Primul român prins că a minţit în declaraţia pe propria răspundere are dosar penal şi este din Piteşti: A vizitat, de fapt, o persoană aflată în izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus instanta judecata foto Ionut Muresan

Un bărbat din Piteşti este cercetat pentru fals în declaraţii, după ce a minţit în documentul pe propria răspundere prin care justifica deplasarea. Acesta riscă, potrivit noilor reglementări, până la 2 ani de închisoare.


„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti a fost înregistrat la data de 31.03.2020, dosarul penal nr. 1786 /P/2020 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii prev. de art. 326 alin. 2 C.p., constând în aceea că în data de 30.03.2020, o persoană ar fi prezentat lucrătorilor de poliţie o declaraţie pe proprie răspundere în cuprinsul căreia ar fi consemnat în mod necorespunzător adevărului, faptul că s-a deplasat în interes profesional, acesta deplasându-se în vizită la o persoană venită din străinătate şi autoizolată la domiciliu, în contextul existenţei unui risc de infectare cu COVID 19”, se arată într-un comunicat al Parchetului Judecătoriei Piteşti.


Potrivit noilor reglementări, falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă:


„Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”


Începând din 25 martie, toţi românii care ies din casă trebuie să aibă la ei fie o adeverinţă de la locul de muncă, fie o declaraţie pe propria răspundere, care să ateste motivul deplasării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite