Primii români ucişi în Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele românilor din Ucraina faţă de urgia războiului: primii soldaţi se întorc în sicrie
Protestele românilor din Ucraina faţă de urgia războiului: primii soldaţi se întorc în sicrie

Doi etnici români, Iurii Cikal şi Victor Babiuk, din nordul Bucovinei, au fost înmormântaţi ieri. Primele victime ale războiului împotriva teroriştilor ruşi din regiunea Donbass încep să apară, şi românii plătesc cu viaţa lupta pentru ieşirea de sub influenţa rusească. În acest timp, politicienii de la Bucureşti se ceartă care să apară în faţa electoratului ca fiind mai mare patriot...

Operaţiunea de restabilire a ordinii, desfăşurată de armata ucraineană împotriva teroriştilor din estul ţării produce din ce în ce mai multe victime. Ziarul Zorile Bucovine anunţă că tinerii Iurii Cikal din Broscăuţii Noi, raionul Storojineţ, şi Victor Babiuk din satul Oşyhliby, raionul Chiţmani, au fost înmormântaţi, în lacrimile familiilor.

Militari de carieră, tinerii nu sunt singurii care au făcut sacrificiul suprem pentru a stopa agresiunea Moscovei. Primul român a murit pe 27 iulie şi era un veteran al războiului: Ilie Vasilaş(foto), român din satul Gârbăuţi, raionul Hliboca, a nimerit în ambuscadă în regiunea Lugansk, unde şi a murit cu 5 zile înainte de a-şi sărbători jubileul de 55 de ani.

image

La Bucureşti, toate lucrurile sunt bune. Politicile de protejare a identităţii etnicilor români din comunităţile istorice ating noi praguri de dezvoltare. Ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, tocmai propune un plan extraordinar de repatriere a persoanelor decedate în afara ţării (pe principiul Un leu pentru Ateneu va fi lansată campania Un euro pentru mortul meu).

Vicepreşedinţii comisiilor pentru românii de pretutindeni din Parlament, senatorul Victor Badea(PD-L) şi deputatul Bogdan Diaconu(PSD), au avut săptămâna care a trecut un schimb de replici furtunos prin intermediul reţelelor sociale, referitor la oportunitatea recrutării etnicilor români din Ucraina. URA, TOVARĂŞI!

Iar citatul săptămânii vine de la expertul în spaţiul ex-sovietic, Angela Grămadă:

Tare-i uşor să aperi drepturile românilor dintr-un fotoliu comod la Bucureşti...
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite