VIDEO Primele declaraţii ale torţionarului Ion Ficioru: Răspund doar în faţa lui Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ficioru este unul dintre 35 de torţionari pentru care IICCMER a declanşat proceduri de investigare   FOTO: Mediafax
Ion Ficioru este unul dintre 35 de torţionari pentru care IICCMER a declanşat proceduri de investigare   FOTO: Mediafax

Torţionarul Ion Iosif Ficioru, responsabil pentru moartea a 103 deţinuţi politici în calitate de comandant al coloniei de muncă de la Periprava între anii 1960-1963, a declarat că el răspunde pentru faptele sale doar în faţa lui Dumnezeu şi a refuzat să spună dacă se va prezenta la Parchetul General pentru audieri.

Torţionarul Ion Ficioru a declarat, pentru Digi24, că este un bun creştin şi că faptele sale trebuie judecate doar de cei în măsură să facă asta. El a mai spus răspunde doar în faţa lui Dumnezeu.

„Am dat interviuri, i-am poftit în casă la mine pe cei care m-au filmat. Am mărturisit tot, m-au întrebat, am stat ore întregi cu dânşii de vorbă. În afară de ce comentaţi dumneavoastră (jurnaliştii, n.r.) la televiziuni, eu nu am nimic de spus şi de comentat când s-a dezbătut pe toate posturile. Un singur motto vreau să vă spun: «Dumnezeu este bun, bunătatea lui ţine în veci şi credincioşia lui din neam în neam». Eu sunt un om creştin şi nu mă dedau la fapte la care mi se... Eu sunt şi am fost crescut în familii de oameni credincioşi, baptişti. Motto-ul ăsta este motto-ul bisericii creştine baptiste Golgota. Aţi comentat foarte multe lucruri la adresa mea, se spun foarte multe lucruri la adresa mea, lăsaţi să judece cei care sunt în măsură. Vă rog să plecaţi, să staţi liniştiţi şi să aşteptaţi", a declarat Ficioru.

Alături de Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pus deja sub acuzare pentru genocid, Ion Ficioru (85 de ani) se numără printre cei 35 de torţionari despre care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că a declanşat  procedurile de investigare, pentru crime şi abuzuri în închisorile comuniste.

La fel ca şi în cazul lui Vişinescu, cercetătorii IICCMER susţin că faptele lui Ion Ficioru se încadrează la infracţiunea de genocid. De altfel, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, miercuri, denunţul formulat de IICCMER  împotriva lui Ion Ficioru, pentru genocid.


Torţionarul de la Periprava, colonelul Ion Ficioru, dat pe mâna justiţiei pentru genocid. Metodele de tortură la care erau supuşi deţinuţii

Un alt torţionar, responsabil de moartea a 103 deţinuţi politici în timpul regimului comunist, urmează să fie dat pe mâna justiţiei. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a sesizat Parchetul General în cazul fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, colonel (r) Ion Ficioru.

Peste 100 de deţinuţi politici au murit la Periprava, când colonia de muncă era condusă de Ion Ficioru. Torţionarul, denunţat pentru genocid

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, miercuri, denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc împotriva lui Ion Ficioru, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid.

Trei „ajutoare“ ale torţionarului Ion Ficior locuiesc şi astăzi la Letea şi Periprava

Preşedintele executiv al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, a declarat miercuri că trei dintre gardienii care au lucrat la Periprava alături de Ion Ficior (colonel în retragere) locuiesc şi acum în comuna C.A. Rosetti din Delta Dunării.

VIDEO Directorul IICCMER: „Am găsit documente care confirmă că actorul Mitică Popescu a fost închis la Periprava“

Jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Liviu Iolu au discutat, în studioul „Adevărul Live“, cu Andrei Muraru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, după ce instituţia pe care acesta o conduce a dezvăluit numele celui de-al doilea torţionar, Ioan Ficior.

Mărturii din infernul de la Periprava. Florin Pavlovici, fost deţinut politic: „Era un regim de exterminare!”

Florin Pavlovici, unul dintre supravieţuitorii coloniilor de muncă de la Periprava şi de la Salcia, a povestit pentru ”Adevărul” calvarul trăit în închisorile comuniste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite