Procesele civile şi cele penale rămân în online o lună de la încetarea stării de alertă - Ministerul Justiţiei

Procesele civile şi cele penale rămân în online o lună de la încetarea stării de alertă - Ministerul Justiţiei

Palatul de Justiţie, sediul Curţii de Apel Bucureşti şi al Judecătoriei Sectorului 5. Imagine: Agerpres

Legea privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19, care a intrat în vigoare pe 2 mai, prevede ca atât procesele civile, cât şi cele penale să poată să se desfăşoare online, până acum fiind utilizate mijloacelele de comunicare online doar în cazul audierilor din procesele penale şi numai cu acordul persoanei în cauză.

 
 
Potrivit Ministerului, Legea privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19 ( Legea nr. 114/2021) aduce următoarele noutăţi:
 
  • În procesele civile – când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferinţă.
  • În procesele penale – persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziţii nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpaţi minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească şi şedinţele de judecată declarate nepublice.
 
Noile dispoziţii se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia, precizează Ministerul Justiţiei, care anunţă că lucrează la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată, transmite G4Media.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările