Primarul Sorin Oprescu despre tragedia de la maternitatea Giuleşti: " Vinovaţii o să plătească de n-o să mai poată!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că sistemul sanitar se află într-o criză morală şi materială care durează de zeci de ani buni. Potrivit acestuia, responsabilii pentru tragedia de la maternitatea Giuleşti trebuie să plătească. Oprescu cere o analiză mai atentă a ceea ce înseamnă disciplina şi responsabilitatea din sistemul sanitar.

"Nu există niciun fel de scuză pentru ce s-a întâmplat în maternitate (...) şi în mod sigur cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere şi vor plăti. În acestă situaţie ne-a adus ne-a adus criza materială şi morală a sistemului sanitar, care durează de, aş putea spune, 11 ani de zile. Un sistem sanitar care este vlăguit, hăituit şi nebăgat în seamă", a declarat edilul şef al Capitalei.

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

"Luni dimineaţă, la 8:30, încep reparaţiile, pentru a putea da în circuit cât mai repede maternitatea. Nu este vorba de o cameră, ci de toată zona respectivă, în aşa fel încât să fie ferită de alte nenorociri. (...) De ani de zile atrag atenţia asupra sistemului sanitar care încet, încet s-a degradat. Va fi un sistem de aer performant, cu senzori de fum", a spus Sorin Oprescu.

Citiţi şi: Eroul de la Maternitatea Giuleşti

Sorin Oprescu a precizat că ancheta va stabili cine este responsabil pentru drama de la maternitatea Giuleşti, unde cinci beleluşi au fost arşi de vii, iar alţi şase grav răniţi.

"Lipsa de disciplină din spitale se manifestă din ce în ce mai mult. Personalul, dacă nu a fost acolo, să răspundă pentru tragedia asta nenorocită care s-a întâmplat", a declarat Oprescu.  "Este o tragedie. Vorbele, speculaţiile politice, nu au nicio relevanţă. A fost un moment tragic când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva. Vinovaţii vor plăti. Vă jur. O să plătească de n-o să mai poată", a completat Oprescu.

"Nu există niciun fel de scuză, nu există fugă de răspundere, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere şi vor răspunde indiferent de scuze", a spus Sorin Oprescu.

"Trebuie să începem şi cu partea de reformă morală. Poate că trebuia să ne uităm mai mult la ce înseamnă disciplină, la ce înseamnă responsabilitate în sistemul sanitar", a adăugat primarul general.

În ceea ce priveşte responsabilitatea Primăriei, ca administrator al Maternităţii Giuleşti, Sorin Oprescu a precizat că nu are ce să-şi reproşeze. Potrivit acestuia, în cele 18 spitale preluate anul trecut de Primărie s-au investit circa 40 de milioane de euro pentru renovare şi modernizare.

"Au fost spitale pe care le-am preluat şi unde de 50 de ani nu s-a făcut niciun fel de investiţie. Este vorba despre Spitalul de Stomatologie", a precizat primarul general al Capitalei.

De asemenea, Oprescu a anunţat că vor fi desfiinţate spitale care "nu mai corespund din punct de vedere al locaţiei şi care, indiferent de eforturile financiare, nu mai pot să funcţioneze în insalubritate". În acest an, Primăria a mai preluat alte trei spitale.

Potrivit declaraţiilor lui Oprescu, cercetările privind tragedia de la maternitate s-au finalizat, iar luni ar trebui să fie pornite lucrările de refacere a locului.

În ceea ce priveşte controlul comandat marţi de edil la spitalele bucureştene privind instalaţiile electrice, de gaze şi a celor de prevenire a incendiilor, există probleme la şase spitale:

- la spitalul Malaxa există detectoare de fum, însă centrala de alarmare nu este pusă în funcţiune. Deficit de personal de 50 de angajaţi
-la spitalul Sfântul Luca nu sunt detectoare de fum şi deficit de personal.
-la spitalul Filantropia sunt instalate detectoare de fum dar nu sunt toate funcţionale
-spitalul clinic de nefrologie Carol Davilla are senzori de fum şi centrală de alarmare dar nu deţine planuri de evacuare în caz de incendiu.

Spitalele din Focşani, Vidra şi Dumbrăveni au fost lăsate de izbelişte/ Vezi aici motivele

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite