UPDATE Selgros, ca şi alte magazine din ţară, aprovizionate cu carne de pui cu excremente de rozătoare de la Avicola Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane, cercetate în dosarul de evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro, au fost aduşi marţi la audieri la DNA  FOTO Adevărul
Mai multe persoane, cercetate în dosarul de evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro, au fost aduşi marţi la audieri la DNA  FOTO Adevărul

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală a livrat unui lanţ de hypermarketuri „cantităţi importante“ de carne alterată, adusă în „excremente de rozătoare“. Aşa se arată în referatul procurorilor, în care mai este descris modul în care unul dintre inculpaţi, ar fi dispus vânzarea a zeci de tone de carne alterată. Compania Selgros a anunţat miercuri că, până la clarificarea situaţiei, îngheaţă colaborarea cu Avicola Călăraşi.

UPDATE Autorităţile veterinare au anunţat miercuri că în Bucureşti au fost retrase de la comercializare 7.352 de kilograme de carne de pasăre, iar în Braşov 6.200 de kilograme.

Aceştia au adăugat că se vor preleva probe de la aceste loturi şi vor fi făcute analize, precizând că doar două tipuri de salmonela sunt patogene pentru om.

Dacă analizele vor identifica aceste două tipuri de salmonela, vor fi sacrificate toate păsările de la fermele de unde provin loturile, a precizat, într-o conferinţă de presă, Vladimir Mănăstireanu, şeful ANSVSA.

UPDATE  Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenntelor (ANSVSA) controlează în acest moment mai multe magazine din Bucureşti şi Ilfov pentru a descoperi carnea stricată de pui care a ajuns la raft sau în depozite, dar există posibilitatea extinderii anchetei la nivelul întregii ţări.

Paralel cu aceste controale, se desfăşoară şi o anchetă la magazinele unde a fost identificată cantitatea de carne de pui stricată. dar există posibilitatea extinderii anchetei la nivelul întregii ţări.

UPDATE Compania Selgros a anunţat miercuri că a decis retragerea tuturor produselor livrate de către furnizorul Avicola Călăraşi din magazine şi stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei.

„Siguranţa alimentelor comercializate este promisiunea fundamentală pe care compania Selgros şi-o asumă şi o respectă în permanenţă faţă de clienţii săi. (...) Fiecare lot livrat este atent verificat şi, în cazul în care sunt constatate nonconformităţi, este returnat la furnizor sau trimis unităţilor abilitate. De aceea, în luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare. În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi“, se precizează într-un comunicat de presă. 

Mai exact, potrivit anchetatorilor „SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate  şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)“, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.

Cantităţi mari de pui infestate, puse la vânzare fără avizul medicilor veterinari

În plus, anchetatorii susţin că omul de afaceri ar fi dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket.

Astfel el i-a cerut admintratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai putin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO...sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv“, se arată în referat.

Conform documentului citat, la data de 16 septembrie Daher îi spune angajatului său Constantin Raducu: „...dai marfa aia care...a comandat şi Provitul şi ULS...“, iar angajatul il informează că “...pai ULS-ul i-am lăsat 4.000 si ceva, lu' Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu 6 tone...“. La finalul discuţiei Orlando îi ordonă lui Răducu "„sa nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?“.

Doar o zi mai târziu, Daher i-a cerut medicului veterinar, angajat al SC Avicola Călăraşi, să ascundă autorităţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău faptul că are carne de pasăre infestată cu salmonella, singurii pe care urma să-i înştiinteze fiind persoanele din abatoare. Procurorii susţin că astfel de carne ar fi plecat de la Avicola Călăraşi către Avicola Crevedia şi Avicola Buzău.

Daher a primit mandat de arestare

Procurorii anticoruptie au cerut, marţi, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, dar şi a altor 28 de persoane în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. Mai mult, pentru alte şase s-a luat măsura interzicerii de a părăsi ţara, alţi 15 învinuiţi sunt cercetaţi în stare de libertate. Printre aceştia se numără şi senatorul PSD Niculae Bădălău.

Printre persoanele reţinute se numără şi un procuror din Parchetul General, Angela Nicolae, fiul acestuia, un inspector din cadrul ANAF, Traian Ilie, dar şi şeful serviciului Rambursări TVA în cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Ialomiţa, Florin Dănilă.

Potrivit referatului cu propunerea arestării prevenite, din 2010 şi până în prezent, inculpaţii ar fi derulat activităţi infracţionale de constituire, respectiv aderare şi sprijinire a reţelei infracţionale ce vizează producţia şi desfacerea produselor din carne. 

În documentul menţionat se arată că printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip fantomă (adică societăţi comerciale care nu funcţionează la sediul declarat, au asociaţi şi administratori cetăţeni străini, care nu pot fi găsiţi la reşedinţele declarate) inculpaţii ar fi derulat operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Mai exact, în perioada 2010-2013, membrii reţelei ar fi derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reuşita fraudei fiscale a fost posibilă, precizează anchetatorii, datorită măsurilor de precauţie folosite şi datorită sprijinului oferit de funcţionari fiscali ai statului român.

Senator PSD Niculae Bădălău s-a prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a fost anunţat de procurori că a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă după ce ar fi ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. 

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, societatea comercială în favoarea căreia ar fi intervenit Bădălău ar fi primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi. 

Procurorii susţin că, în schimb, firma implicată în circuitul evazionist i-ar fi dat gratis senatorului peste 400 de kilograme de carne pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite