Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, rămâne în arest. Dan Diaconescu, audiat la DNA în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vnaghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie FOTO David Muntean
Marian Vnaghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie FOTO David Muntean

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, va fi cercetat în continuare în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Dan Diaconescu a fost dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în acest caz.

UPDATE În jurul orei 10.00. Dan Diaconescu a fost scos din arest şi dus la sediul DNA pentru a fi audiat ca martor în acest dosar.

Pe 4 martie 2015, Dan Diaconescu a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru şantaj.

Concret, magistraţii au respins două contestaţii depuse de Marian Vanghelie faţă de decizia instanţei de a-i respinge înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai uşoară, dar şi faţă de decizia prin care i s-a prelungit arestul cu 30 de zile.

Arestat pentru corupţie

Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost arestat pe 14 martie pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni pe care, spun anchetatorii, le-ar fi comis vreme de opt ani, timp în care ar fi beneficiat de o mită record, de 90 de milioane de euro.

Concret, procurorii DNA notează, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că politicianul, în schimbul unor foloase materiale, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru, proprietar al Premier Palace Hotel, să obţină numeroase contracte de lucrări publice încheiate cu Primăria Sectorului 5, în valoare totală de două miliarde de lei, în schimbul unui comision de 20% per contract.

Referatul DNA, prin care s-a cerut arestarea preventivă a lui Vanghelie, conţine, printre altele, şi detalii despre traseul banilor proveniţi din comisioane. Astfel, un mod de plată al acestor comisioane l-ar fi constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie. Mai exact, potrivit procurorilor, primarul a primit mită şi sub formă de contracte de publicitate acordate posturilor de televiziune B1 TV şi OTV.

De ce a ajuns Vanghelie după gratii

Instanţa care a decis că Vanghelie trebuie să stea după gratii a arătat că faptele care ar fi fost săvârşite de acesta sunt grave, având în vedere consecinţele acestora asupra bugetului local, infracţiunile fiind de natură să provoace rezonanţă negativă în societate, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de arestare a edilului.

„Privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor prin raportare şi la natura interesului public ocrotit, dar şi suficientă pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedură penală, ordinea publică însemnând, printre altele, un climat social firesc care presupune funcţionarea normală a activităţilor economice, financiare, fiscale", conform motivării deciziei Curţii Supreme.

Sursa citată arată că există o stare de pericol pentru ordinea publică dacă Vanghelie ar fi lăsat în libertate, fie prin activitatea ulterioară faptelor din dosar, fie prin reacţia negativă declanşată în societate.

„Faptele presupus săvârşite sunt de natură a provoca rezonanţa negativă în societate, infracţiunile presupus a fi fost săvârşite sunt grave, avându-se în vedere şi consecinţele acestora asupra bugetelor autorităţilor locale", potrivit motivării instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite