Procurorii au început urmărirea penală pentru crime contra umanităţii, în cazul celor trei partizani anticomunişti împuşcaţi de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii militari au început urmărirea penală pentru infracţiuni contra umanităţii, în cazul celor trei partizani anticomunişti ucişi în martie 1949 în judeţul Alba şi ale căror oseminte au fost descoperite în urmă cu mai bine de o săptămână. Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize pentru a stabili cu exactitate identitatea celor ucişi şi modul în care au murit.

Parchetul General a anunţat, vineri, că procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii ”într-o cauză având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la uciderea prin împuşcare, la data de 08.03.1949, de către efective din trupe de securitate şi cadre operative din structurile teritoriale aparţinând Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu, în locul denumit Gogoloaia, situat pe Valea Cricăului sub muntele Piatra Craivii, a luptătorilor anticomunişti Ş.P., N.M. şi C.P.”.

”Cadavrele acestora au rămas la locul confruntării până în data de 14.03.1949, când au fost înhumate de către un localnic într-o groapă săpată pe marginea unui pârâu dintr-o zonă împădurită, denumită popular «Pârâul Popii», arată procurorii.

Potrivit acestora, în timpul anchetei s-a procedat la efectuarea  cercetării la faţa  locului de către o echipă complexă condusă de procurorul militar de caz, fiind idenficat ”un mormânt în care se aflau trei schelete umane, la o adâncime medie de 0,50 metri, prezumate ca aparţinând  defuncţilor  Ş.P., N.M. şi C.P.”.

”Prin ordonanţă s-a dispus de către procurorul militar: exhumarea celor trei rămăşiţe cadaverice umane; efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morţii; efectuarea unei expertize medico-legale antropologice”, mai anunţă procurorii.

O echipă de istorici şi arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a descoperit, în 22 august, în comuna Cricău, din judeţul Alba, la o adâncime de doar o jumătate de metru, rămăşiţele pământeşti a trei partizani anticomunişti ucişi în 1949 de trupele fostei Securităţi.

Coordonatorul investigaţiilor arheologice, arheologul Gheorghe Petrov, a declarat, pentru News.ro, că rămăşiţele pământeşti ale celor trei partizani au fost găsite, pe baza unor informaţi adunate în ultimii ani ,într-o groapă comună, aflată pe raza comunei Cricău, osemintele fiind înhumate la o adâncime de aproximativ o jumătate de metru. Petrov a spus că aceasta este „cea mai superficială” înhumare pe care echipa de cercetători, istorici şi arheologi a întâlnit-o de când lucrează pentru a identifica locurile în care au fost îngropaţi partizanii anticomunişti.

Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, acţiunea desfăşurată în comuna Cricău, din judeţul Alba, a avut ca scop deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Ştefan Popa, Nicolae Moldovan şi Cornel Pascu, care au murit la 8 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupe şi cadre operative ale Securităţii.

Cercetătorii institutului au stabilit că Ştefan Popa era conducătorul uneia dintre formaţiunile din zona Munţilor Apuseni care s-au opus regimului comunist.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite