Procurorii DIICOT au cerut arestarea fostului deputat William Brînză. Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DIICOT a cerut în instanţă arestarea preventivă a fostului deputat William Brînză, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, însă judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins solicitarea procurorilor. Decizia nu este definitivă, iar DIICOT a anunţat că face contestaţie.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au extins ancheta împotriva lui William Brînză pentru două noi infracţiuni.

  • fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată  - constând în aceea că la datele de 31 martie 2016, 08, 11 şi 13 aprilie 2016 ar fi falsificat înscrisuri  prin atestarea mincinoasă a unor împrejurări faptice (provenienţa înscrisurilor depuse la organul judiciar, traducerea lor) pe care le-a folosit în faţa procurorilor DIICOT,  în scopul inducerii în eroare a organului judiciar şi producerii de consecinţe juridice, respectiv folosirea lor ca probe în apărare şi solicitarea urmăririi penale faţă de martorii audiaţi în cauză  pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
  • sustragere sau distrugere de probe sau înscrisuri - constând în aceea că deşi la datele de 8 aprilie, respectiv 11 aprilie 2016, lui Brînză I s-a pus în vedere să depună înscrisurile originale în scopul aflării adevărului, înscrisuri pe care le deţine încă de la momentul înfiinţării celor două societăţi offshore,  acesta ar fi procedat la ascunderea lor, refuzând predarea, în scopul împiedicării aflării adevărului judiciar în dosarul DIICOT.

Acuzaţiile DIICOT

Iniţial, procurorii l-au pus sub acuzare pe William Brînză, în mai 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, în cazul acestuia fiind dispusă atunci măsura controlului judiciar.  Ulterior, DIICOT a cerut în instanţă înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv, după ce lui William Brînză i s-au adus noi acuzaţii, potrivit Agerpres.

Audierile de anul trecut

Fostul deputat William Brînză a declarat pe 14 mai, la ieşirea de la DIICOT, după ce a fost pus sub control judiciar într-un dosar în care este cercetat alături de fratele său, că are sechestru pe bunuri, precizând că nu este vinovat şi că s-ar putea ca anchetatorii să fi făcut o confuzie.

William Brînză, fost candidat la Preşedinţie, a spus că a fost audiat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar că nu poate da multe detalii despre anchetă. El a precizat că procurorul care-l anchetează este echilibrat şi că, în perioada următoare, va depune la acesta o serie de documente care să dovedească nevinovăţia sa.

Fostul deputat a adăugat că în acest dosar, din 2013, în care a fost vizată şi mama sa, lui i se impută că ar fi luat legătura cu "nişte persoane" pe care nu le-a cunoscut vreodată.

Sechestrul asigurator

William Brînză a spus că i s-a pus sechestru asigurător pe toate bunurile personale, dar nu a putut preciza dacă toate aceste bunuri se ridică la suma constatată drept prejudiciu, de aproape un milion de euro.
El a precizat că, din 2004 până în prezent, nu a mai avut treabă cu nicio firmă, ci doar cu cabinetul său de avocatură, cu atât mai mult nu a avut legătură cu presupuse firme "fantomă". William Brînză a mai arătat că firma în care era asociat cu mama sa a avut tot timpul activitate şi nu putea fi încadrată în rândul firmelor "fantomă".

Cercetat alături de fratele său

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că acum în acest dosar cercetările îi vizează pe fostul deputat William Gabriel Brînză şi pe fratele acestuia, Daniel Brînză, care în calitate de administratori a două societăţi - SC Willis Finance SRL şi Alrod Consult SRL - ar fi înregistrat mai multe facturi fictive, luate de la o grupare infracţională, privind achiziţii de consultanţă. Ulterior, banii viraţi în baza facturilor false ar fi fost retraşi din bancă, iar în acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de patru milioane de lei.
William Brînză a avut două mandate de deputat în perioada 2004-2012, pentru primul mandat candidând din partea PRM, iar pentru cel de-al doilea din partea PDL. De altfel, el a fost şi preşedinte al PDL Diaspora.
William Brînză a candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2014, din partea Partidului Ecologist Român.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite