Primii refugiaţi au ajuns joi, 3 martie, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O primă tranşă de 11 refugiaţi din cota obligatorie a ajuns joi, 3 martie, la Galaţi. În total, în următorii doi ani în România vor sosi 6.205 refugiaţi. Naţionalităţile celor care sosesc joi din Grecia nu au fost dezvăluite de autorităţi.

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi găzduieşte, din 3 martie, primii refugiaţi repartizaţi României conform cotelor obligatorii agreate la finalul anului trecut de liderii europeni, au declarat surse din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) sub anonimat. 

Cei 11 refugiaţi vor sosi pe 3 martie în Bucureşti, la bordul unei aeronave din Grecia, după care vor ajunge la Galaţi, acolo unde se află unul dintre cele şase centre regionale care vor gestiona cei peste 6.200 de refugiaţi care i-au fost alocaţi României prin cotele obligatorii de redistribuire adoptate la finalul lui 2015. 

Naţionalităţile refugiaţilor rămân necunoscute

Refugiaţii alocaţi României vor fi selectaţi dintre cei aflaţi deja pe teritoriul UE, mai exact în Grecia şi Italia, şi vor veni pe parcursul a doi ani. Practic, sistemul cotelor obligă autorităţile române să transmită solicitări pentru relocare către instituţiile din Grecia şi din Italia. Inspectoratul General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a realizat planificarea până la finalul anului 2017. 

Primele tranşe de refugiaţi care vor ajunge în România în următoarele luni însumează 315 persoane, 190 din Italia şi 125 din Grecia, a declarat recent Eleodor Pîrvu, şef de serviciu în cadrul IGI. Deocamdată, autorităţile române nu au dat detalii despre ţările de origine ale refugiaţilor care vor fi cazaţi în cele şase centre regionale.

10.000 de oameni blocaţi la graniţa cu Macedonia

În timp ce refugiaţii care au reuşit să pună piciorul pe teritoriul Uniunii Europene se pregătesc să fie relocaţi sau să-şi continue lungul drum către cele mai dezirabile destinaţii – Germania sau Marea Britanie –, zeci de mii de oameni se zbat încă la graniţele spaţiului comunitar. Una dintre principalele porţi de acces în UE, graniţa sârbo-macedoneană, a redevenit în ultimele zile o verigă critică în traseul refugiaţilor dinspre Orientul Mijlociu spre Vest. 

Peste 10.000 de oameni rămân blocaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Mai exact, aceştia sunt grupaţi în apropiere de punctul de trecere Idomeni. Sute de corturi sunt întinse de-a lungul frontierei, după ce macedonenii au decis să nu mai primească niciun refugiat de pe 28 februarie, invocând o decizie similară luată de autorităţile sârbe. 

Înainte de închiderea graniţelor, în Macedonia au avut loc confruntări violente între forţele de ordine şi sute de refugiaţi care au încercat să forţeze graniţele. Situaţia devine critică, atrag atenţia organizaţiile caritabile care au voluntari în regiune. În timp ce mii de imigranţi continuă să sosească lunar în Grecia, graniţa cu Macedonia este acum patrulată de forţele speciale ale ţării, pe lângă poliţie şi vameşi. Totodată, alte state europene au trimis trupe pentru a ajuta autorităţile macedonene să securizeze graniţa, în contextul în care aceasta este principala rută de tranzit către vestul Uniunii Europene. 

Pe partea grecească, refugiaţii aşteaptă să-şi continue drumul. „Sunt la Idomeni de 10 zile şi de patru zile aştept aici, încerc să trec dincolo. Condiţiile sunt foarte proaste, Sunt mulţi copii bolnavi, tuşesc şi sunt nevoiţi să-şi petreacă noaptea în ploaie sau, cel mult, într-un cort”, declară Hassan Rasheed, refugiat irakian în vârstă de 27 de ani, pentru agenţia de ştiri Associated Press.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite