Primarul Sectorului 2: ASPA ar trebui să se ocupe de problema câinilor, dar când se întâmplă ceva dă vină pe alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase luni stau între cele două incidente din Sectorul 2 FOTO Mediafax
Şase luni stau între cele două incidente din Sectorul 2 FOTO Mediafax

Cazul femeii găsite moartă şi muşcată de câini, joi, într-un parc din apropierea Primăriei Sectorului 2, a readus în discuţie problema câinilor maidanezi. Primarul Neculai Onţanu a declarat, sâmbătă, că Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor (ASPA), care are un buget uriaş, trebuie să se ocupe de câinii fără stăpân.

„După cum ştiţi foarte bine, în Bucureşti, de câinii fără stăpân se ocupă Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor a Primăriei Capitalei, care are un buget foarte puternic, foarte mare şi trebuie să se ocupe de această problemă. Din păcate, când se întâmplă ceva, această asociaţie fantomă dă vina pe oricine altcineva. Trebuie să se ocupe de această problemă în Bucureşti”, a spus Onţanu, întrebat dacă face verificări în cazul femeii găsite moartă în apropierea Primăriei Sectorului 2.

Întrebat cum comentează faptul că ASPA a spus că unii dintre câinii găsiţi în acel parc erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar (CTV) Sector 2, Onţanu a spus că „nicio primărie de sector nu are un buget pentru câini”.

„De 20 şi ceva de ani, de câinii fără stăpân în Bucureşti s-a ocupat o asociaţie a Primăriei Generale a Capitalei, care a cheltuit milioane şi milioane de euro ca să rezolve această problemă. Pentru 40.000 de câini, cât se presupune că are Bucureştiul, cred că, pentru fiecare câine, această asociaţie de supraveghere a animalelor a Primăriei Capitalei a cheltuit până acum cel puţin 2.000 de euro. Trebuie să-şi facă datoria şi aşteptăm şi verificările, anchetele pe care DNA le va face la această asociaţie”, a mai spus Neculai Onţanu.

Edilul Sectorului 2 a reamintit că primarul general spunea, anul trecut, că de această problemă se ocupă „în exclusivitate” Primăria Capitalei şi că nu o descentralizează la sectoare. „Eu cred că e o măsură bună pe care a luat-o Primăria Generală ca să se coordoneze această activitate în condiţii mai bune”, a declarat Onţanu.

El a adăugat însă că problema câinilor ar fi fost rezolvată demult, dacă de această chestiune s-ar fi ocupat primăriile de sector. „Dar sunt interese financiare mari şi vedeţi în perioada următoare ca această problemă să nu fie rezolvată, să existe câini în stradă şi întotdeauna cineva să facă beneficii uriaşe de pe urma acestor câini”, a precizat Onţanu, nedorind să spună la ce interese se referă.

Întrebat de faptul că Administraţia Domeniului Public Sector 2 a fost trimisă în judecată, în dosarul privind moartea lui Ionuţ, pentru că nu a pus garduri între parc şi proprietatea privată, Onţanu a subliniat că administraţiile domeniului public nu se ocupă de câinii fără stăpân.

„Deocamdată, ADP e trimisă în instanţă şi instanţa va hotărî dacă are o responsabilitate sau nu. Eu vă spun în modul cel mai corect că nicio administraţie a domeniului public din România sau din altă ţară nu se ocupă cu câinii (...) Instanţa, cu siguranţă, va constata acest lucru”, a mai spus primarul Sectorului 2.

Trupul unei femei, găsit într-un parc, plin de muşcături

Cadavrul unei femei, care prezenta urme de muşcături de câini, a fost descoperit joi dimineaţă, într-un parc din apropierea Primăriei Sectorului 2, situat între blocurile din zona Obor. Femeia, care nu a fost încă identificată, avea aproximativ 45 - 50 de ani, au declarat surse din Poliţie.

Mai mult, surse apropiate anchetei au declarat, citaţi de Mediafax, că medicii legişti care au realizat autopsia femeii au stabilit că aceasta era în viaţă atunci când a fost muşcată de câinii maidanezi, dar nu s-au putut pronunţa dacă aceasta a murit din cauza rănilor.

Potrivit aceloraşi surse, la necropsie, legiştii au găsit pe corpul femeii aproximativ 20 de muşcături, pe faţă, pe braţe, pe picioare, pe piept şi pe spate. Majoritatea acestor răni erau adânci şi îi provocaseră victimei „hemoragii locale”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei au arătat, într-un comunicat de presă, că potrivit constatărilor preliminare ale autopsiei, sub rezerva efectuării unor teste toxicologice, femeia a decedat din cauza unei „intoxicaţii etilice acute cu aspirat alimentar gastric”. Potrivit anchetatorilor, în absenţa rezultatelor examenelor de laborator - testele toxicologice -, „nu se poate preciza, în acest moment, o legătură de cauzalitate între leziunile constatate şi deces”.

ASPA ar fi ridicat nouă câini din parcul de la Obor: doi erau ai Asociaţiei „Cuţu-Cuţu”

Coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, a declarat, vineri, că primăriile sectoarelor 1 şi 2 au refuzat solicitarea de face verificări privind respectarea obligaţiilor de către cei care au adoptat câini fără stăpân, deşi îşi alocă bani pentru gestionarea problemei maidanezilor.

ASPA a ridicat nouă câini din parcul în care a fost găsită femeia decedată. Reprezentanţii ASPA au precizat că patru dintre aceştia erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar Sector 2, doi erau ai Asociaţiei „Cuţu-Cuţu”, alţi doi erau adoptaţi de o persoană fizică, iar unul nu figurează în nicio evidenţă.

Potrivit Legii 258/2013, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel a ajuns în instanţă

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată, vineri, în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, băiatul de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini, tot în Sectorul 2,  Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 2, SC Tei Rezidenţial şi pe administratorul firmei, Constantin Ciorăscu, pentru ucidere din culpă.

Potrivit procurorilor, ADP Sector 2 nu a luat măsuri corespunzătoare de împrejmuire sau delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat în imediata vecinătate, fapt care a permis trecerea lui Ionuţ Anghel şi a fratelui acestuia „într-o zonă sălbatică şi a creat condiţiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neîngrădit, păzit de şapte câini, al căror atac a condus la decesul minorului A.I.C”.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit pe 2 septembrie 2013, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara pe 3 septembrie 2013 medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală. 

Medicul preciza că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

AUTOPSIE Alcoolul, nu maidanezii, a răpus-o pe femeia găsită în Sectorul 2 muşcată de câini Medicii legişti care au realizat autopsia femeii fără adopost găsită moartă într-un parc din apropierea Primăriei Sectorului 2 din Capitală au stabilit că aceasta era în viaţă atunci când a fost muşcată de câinii maidanezi. Anchetatorii precizează că moartea femeiiar fi fost cauzată de o „intoxicaţie etilică acută cu aspirat alimentar gastric”

     

O femeie a fost găsită moartă într-un parc situat în apropiere de Primăria Sectorului 2. Aceasta era desfigurată în urma muşcăturilor de câini O femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost găsită moartă, joi dimineaţă, într-un parc din sectorul 2 al Capitalei. Cazul a fost preluat de ofiţerii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei deoarece trupul femeii prezenta urme de violenţă. Potrivit primelor cercetări victima trăia pe stradă, iar în momentul în care a fost găsită prezenta muşcături de câini pe o mare suprafaţă a corpului.

Coordonatorul ASPA: Am strâns 9 câini care ar fi participat la atacul asupra femeii găsite moartă în sectorul 2. Ne gândim chiar să interzicem adopţiile După ce joi dimineaţă o femeie a fost găsită moartă într-un parc din zona Obor a Capitalei care avea pe corp mai multe muşcături de câini, Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a declarat că au fost capturaţi în total nouă câini care ar fi participat la atac. Dintre aceştia patru aparţin Primăriei Sectorului 2, după cum a precizat reprezentantul ASPA.

VIDEO Ancheta privind moartea lui Ionuţ Anghel a ajuns la final. Cine sunt vinovaţii, în opinia procuraturii Ancheta privind moartea lui Ionuţ Anghel, băiatul de patru ani care a murit în septembrie 2013 după ce a fost muşcat de câini, a fost finalizată. Dosarul va fi înaintat instanţei.

Tatăl lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini în luna septembrie, a fost atacat de maidanezi la mormântului fiului său Vali Anghel, tatăl lui Ionuţ Anghel, copilul de patru ani din Bucureşti care a fost omorât de o haită de câini în luna septembrie a anului trecut, a fost atacat de câini în timp ce se afla la în cimitirul Sf. Vineri, acolo unde este înmormântat fiul său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite