişti sau ofiţeri de poliţie judiciară.

„Nu avem unde să depozităm nici cele 33.000 de dosare. Ridicăm lipsa spaţiului de arhivare şi de depozitare", a spus Adina Florea, potrivit publicaţiei Ziare.com. 

Potrivit procurorului adjunct al secţiei, cei trei grefieri repartizaţi nici nu ar fi vrut să lucreze în această secţie, deoarece au susţinut că volumul de muncă ar fi foarte mare.

La rândul ei, Florena Sterschi a explicat că este necesară transformarea secţiei speciale în direcţie pentru o mai bună repartizare a dosarelor, în funcţie de specializare. "Trebuie reorganizată secţia, pe serviciul de urmărire penală, pe serviciul de specialişti. Acum nu se poate realiza în acest moment", a spus procurorul.

Adina Florea a plusat şi a spus că ar fi un lucru foarte bun să se poată gestiona activitatea din punct de vedere bugetar.

"În această secţie se instrumentează dosare care privesc infracţiuni potenţial săvârşite de persoane cu o anumită calitate. Este necesară o independenţa şi o autonomie totală a acestei structuri, faţă de Parchetul General, cum de altfel au şi DNA-ul şi DIICOT-ul", a susţinut Adina Florea.

Procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, a anunţat în cadrul dezbaterii că Parchetul General a încheiat un contract cu RA-APPS, pentru un imobil unde urmează să fie sediul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. „Cei de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA- APPS) ne-au promis că din luna ianuarie se pot mută în sediul nou", a spus Licu. Potrivit adjunctului procurorului general, imobilul este în centrul oraşului, are aproximtiv 800 de metri pătraţi şi 25 de camere.

În ceea ce priveşte transformarea secţiei în direcţie, Licu a precizat că nu are mandat din partea procurorului general pentru a discuta astfel de probleme, dar că nu vede o problema în acest sens.

Adina Florea, critici faţă de procurorul general, Augustin Lazăr

La dezbaterile de miercuri de la Ministerul Justitiei, procurorul sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie a vorbit despre conditiile improprii in care departamentul trebuie sa isi desfasoare activitatea, mentionand ca procurorul general nu a sprijinit operationalizarea acestei sectii.

"Când s-a operaţionalizat secţia, domnul procuror general a zis că ne va pune la dispoziţie tot ce e nevoie. Când am venit , cele 5 birouri au fost igienizate, e un fel de a spune, s-a dat cu aspiratorul. Nu există niciun fel de mobilier. Mai mult, mobilierul a fost ansamblat în prezenţa noastră din componente din subsolul PÎCCJ. Tehnică presupun că şi-a depăşit de mult etapă de funcţionare, calculatoarele sunt foarte vechi, imprimantele la fel. În biroul procurorului şef şi adjunct nu au nici acum telefoane, trebuie să mergem în spaţiul destinat grefei, e un spaţiu impropriu pentru această activitate”, a precizat Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA.

Aceasta a precizat că Parchetul general nu a oferit nici măcar mobilierul pentru depozitarea acestor dosare, care privesc informaţii confidenţiale ce riscă să ajungă în spaţiul public din cauza lipsei spaţiului propriu de depozitare. 

„Am început să preluăm dosare, ne-au transmis o sută de dosare parchetele curţilor de apel, pe care nu avem unde să le depozităm, nu avem nici fişete metalice, nici dulapuri, am început să soluţionăm, însă cele soluţionate necesită o arhivă. S-a pus problema soluţionării plângerilor împotriva clasărilor, aici e o problemă, nu avem spaţiu depozitare. Secţia are voie să preia şi dosarele soluţionate, până la momentul operaţionalizării, acest număr de dosare este la 33.000, în condiţiile în care noi ne desfăşurăm activitatea fără niciun spaţiu depozitare. Conţin informaţii confidenţiale, necesită protecţie, de aceea ridicăm această problemă. Nu ne putem permite că informaţii din aceste dosare să ajungă în spaţiul public datorită condiţiilor improprii in care ne desfăşurăm activitatea acum. Nu ni s-au pus la dispoziţie nici ofiţeri, nici agenţi poliţie judiciară, nici specialişti, funcţionăm cu 5 ofiţeri de poliţie judiciară delegatti, aduşi prin eforturile exclusive ale secţiei", a completat Adina Florea, adjunctul Secţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite