Procurorii DNA fac joi percheziţii în Bistriţa Năsăud. Directorul Direcţiei Silvice ar fi primit mită pentru favorizarea unor firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac, joi dimineaţă, 13 percheziţii în Bistriţa Năsăud, într-un dosar privind defrişări ilegale de păduri, fapte comise în perioada 2009 - 2014. Surse judiciare au precizat că directorul general al Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud, ar fi primit mită pentru a susţine interesele unor firme din domeniu.

Procurorii DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise  în perioada 2009-2014.

Astfel, joi dimineaţă, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt făcute percheziţii domiciliare în 13 locaţii situate în judeţul Bistriţa - Năsăud, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Potrivit unor surse judiciare, membrii Consiliului de Administraţie al RNP Romsilva, ar fi permis alocarea pentru Direcţia Silvică (DS) Bistriţa – Năsăud, în cursul anului 2013, a cotei suplimentare de material lemnos din cota D.S. Mureş şi D.S. Suceava, cunoscând că exploatarea nu se va face prin S.E.I.R.U. Bistriţa, ci  prin intermediul firmelor lui Traian Larionesi  şi a coordonatorului S.C. Silvania International Prod SRL, Ilvei Lunca.

Aceleaşi surse arată că Gheorghe Ivan, directorul general al Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud, ar fi susţinut interesele firmelor controlate de Traian Larionesi, primind în schimb foloase necuvenite prin intermediul contractelor încheiate cu firma SC Prosperity SRL.

De altfel, spun sursele judiciare, „în perioada 2009 – 2014, Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud a fost singura direcţie silvică din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva  ce a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere de la alte direcţii silvice din ţară, în baza unor hotărâri luate în cadrul Consiliilor de Administraţie al Regiei Naţională a Pădurilor Romsilva coordonate succesiv  de Florian Munteanu, Valerian Solovăstru şi Adam Crăciunescu”.

Mai exact, în perioada 2009 - 2012, Romsilva ar fi alocat Direcţiei Silvice Bistriţa - Năsăud spre recoltare şi valorificare, masă lemnoasă atât din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către această entitate, cât şi din cel administrat de alte direcţii silvice - Direcţia Silvică Maramureş, Direcţia Silvică Mureş, Direcţia Silvică Neamţ, Direcţia Silvică Suceava.

„Solicitările de suplimentare a masei lemnoase, pe raza altor judeţe transmise de către Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva , în perioada 2009  - 2012, ar fi fost motivate de Gheorghe Ivan invocându-se resursele limitate de fond  forestier aflat în administrarea Direcţiei Silvice  Bistriţa – Năsăud, insuficiente pentru realizarea indicatorilor avuţi în vedere la întocmirea  bugetelor anuale de venituri şi  cheltuieli”, mai arată sursele citate.

În acest sens, din verificările efectuate de Corpul de control al primului – ministru rezultă că din volumul total de masă lemnoasă de 257.500 metri cubi ce a fost alocat Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud de la alte direcţii silvice, în perioada 2009 – 2012, un volum de 169.000 metri cubi, reprezentând 65,63%,  a fost alocat de la Direcţia Silvică  Suceava, restul provenind de la direcţiile silvice Mureş (16,5%), Neamţ  (13,2) şi Maramureş (4,66%).

„Condiţiile de predare – primire a masei lemnoase între direcţiile silvice, precum şi cele de recoltare şi valorificare, inclusiv modul de înregistrare a veniturilor aferente a fost stabilit prin protocoalele încheiate între direcţiile silvice implicate.  Fiecare partidă a fost recepţionată înainte de autorizare pe bază de procese verbale în care au fost consemnate date cu privire la verificarea evaluării masei lemnoase şi ale amplasamentelor.  Urmărirea derulării contractelor, gestionarea şi valorificarea masei lemnoase s-a realizat de către Direcţia Silvică Bistriţa - Năsăud care avea obligaţia de a înregistra veniturile din vânzarea masei lemnoase”, mai precizază sursele judiciare.  

Mai mult, tot din verificările efectuate, ar fi rezultat că suplimentarea volumelor de masă lemnoasă prin alocarea unor partide de la alte direcţii silvice s-ar fi realizat în baza hotărârii Consiliului de Administraţie al Romsilva pe baza solicitărilor transmise de Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud.

Astfel, deşi raţiunea alocării unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă a fost acea a exploatării prin unitatea proprie – SEIRU Bistriţa,  din verificările efectuate a rezultat că în perioada 2009 – 2012, din volumul total de masă lemnoasă recolatat – circa 310.389 metri cubi, numai un volum de circa 25.573 metri cubi  a reprezentat masă lemnoasă valorificată pe picior.  Cea mai mare parte a masei lemnoase recolatate ar fi fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte  de exploatare forestieră, iar cantitatea de 105.245 metri cubi ar fi fost recoltată în regie proprie prin SEIRU Bistriţa. 

Defrişările, în vizorul DNA

Pe 10 mai, Guvernul a prezentat sinteza unor rapoarte de control redactate în ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier, după o serie de verificări la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava.

Documentul a fost prezentat după ce în mai multe localităţi au avut loc proteste pe tema defrişărilor, dar şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009 - 31 decembrie 2012 şi arată, printre altele, că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselceţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare.

Astfel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi.

În document sunt prezentate nereguli punctuale, precum preselecţia în Mehedinţi a unor firme de către comisii cu un număr mai mic de membri decât cel legal, admiterea la licitaţie a unor firme cu documente incomplete în Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, fără garanţie de contractare în Suceava şi Mehedinţi sau fără atestat de exploatare în Mehedinţi şi Bistriţa.

La licitaţie au fost admise şi firme cu datorii bugetare ori faţă de Romsilva, fiind descoperite şi procese-verbale întocmite incorect şi lipsa penalităţilor aplicate pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor.

Sinteza Valorificare Fond Forestier

   

În sesizarea transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Corpul de Control precizează că în urma verificărilor au „rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”.

Adresa DNA Valorificare Fond Forestier

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite