Principii macre, ca la măcelărie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sînt unii zilele astea, de cînd cu incidentul măririi preţurilor la marii comercianţi înaintea scăderii TVA, care se dau de chinul morţii cum că propunerea de reducere a TVA e de fapt inutilă, pentru că tot diferenţialul se va duce, vezi Doamne, în buzunarul şi profitul comerciantului, cumpărătorul nebeneficiind de fapt de pe urma acestei modificări fiscale.

Proponenţii acestui punct de vedere evident că sunt, la întîmplare, oameni de dreapta, adepţi ai cuvintelor mari şi ai principiilor sfinte: stat de drept, economie de piaţă. Sînt inevitabilii intenşi de servici, de-alde Hotnews şi Sebastian Bodu şi analişti economici, Bogdan Glăvan, toţi nişte “obiectivi” şi nişte limpezi fără ideologie. Cum ar zice Hamlet înainte s-o pupe pe Julieta: so are they all, all honourable men.

Adică, la întîmplare, anti-guvernamentali şi cu un scop precis în viaţă: să facă orice să prezinte Guvernul în lumină proastă, să-i dea la rădăcină, să pună umărul întru dărîmarea acestuia şi venirea la putere a sfiintei alianţe de dreapta, cea mai perfectă şi principială care există pe lumea asta, cu Predoiu în frunte şi cu Blaga la butoane, ascuns în cortul de experţi back-office.

Argumentul e simplu: nu e bine să scădem TVA-ul, căci oricum preţurile nu vor scădea.

Atenţie! Acesta este un argument care vine din partea martirilor de dreapta, a marilor gînditori liberali, a celor care adorm noaptea cu sfînta libertate pe buze şi se trezesc dimineaţa, odihniţi şi perfecţi, fără să le miroasă gura, gîngurind “economie de piaţă”.

Ei bine, aceşti mari gînditori de piaţă nu ştiu un lucru elementar din gîndirea liberală.

În această continuă negociere dintre cerere şi ofertă, în momentul în care apare o oportunitate să scazi preţul, cum e atunci cînd scade TVA, unii n-o vor face, pentru că vor dori să-şi maximizeze profitul. Exact logica pe care o clamează ei indignaţi, vituperînd nepriceperea guvernamentală, cît şi logica multinaţionalelor / a hipermarketurilor.

Ei însă uită – because they’re all honourable men, nu-i aşa? – că în schimb vor fi dintre aceia care vor sesiza deschiderea, oportunitatea, prilejul, şi vor scădea preţul. Nu ştiu dacă în totalitate, probabil nu. Nu cu toată diferenţa scăderii de TVA. Dar măcar parţial, pentru a profita de un preţ mai scăzut şi pentru a-şi consolida cota de piaţă.

Pur şi simplu vor cumpăra cotă de piaţă, renunţînd la profitul suplimentar pe care l-ar fi putut face – adică logica celor cu cotă de piaţă mare, care preferă să bage diferenţa în buzunar.

Gîndirea lui Bodu şi a lui Glăvan şi a obiectivilor de la Hotnews este specifică marilor comercianţi, celor care deţin cotă de piaţă, că şi-au făcut-o pînă acum cu economii de scală (economies of scale) şi cu productivitate ridicată, şi care acum doresc să mulgă vaca, să maximizeze profitul.

În schimb, logica celor care este foarte probabil că vor scădea preţurile este cea a comercianţilor mici, a concurenţilor care vor să intre pe piaţă sau să-şi consolideze poziţia deţinută, a alternativei la hipermarketuri.

Este o logică economică la fel de pertinentă. Aşa funcţionează piaţa de pe vremea lui Burebista şi a lui Ghilghameş. Unii ţin la preţ. Alţii lasă, atunci cînd pot.

Este tocmai logica şi fundamentarea avută în vedere de propunerea guvernamentală de scădere a TVA. De pe urma căreia vor beneficia consumatorii şi micii comercianţi, adică cetăţenii, nu cei de la Hotnews şi toţi ceilalţi ideologi ai Behemotului multinaţional.

Se numeşte simplu. Se numeşte CONCURENŢĂ, COMPETIŢIE, şi se predă la cursul 101 de Microeconomie. Şi de ea beneficiază CETĂŢENII. Ştiţi voi: cuvinte mari, scrise cu litere mari, cu care te culci şi te trezeşti în gînd, dacă te bîntuie principiile.

Dar în capul distinşilor obiectivi care strigă “catastrofă!” nu e economie. Nu bîntuie principiile. În capul lor e doar propagandă. În capul lor colcăie interesele politice.

Argumentele aşa-zis obiective ale “obiectivilor” de servici ascund de fapt o părtinire ideologică ce sprijină marii comercianţi, sprijină eforturile Opoziţiei (culmea! nişte pufoşi care îşi spun liberali; ar fi de rîs dacă n-ar fi de plîns) atacă propunerile guvernamentale şi nu ţin partea celor care beneficiază de pe urma concurenţei, adică cetăţenii.

Argumentele aşa zis obiective ale “obiectivilor” de servici nu reprezintă economie. Ele sînt ideologie crasă, macră, ca la măcelărie. La umbra aşa-zisei gîndiri economice înfloresc de fapt lupta politică şi interesele, nu apărarea principiilor.

Îi doare în cot pe distinşii de la Hotnews sau pe Bodu sau pe Glăvan de economie şi de principii sau de cetăţeni. Ei de fapt vor să dea în Ponta şi în Guvern şi nu ştiu cum să justifice, să legitimeze această acţiune. E politică mascată în pricepere academică.

V-am spus că sînt nişte obiectivi? V-am spus că îi doare în cot de cetăţeni? V-am spus că ei de fapt fac politică, nu economie?

V-am spus că nu se abţin de la nimic pentru a ataca Guvernul, indiferent de consecinţe?

Să nu uiţi, Darie. Să nu uiţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite