Procurorii DNA cer ridicarea imunităţii fostului ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, cercetat în dosarul „Microsoft II”

Procurorii DNA cer ridicarea imunităţii fostului ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, cercetat în dosarul „Microsoft II”

Valerian Vreme FOTO: Mediafax

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a transmis procurorului general al României o solicitare în vederea sesizării preşedintelui României pentru ridicarea imunităţii lui Valerian Vreme, fost  ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Politicianul este vizat în dosarul „Microsoft II”.

În acest caz, Camera Deputatilor a mai aprobat, în 13 octombrie 2014, la cererea procurorilor DNA, cererea de începere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme, pentru abuz în serviciu, în dosarul licentelor Microsoft. Procurorii DNA vor să schimbe însă infracţiunea de abuz în serviciu în forma agravantă a acesteia, cea  prevăzută de Legea 78/2000 de combatere a infracţiunilor de corupţie, şi este nevoie de un nou aviz. Vreme a fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul Boc şi ales deputat pe listele PDL. Ulterior el a migrat la PMP, apoi la UNPR.

„În perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”, arată procurorii DNA.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. Potrivit DNA, prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.793,99 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

„Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 4 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”, anunţă DNA.
 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: