Procesul lui Ponta. Rechizitoriu DNA: Prim-ministrul i-a ameninţat pe inspectorii ANAF că va sesiza instanţa dacă nu încheie controlul mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta le-a transmis inspectorilor ANAF care efectuau un control privind activităţile pe care le-ar fi prestat pentru Şova şi Asociaţii că va sesiza instanţa şi parchetul dacă verificările nu se încheie cât mai curând, se arată în rechizitoriul prin care premierul a fost trimis în judecată.

”Prin adresa semnată de inculpatul Ponta Victor-Viorel şi înregistrată sub nr. (,..)/23.08.2011 la Serviciul de Inspecţie Fiscală Persoane Fizice, acesta a înaintat organelor fiscale cele 16 înscrisuri falsificate pe care anterior le-a anonimizat în privinţa numelui persoanelor şi numărului dosarului la care face referire prin bararea cu un marker”, notează procurorii DNA care arată că ”pentru a justifica întârzierea depunerii documentelor inculpatul Ponta Victor-Viorel a arătat în cuprinsul adresei faptul că nu avea neapărat obligaţia prezentării respectivelor documente invocând disp. art. 59 din Codul de Procedură Fiscală, în legătură cu posibilitatea avocatului de a refuza furnizarea unor informaţii în anumite condiţii”.

În realitate, potrivit Mediafax, se arată în documentul citat, ”refuzul iniţial de a pune la dispoziţie documentele solicitate a fost datorat faptului că înscrisurile respective, efectiv nu existau, iar Ponta Victor-Viorel şi Şova Dan-Coman au ezitat să le întocmească imediat, sperând că inspectorii vor finaliza controlul şi în lipsa acestora”.

”Din corespondenţa purtată pe calea adreselor între inculpatul Ponta Victor-Viorel şi inspectorii fiscali în timpul efectuării controlului rezultă că acesta le-a transmis agenţilor statului că va sesiza instanţa de judecată şi parchetul în situaţia în care actul de control nu va fi încheiat cât mai curând, sperând prin aceasta acţiune că inspectorii vor renunţa la solicitare”, mai notează procurorii care arată că chiar şi asa ”inspectorii au insistat şi i-au transmis inculpatului Ponta Victor-Viorel că nu pot încheia controlul fără respectivele documente justificative”.

Rechizitoriu DNA. Şova s-ar fi înţeles cu Ponta

Procurorii mai spun că ”având reprezentarea faptului că în lipsa acelor documente organele fiscale pot constata posibile fapte de evaziune fiscală, sau alte fapte de natură penală, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman să întocmească şi să falsifice documentele în modalitatea descrisă mai sus pe care ulterior cei doi le-au folosit în faţa organelor fiscale”.

DNA a verificat la instanţe de judecată din Mizil şi Bucureşti dacă Victor Ponta a îndeplinit activităţile menţionate în înscrisurile trimise ANAF, respectiv dacă a reprezentat în instanţe clienţii conform contractelor încheiate cu Şova şi Asociaţii.

”În legătură cu cele trei activităţi de redactare a unor concluzii scrise pretins a fi efectuate în luna decembrie 2008 de către inculpatul Ponta Victor- Viorel în dosarele nr. (.)/2008 aflat pe rolul Judecătoriei Mizil şi nr. (.)/2008 aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, cercetările au evidenţiat faptul că în realitate acestea au fost prestate de avocaţii (...), (...) şi (...) din cadrul SCA «Şova şi Asociaţii»”, se arată în rechizitoriul anchetatorilor.
 

Recizitoriu DNA. Ce a dezvăluit verificarea în instanţă

Astfel, notează procurorii, ”în dosarul nr. (,..)/2008 al Judecătoriei Mizil prin încheierea din 29.01.2009, instanţa a amânat pronunţarea pentru data de pentru a da posibilitatea părţilor de formula concluzii scrise”.

”Concluziile scrise au fost depuse de SCA Şova şi Asociaţii în data de 4 februarie 2009. Prin urmare, în luna decembrie 2008 nu se putea cunoaşte în nici un caz faptul că instanţa va reţine cauza spre soluţionare la termenul din data de 20 ianuarie 2009. Aşa fiind, este evident că activitatea privind redactarea concluziilor scrise în luna decembrie 2008 de către Ponta Victor-Viorel în dosarul (,..)/2008 aflat pe rolul Judecătoriei Mizil este una fictivă”, se arată în documentul citat.

Procurorii mai arată că, într-un alt dosar, din 2008, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, ”concluziile scrise au fost redactate în luna decembrie 2008 de avocaţii (...) şi (...), persoane care nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel”.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite