VIDEO Prima reacţie a Jandarmeriei după violenţele înregistrate: Intervenţia în forţă a fost pe deplin justificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Jandarmeriei susţin că intervenţia de la mitingul de vineri seară a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La această oră, structurile MAI încearcă să identifice manifestanţii care au bătut o jandarmeriţă şi i-au furat arma.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată.

"Am văzut persoane extrem de violente - 452 de oameni au fost asistaţi medical, dintre care 70 au fost transportate la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi. (...) Spuneam că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta pasive. Ne-am stabilit efectivul pentru a interveni gradual, în raport de violenţe", a declarat Militaru.

El a susţinut că intervenţia Jandarmeriei a fost pur justificată.

Potrivit reprezentantului Jandarmeriei, la ora 23.00 prefectul Capitalei a emis ordinul ca Jandarmeria să intervină în forţă. Din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona, a spus purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Şeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei Române lt. col. Marius Militaru: „Structurile MAI au fost mobilizate pentru a identifica persoanele care au sustras o armă. Este vorba de o singură armă, sustrasă de la jandarmeriţa bătută de protestatari. Cel mai greu a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor ar putea să rămână paralizată pe viaţă“.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti: „Îi avertizăm pe cei care doresc să participe la manifestaţii să fie receptivi la mesajele Jandarmeriei, pentru că se supun unor riscuri. Cei care doresc să participe civilizat, să se delimiteze de huligani şi să facă pasul înapoi. Evidaţi prezenţa copiilor în piaţă, dar şi a altor categorii de persoane vunerabile. Nu vom tolera niciun fel de acţiuni care pun în pericol siguranţa persoanelor şi ordinea publică. S-a speculat că au fost folosite excesiv substanţe iritant-lacrimogene. Am avut echipe de dialog care au discutat cu oamenii. În momentul în care s-au rupt cordoanele şi s-a încercat pătrunderea în sediul Guvernului, s-au folosit aceste substanţe“. 

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti: „A fost un dispozitiv defensiv şi reactiv. A fost o intervenţie profesionistă, moderată a Jandarmeriei“. 

Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. 

Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Avertismentul Jandarmeriei

Jandarmeria spune că şi la protestele anunţate pentru sâmbătă seară vor apărea persoane agresive care să încerce deturnarea manifestaţiei. "Protestatarii paşnici să se delimiteze de cei violenţi, să facă un pas în spate pentru că şi aseară au fost folosiţi ca scut de protecţie de huliganii din spatele lor", a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. El a ţinut să le mulţumească "celor care au fost receptivi la mesajelejandarmilor, la avertizările făcute, că au înţeles rolul jandarmilor în stradă".

"Pe Facebook Se anunţă şi pentru astăzi proteste, însoţite, la fel, de mesaje care incită la violenţă. Pe parcursul zilei continuăm să îi avertizăm pe cei care participă la aceste proteste să fie receptivi la ceea ce le transmitem pentru că se expun unor riscuri. Vor apărea şi aceste persoane agresive care să încerce deturnarea manifestaţiei. Protestatarii paşnici să se delimiteze de cei violenţi, să facă un pas în spate pentru că şi aseara au fost folosiţi ca scut de protecţie de huliganii din spatele lor", a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite