Primul sistem de rachete sol-aer Patriot de ultimă generaţie e operaţional de joi, la Capu Midia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachetele interceptoare al sistemelor Patriot lovesc ţinta cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului
Rachetele interceptoare al sistemelor Patriot lovesc ţinta cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului

Primul sistem antiaerian cu bătaie lungă Patriot a fost livrat de constructorul american şi a fost montat în baza de la Capu Midia urmând ca joi să intre în exploatarea militarilor români

Armata Română recepţionează astăzi primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare de ultimă generaţie Patriot furnizat în urma unui contract Guvern-Guvern de partenerii americani. Ceremonia va avea loc la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, judeţul Constanţa, unitate în care ulterior se vor realiza şi procedurile de testare de acceptanţă ale bateriei. 

Pentru militarii români va urma o etapă de instruire pe configuraţia specifică echipamentelor livrate României, cu asistenţă din partea partenerilor SUA. Până la această dată, peste 50 de militari din cadrul Forţelor Aeriene, au absolvit o serie de cursuri de operare şi mentenanţă pentru sistemul Patriot, organizate în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill, Oklahoma. Printre ei şi Alexandra Bălan, o tânără de 27 de ani din Buzău, care a absolvit cu brio primul curs de acest fel dedicat militarilor români.

Intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române a sistemului Patriot va asigura o capacitate de apărare antiaeriană esenţială pentru ţara noastră, parte a spaţiului aerian al NATO. Conform unor surse militare, cel de-al doilea sistem Patriot care va ajunge în România va fi montat într-o facilitate a MApN din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) fiind vizată apărarea Capitalei şi a părţii de sud-est a României. În plus, celălalte cinci sisteme care vor fi livrate către MApN vor fi montate toate pe zona de est a ţării pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO.

Ce a cumpărat MApN

România a achiziţionat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale. Concret, este vorba de configuraţia 3+, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri).  De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. 

patriot

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat pentru „Adevărul”, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison.

Experienţa de luptă

Sistemul Patriot a fost testat şi perfecţionat în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţional, 17 ţări din întreaga lume deţinând mai mult de 220 de astfel de sisteme de diverse generaţii.

Cu această achiziţie, România a intrat în clubul exclusivist format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. Reprezentanţii producătorului american susţin că cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă. În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. Conform analiştilor, în total, peste 100 de interceptări reale de luptă s-au realizat numai din ianuarie 2015 şi până în prezent.

Rata de succes

Privitor la eficacitatea sistemelor Patriot, US Army a pretins iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, aceste procente au fost corectate până la 70% şi 40%. Conform studiilor, dacă o ţintă este vizată de o singură rachetă Patriot, dar din vechea generaţie, rata de succes este de 50%. Dacă ţinta este vizată de două rachete procentul va fi de 75% în timp ce trei rachete vor avea o eficacitate de 87,5%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite