DNA cere din nou arestarea preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acesta nu s-a întors în ţară când i-au cerut procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu este judecat pentru abuz în serviciu
Nicuşor Constantinescu este judecat pentru abuz în serviciu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cer din nou arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constatinescu pentru că acesta nu s-a întors în ţară la data ce fusese stabilită de anchetatori după ce s-a decis cercetarea lui sub control judiciar. În replică, preşedintele CJ Constanţa susţine că se află încă în SUA unde se tratează de cancer de prostată.

Nicuşor Constantinescu nu a respectat prevederile controlului judiciar stabilit de anchetatori, arată procurorii DNA.

La rândul lui, preşedintele CJ Constanţa susţine, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale şi că a cerut arestarea sa preventivă, deşi el a fost operat şi se află într-un spital din SUA.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este din 9 aprilie 2014 în SUA, pentru tratarea cancerului de prostată, boală incurabilă în România, cu speranţă de supravieţuire mică şi în Europa. Spitalul Universitar John Hopkins din Baltimore - Statul Maryland, USA este instituţia medicală americană unde Nicuşor Constantinescu luptă, alături de echipa medicală, utilizând cele mai noi tehnologii, pentru salvarea vieţii acestuia. Nicuşor Constantinescu a fost operat cu ajutorul robotului Da Vinci, extirpându-i-se total şi radical prostata, glandele seminale, ganglionii şi nodulii din pelvis. Tratamentul ambulatoriu administrat de medicii americani, alternat cu reinternări repetate pentru tratarea efectelor secundare (incontinenţă urinară minim trei luni, spasme ale vezicii urinare, reabilitarea funcţiilor şi organelor afectate) continuă şi astăzi, 17 iunie 2014. Drena montată în pelvis colectează încă lichid zilnic în cantităţi mari, împiedicând începerea radio-terapiei cu acceleratori nucleari, pentru prevenirea extinderii celulelor canceroase”, se arată în comunicat.

"După abuzurile DNA faţă de Nicuşor Constantinescu, făcute în repetate rânduri în primavară, constând în reţinerea sa abuzivă şi hărţuirea cu rechizitorii ce fac referire la Programele Consiliului Judeţean Constanţa privind refacerea perdelelor forestiere, a livezilor dobrogene, a dotărilor informatice şi rechizitelor anuale pentru copiii din mediul rural, DNA l-a trimis în judecată pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în lipsă, cerând abuziv, din nou, arestarea preventivă a acestuia, deşi procurorii cunosc exact situaţia medicală a acestuia, din actele puse la dispoziţie, în permanenţă, de Spitalul Universitar John Hopkins, prin intermediul avocatului Marius Mocanu. Procurorii susţin în motivare că Nicuşor Constantinescu nu a început radioterapia în Statele Unite ale Americii şi se sustrage urmăririi penale, de parcă acesta ar refuza vindecarea de cancer. Realitatea este că menţinerea drenei în pelvisul pacientului împiedică începerea radioterapiei, existând interdicţia medicală pentru aplicarea tratamentului în această situaţie”, se mai precizează în comunicat.

Nicuşor Constantinescu se află în Statele Unite ale Americii, pentru tratarea cancerului la prostată de care suferă. El a suferit o intervenţie chirurgicală la data de 12 aprilie, iar acum urmează un tratament postoperatoriu. Constantinescu este pacientul clinicii Johns Hopkins din Baltimore.

La începutul lunii iunie, Constantinescu a fost programat la un consult medical care îi va evalua starea de sănătate.

Procurorii DNA au mai cerut odată arestarea preventivă a preşedintelui CJ, însă judecătorii au respins cererea formulată de anchetatori, unul dintre motive fiind acela că este grav bolnav şi necesită tratament.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au arătat, în motivarea deciziei prin care Nicuşor Constantinescu a fost lăsat în libertate că, din analiza înscrisurilor medicale depuse la dosarul rezultă că Nicuşor Constantinescu "a fost diagnosticat cu o afecţiune extrem de severă, respectiv, cancer de prostată cu risc ridicat, care necesită un tratament intensiv combinat de terapie prin radiaţii şi terapie cu hormoni".

"Existenţa acestei afecţiuni extrem de grave este demonstrată în actualul stadiu al cercetărilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford - Secţia de Radioterapie Oncologică din data de 04.02.2014", se precizează în documentul instanţei.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată pentru acuzaţia de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu.

În acest dosar, Constantinescu va fi judecat pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, şi a directorului general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), Adrian George Gâmbuţeanu pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului prin care au fost trimişi în judecată, cei doi ar fi blocat timp de trei ani activitatea Curţii de Conturi în raport cu Regia Autonomă Judeţenă de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa). „Curtea de Conturi s-a aflat astfel în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice”, spun anchetatorii.

Mai exact, aceştia explică faptul că „inculpatul Gâmbuţeanu Adrian George, în calitatea sa de director general al RAJDP Constanţa, cu sprijinul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 şi 2013. Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate, nu a mai fost posibilă”. 

Procurorii spun că în 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost condiţionată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi. 

„Această condiţionare este contrară dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992, potrivit cărora Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. Cu toate acestea, Curtea de conturi a transmis dovada solicitată sub forma unui extras, însă, şi în aceste condiţii, efectuarea controlului a fost refuzată  pe motiv că nu a fost transmisă o copie a întregului program”, mai spun procurorii.

Nicuşor Constantinescu: „Nu sunt de acord”

Controalele programate în anii 2012 şi 2013 nu au putut fi făcute din cauza atitudinii lui Gâmbuţeanu, dar şi a dispoziţiilor exprese ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prin rezoluţii cu textul „nu sunt de acord”, aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie, mai spun procurorii.

În rechizitoriul procurorilor este precizat şi faptul că în perioada 2007-2014, Nicuşor Constantinescu nu ar fi respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea, a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

„Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 – 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată”, se mai arată în documentul citat.

Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Constantinescu ar fi lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească.

Constantinescu este cercetat şi în alte două dosare penale, pentru infracţiuni similare. Unul a fost trimis spre judecare de procurorii din Constanţa, iar altul se află în curs de instrumentare la acelaşi serviciu.

Într-un alt dosar, pe 25 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Conform rechizitoriului întocmit în acest dosar, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, informează DNA.

De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Nicuşor Constantinescu are vilă în centrul Constanţei

Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mihai Eminescu, într-o zonă de lux a Constanţei.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în continuare în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, vineri, contestaţia procurorilor Direcţiei Nţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care acesta a fost lăsat în libertate.

Motivarea instanţei. Subalternul lui Nicuşor Constantinescu a refuzat controalele autorităţilor doar pentru că şeful lui i-a cerut asta

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.

Instanţă: Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, încearcă să desfiinţeze DNA şi să schimbe din funcţii unele persoane

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost lăsat în libertate, sub control judiciar, pentru că are cancer de prostată, cu risc ridicat, şi necesită tratament intensiv. Asta arată judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei, care avertizează totuşi că baronul constănţean încearcă să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie şi să schimbe unele persoane din funcţii.

Cum sfida baronul Nicuşor Constantinescu toate autorităţile

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în stare de libertate sub control judiciar. În schimb, şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, va sta după gratii în următoarele 29 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite