Mihnea Costoiu şi Dinu Pescariu, urmăriţi penal pentru închirierea bazei „Cutezătorii”. Prejudiciul Ministerului Educaţiei este de 93,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care fostul mare jucător de tenis Dinu Pescariu a închiriat în 2004 baza „Cutezătorii”, pentru 9.000 de euro/lună, este investigat de procurorii DNA. Este vorba de o bază sportivă care are terenuri de tenis şi fotbal,  imobile în suprafaţă de 3.000 de mp şi un teren aferent de 60 de hectare. Ancheta vizează şi documentele care au dus la prelungirea contractului de închiriere până în 2034.

UPDATE 18.20 Mihnea Costoiu şi Dinu Pescariu sunt urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul ce priveşte baza sportivă "Cutezătorii" din zona Floreasca. Fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, minister care avea în administrare baza, Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În schimb, Dinu Pescariu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Cei doi sunt puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând de astăzi, a anunţat DNA printr-un comunicat. Prejudiciul stabilit de procurorii anticorupţie este de 93,4 milioane de euro.

Faptele cercetate

Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adiţional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti (constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 ha), fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”. 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În anul 2009, a fost semnat Actul adiţional nr. 16832/23.06.2009 la un contract de locaţiune (împrumut) încheiat cu Fundaţia "Dinu Pescariu". Acest act adiţional a fost semnat din partea Ministerului Educaţiei Naţionale de către secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundaţiei "Dinu Pescariu" de către Dinu Pescariu, fără respectarea  prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei.

Actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia ”Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere. Acţiunea  în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale care devenise administrator al Bazei "Cutezătorii". 

Aşadar, reiese că, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei "Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată,  acelaşi minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase  încetarea contractului de locaţiune.

Concret, la data de 03 septembrie 2009, Mihnea Costoiu, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, cunoscând situaţia juridică a Bazei “Cutezătorii ”, la instigarea lui Dinu Pescariu şi cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundaţia "Dinu Pescariu" actul adiţional mai sus menţionat, la contractul de locaţiune (împrumut) iniţial, aflat în proces de reziliere.

Dispoziţii de lege încălcate :

- art.14 şi 15 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică, 

- art.122 lit.b din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii (actual art.104 alin.1 lit.b, alin.2 din Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice).

Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin  s-a stabilit, pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi  acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu”,  a unor facilităţi în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:

 - antrenamente tenis - aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),

- abonamente la Clubul sportiv - aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),

- teren de fotbal - aprox. 30.000 euro/an,

- facilităţi pentru elevi - 150.000 euro/an.

Pecariu a îngrădit accesul elevilor la bază

În realitate, imediat după preluarea Bazei ”Cutezătorii”,  Fundaţia ’’Dinu Pescariu” îngrădise accesul elevilor şi copiilor la baza materială (clădiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine), proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice.

De asemenea, Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”(care era desfăşurarea, de către copii, a unor activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului.

Prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea Fundaţiei Dinu Pescariu, mai anunţă procurorii.

Prejudiciu imens

Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, cauzat ministerului, pe perioada 2009-prezent este de aproximativ 93.481.200 euro, reprezintă diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plăteasca MEN în urma exploatării construcţiilor si terenului din Baza Cutezătorii pentru perioada iunie 2009 – prezent şi chiria plătită efectiv , respectiv 9.000 euro lunar.

Inculpaţilor Costoiu Mihnea Cosmin  şi Dinu Pescariu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

UPDATE 17.22 Fostul ministru al Cercetării, senatorul PSD Mihnea Costoiu, a ieşit din sediul DNA. „Nu pot să fac nicio declaraţie”, a spus acesta.

UPDATE 15.00 Senatorul PSD Mihnea Costoiu a ajuns la sediul DNA, însoţit de un avocat. El a spus, la intrarea in sediul DNA, ca nu stie de ce a fost chemat.Potrivit unor surse judiciare, politicianul este audiat în acest dosar, Costoiu era secretar de stat în Ministerul Educaţiei în 2009, când a fost prelungit contractul de închiriere pentru baza sportivă.

Mihnea Costoiu este senator PSD şi rector al Universităţii Politehnica Bucureşti. În perioada 2012-2014, Mihnea Costoiu a fost ministru delegat pentru Învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, iar în 2009 a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării- condus de Ecaterina Andronescu. În 2001-2004, parlamentarul a ocupat funcţia de Secretar General în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în perioada în care ministerul era condus de Ecaterina Andronescu.

În perioada 2005-2012, Mihnea Costoiu a ocupat funcţia de director general Administrativ la Universitatea Politehnică Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de rector. În perioada 2004 – 2012, rector al UPB a fost Ecaterina Adronescu.

Dinu Pescariu, suspect

UPDATE 14.50 Dinu Pescariu a declarat la ieşirea din DNA că are calitatea de suspect în acest dosar şi că a fost pus sub control judiciar. Potrivit unor surse judiciare, prejudiciul din dosar este estimat de procurorii DNA la 93 de milioane de euro. Potrivit Digi24, Pescariu este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Calculul este făcut pe baza unui control al Curţii de Conturi. Pescariu ar fi preluat ilegal baza sportivă şi ar fi plătit o chirie mult mai mică pentru aceasta decât preţul pieţei, 9.000 de euro pe lună. În mod normal, spuneau inspectorii Curţii de Conturi, chiria ar fi trebuit să ajungă la un milion de euro pe lună, având în vedere suprafaţa bazei sportive şi locul în care este situată aceasta.

„Am investit într-o groapă de gunoi”

La ieşire din sediul DNA, Pescariu a declarat că baza sportivă „nu a fost niciodată pentru elevi”, ci pentru „nişte şmecheri din minister”. „Populismul ăsta ieftin nu îşi are rostul. Baza asta nu a fost niciodată pentru elevi. A fost pentru nişte agape, pentru nişte şmecheri din Ministerul Educaţiei. Nu-i cunosc. Am investit într-o groapă de gunoi. Ăsta e preambulul contractului pe care l-am semnat. Baza asta n-a plecat nicăieri. Vis-a-visz de baza asta, Cutezătorii, există o altă bază. Vă invit să veniţi să faceţi o paralelă între cele două baze. Aici este bază sportivă în continuare, peste lac sunt un complex de blocuri, câteva vile. Preţul de închiriere e mai mult decât corect. Vă invit să vedeţi ce a existat, ce există acum, care sunt beneficiile de care beneficiază proprietarul bazei, statul, că a fost RA-APPS, că a fost ministerul, că o fi cine o fi, să vedeţi că tot ceea ce e acolo rămâne statului, nu pleacă cu mine, că nu mă duc cu el în mormânt”, a declarat fostul jucător de tenis, citat de Mediafax.

Întrebat dacă a fost favorizat, Pescariu a spus: „Am fost extrem de favorizat. Adică timp de 12 ani până când s-a semnat primul contract între fundaţie şi minister, nimeni n-a fost interesat de treaba asta. De ce? Era o zonă într-o stare jalnică ce înghiţea bani şi care nu era interesantă. Ea a devenit interesantă la circa trei-patru ani după ce am preluat-o, după ce am investit o grămadă de bani înăuntru. Şi atunci, evident multă lume ar fi dorit-o”.

UPDATE 14.00 Dinu Pescariu (Foto: Inquam Photos) a ajuns la sediul DNA. Fostul jucător de tenis nu făcut nicio declaraţie.

Dinu Pescariu la DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 oct 2017

Fostul tenismen, Dinu Pescariu este citat astăzi la DNA într-un nou dosar. Este vorba de o anchetă care vizează modul în care baza Cutezătorii a ajuns în administrarea sa cu ajutorul unor oficiali ai statului român. El a declarat că va ajunge la DNA după prânz, asistat de avocatul său, după ce a fost citat de procurori pentru a da declaraţii, potrivit Ştirile Pro TV. Dinu Pescariu a fost unul dintre dennţătorii principali din dosarul „Microsoft I” şi este trimis în judecată în dosarul „Microsoft III”

Procurorii DNA au ridicat ieri documente de la baza sportivă a omului de afaceri pentru a vedea în ce conditii a fost trecută din admnistrarea statului în cea privată, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.  Contactat de postul de televiziune, Dinu Pescariu nu a negat aceasta informaţie.

Sursele citate au explicat că sunt suspiciuni de corupţie şi în legatură cu prelungirea duratei de administrare a acestei baze, decisă in anul 2009, apoi in 2013. Verificările DNA au pornit de la un denunţ al lui Dorin Cocoş, iar mâine ar urma să aibă loc primele audieri. Dorin Cocoş a fost eliberat condiţionat. Fostul soţ al Elenei Udrea a fost condamnat la doi ani şi patru luni în dosarul Microsoft, dar a executat doar un an.

„Să cutezăm să vorbim despre o crimă”

Jurnalistul Liviu Avram a descris într-un editorial, Să cutezăm să vorbim despre o crimă: afacerea „Baza Sportivă Cutezătorii”,  cum a decurs această afacere. Se întâmpla după ce Guvernul a aprobat trecerea bazei sportive "Cutezătorii" din Sectorul 3 al Capitalei şi a terenului aferent de 60 de hectare de la Ministerul Educaţiei la Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS), potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial.

„Cutezătorii” avea în momentul închiriei mai multe corpuri de clădire, amenajări teren de volei şi fotbal şi alte amenajări, suprafaţa totală a imobilelor fiind de 3.000 metri pătraţi, precum şi un teren aferent de 60 de hectare. După preluarea bazei sportive,  Dinu Pescariu a investit în modernizarea acesteia şi a transformat-o într-un club exclusivist. (Foto: pescariusports.ro)

sindromul iernii spa pescariu

Cum a  explicat Liviu Avram, în 2013,  cei 6 paşi ai afacerii

Pasul 1 – înainte. În 2003, baza sportivă Cutezătorii este trecută de la ministerul Educaţiei la RAAPPS. Ministru era Ecaterina Andronescu, secretar general era Mihnea Costoiu.

Pasul 2 – înainte. În 2004, RAAPPS încheie cu Fundaţia Dinu Pescariu un contract de locaţiune pe 10 ani, prin care Pescariu exploata baza Cutezătorii contra unei sume de 9.000 de euro pe lună. Pescariu începe să construiască acolo locante de lux şi baruri de fiţe. Încep negocieri pentru vânzarea bazei prin negociere directă.

Pasul 3 – înapoi. În 2005, se schimbă guvernarea şi negocierile pică. Noul ministru, Mircea Miclea, promovează o hotărâre de guvern prin care baza trece înapoi la Ministerul Educaţiei. În paralel, ministerul deschide proces de evacuare a Fundaţiei Dinu Pescariu din baza Cutezătorii, spre a o reda activităţilor sportive. Pescariu tergiversează procesul până în 2009 prin tertipuri procedurale, inclusiv printr-o sesizare a Curţii Constituţionale. În paralel, Pescariu pierde un proces prin care cerea instanţei să oblige guvernul la continuarea negocierilor angajate de fostul guvern.

Pasul 4 – înainte. În 2009, Ecaterina Andronescu revine în fruntea Ministerului Educaţiei, cu Mihnea Costoiu secretar de stat. În 23 iunie 2009, ministerul încheie un act adiţional cu Fundaţia Dinu Pescariu, prin care contractul de locaţiune se prelungeşte pe o perioadă de 25 de ani, adică până în 2034. Chiria rămâne tot 9.000 de euro, iar Dinu Pescariu primeşte în plus o serie de drepturi pe care nu le avea în contractul iniţial. Actul adiţional este depus la instanţă, cu scopul de a se stopa procesul de evacuare intentat de Mircea Miclea. Procesul încetează.

Pasul 5 – înainte. În 23 decembrie 2013, baza Cutezătorii se transferă din nou la RAAPPS, prin hotărâre de guvern. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dispare strategic din peisaj, căci hotărârea de guvern este contrasemnată de un secretar de stat, Vasilica Ştefania Duminică.

Pasul 6 -este previzibil şi merge tot către înainte: vânzarea bazei către Dinu Pescariu prin negociere directă, exact aşa cum prevedea planul întocmit în urmă cu zece ani. Să nu uităm că în aceste zile tocmai se derulează un ambiţios program al guvernului, prin care RAAPPS este silită să vândă cât mai mult din activele pe care le deţine. Afacerea „Baza Cutezătorii” s-ar putea înscrie de minune în acest program.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite