Primele avioane F16, cumpărate din Portugalia, vor ajunge în România în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele avioane F16 care vor intra în dotarea Armatei vor ajunge în România în luna septembrie, urmând ca acestea să devină operaţionale în anul 2017. Asta a declarat, duminică, Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale.

„De la anul vor fi primele aparate din Escadrila 1 operaţionale, le vom vedea cu inscripţionarea Forţele Aeriene Române venind în România prima oara la sfârşitul lunii septembrie, anul acesta, deci vor intra în dotarea anul acesta în două etape, după care operaţionarea lor este avută în vedere pentru 2017”, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, duminică, la ProTv, conform news.ro.

De asemenea, acesta a precizat că avioanele vor fi pilotate de români, aceştia urmând să fie intens pregătiţi.

„Primii vor încheia un ciclu extrem de intens de pregătire şi formare. E vorba nu numai de piloţi, ci şi de întreg suportul tehnic de specialitate care concură la operarea unor aparate de sofisticarea F16. (...) Aceasta este şi partea cea mai scumpă, partea de formare din tot ce înseamnă pachetul F16”, a precizat ministrul Motoc.

Ministrul Apărării a explicat că aceste aparate de zbor vor executa serviciul de luptă - Poliţie aeriană, complementând treptat misiunile care se execută la ora actuală cu Mig 21 Lancer. El a precizat că, la ora actuală, „suntem capabili cu aparatele de care dispunem să acoperim întreg teritoriu naţional şi să gestionăm orice posibilă intrare neautorizată în spaţiul nostru aerian, dar în chip gradual vor fi introduse la acest tip de serviciu-luptă aparate F16”.

12 avioane F16, achiziţionate din Portugalia

Cele 12 avioane F16 din Portugalia, aflate în curs de achiziţie, vor asigura poliţia aeriană a României şi a spaţiului balcanic de la sfârşitul acestui an.  Ele ar putea fi utilizate aproximativ până în 2020. Cele 12 avioane au fost modernizate la standardul MLU M5.2 şi au costat 628 de milioane de euro.

Piloţii şi echipele tehnice deja au făcut o parte dintre stagiile de pregătire în Portugalia astfel încât să poată opera pe deplin noile capabilităţi aeriene. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite