Pro şi contra modificărilor propuse la legile justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici virulente din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT. Sunt însă şi voci care apreciază propunerile. Între timp, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ales să plece în concediu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a stărnit o adevărată furtună după ce a anunţat modificarea legilor justiţiei. Critici virulente au venit din partea societăţii civile, dar şi din partea magistraţilor, care l-au acuzat pe ministru că vrea să readucă Justiţia sub control politic. În ciuda situaţiei tensionate, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a intrat joi în concediu. El se va întoarce la muncă marţi, 29 august.

„Experiment judiciar”

Forumul Judecătorilor din România a respins „ferm” modificările legislative anunţate miercuri de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe care le consideră un „experiment judiciar”, de natură să readucă Justiţia „sub control politic”.
„Ministerul Justiţiei îşi depăşeşte misiunea instituţională de administrator al sistemului judiciar, prin propuneri legislative retrograde sau cu potenţial negativ asupra independenţei justiţiei”, arată Forumul Judecătorilor din România.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi cei ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) i-au solicitat, joi, premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare deschisă, să dispună ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, publicarea de îndată a proiectului de modificare a legilor justiţiei, pentru că acesta să fie dezbătut public.

Asociaţiile de magistraţi susţin că, în lipsa proiectului de lege efectiv, „discuţiile divergente motivate politic sau partinic au luat locul unei extrem de necesare discuţii profesioniste şi aplicate, pe fiecare propunere în parte, dat fiind că unele par a fi modificări de substanţă”.

Şi procurorii s-au arătat nemulţumiţi. Asociaţia Procurorilor din România spune că a luat act cu îngriiorare de principalele modificări care ar urma să fie aduse legilor justiţiei, o parte dintre ele afectând grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar. Asociaţia mai arată că aceste modificări au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraţilor şi creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătoreşti.

CSM cere o dată-limită pentru trimiterea proiectului

Cât îi priveşte pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii, aceştia l-au somat pe ministrul Tudorel Toader să spună când va trimite la CSM proiectele de modificare a legilor justiţiei.

„În calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei şi administrator al sistemului judiciar, precum şi în îndeplinirea atribuţiilor de avizare prevăzute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului Justiţiei comunicarea datei până la care urmează ca acest proiect de modificare legislativă, împreună cu expunerea de motive, să fie transmis Consiliului, pentru derularea procedurilor legale”, potrivit unui comunicat al CSM.

Reacţia DNA

La o scrisoare deschisă a recurs şi DNA, care precizează că nu a fost consultată în legătură cu modificările propuse. Documentul a fost transmis ministrului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general şi preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Reprezentanţii Direcţiei mai precizează că pe 31 august a fost convocată Adunarea generală, astfel încât procurorii să îşi poată exprima opiniile referitoare la modificările propuse. „Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independenţa procurorilor în exercitarea activităţii lor, în raport de factorul politic”, subliniază reprezentanţii DNA.

Principalele modificări

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificările cele mai importante vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

De asemenea, magistraţii pensionari nu vor mai putea fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.Totodată, soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. Potrivit aceloraşi propuneri, Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite