Primarul comunei ilfovene Vidra, trimis în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei ilfovene Vidra, Florin Niculae, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. El ar fi cerut unui reprezentat al unei societăţi comerciale sumele de 570.000 de lei şi 100.000 de euro pentru a facilita încheierea şi plata a două contracte.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Florin Niculae, în calitate de primar, ar fi pretins de la un martor denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, sumele de 570.000 de lei şi 100.000 de euro,. Din aceste sume, în intervalul 2010 – 2013, Niculae ar fi primit în mai multe tranşe 250.000 de lei şi 100.000 de euro şi respectiv 22.000 de euro.

„Aceste sume de bani au fost pretinse şi primite de către inculpat, pentru a-şi îndeplini corespunzător atribuţiile ce îi reveneau în legătură cu aprobarea procedurii de achiziţie, încheierea contractului, aprobarea situaţiilor de lucrări şi aprobarea efectuării plăţilor, aferente a două contracte derulate de Primărie dar şi pentru îndeplinirea în mod contrar prevederilor legale şi contractuale a atribuţiilor, privind: sesizarea conflictului de interese între ofertanţi, urmărirea declarării de către executant a subcontractanţilor, aprobarea schimbării subcontractanţilor declaraţi”, au precizat anchetatorii.

Pe 16 decembrie 2013, beneficiind de complicitatea unei alte persoane, Florin Niculae ar fi primit de la martorul denunţător o tranşă de bani, respectiv suma de 22.000 de euro, ocazie cu care a fost constatată infracţiunea flagrantă.

Concret, potrivit rechizitoriul întocmit de procurori, pe 22 noiembrie  2013, martorul denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, ar fi formulat un denunţ din care rezulta faptul că primarul comunei Vidra ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie, în legătură cu două proiecte derulate de Primăria Vidra: „Servicii de proiectare tehnică şi execuţie lucrări pentru alimentare cu apă com. Vidra, satele Vidra, Creţeşti şi Sineşti”; „Proiect Integrat FEADR, măsura 322”, Acţiunea 1 – Modernizare reţele de drumuri în comuna Vidra, jud. Ilfov; Acţiunea 2 – Înfiinţare After School în comuna Vidra, jud. Ilfov.

În legătură cu derularea acestor contracte, Florin Niculae ar fi pretins de la martorul denunţător sumele de 570.000 de lei şi 100.000 de euro, din care în intervalul 2010 – 2013 ar fi primit în mai multe tranşe 250.000 de lei, 100.000 de euro şi respectiv 22.000 de euro, astfel:

  • un comision de 10% din valoarea Contractului pentru Servicii de proiectare tehnică şi execuţie lucrări pentru alimentare cu apă în satele Vidra, Creţeşti şi Sinteşti din comuna Vidra, judeţul Ilfov, în cuantum de circa  de 570.000 de lei, pentru care ar fi asigurat: asocierea a două firme, adjudecarea licitaţiei, semnarea contractului, derularea acestuia în bune condiţii şi pentru ca în calitate de ordonator de credite ar fi aprobat efectuarea plăţilor aferente lucrărilor prestate, sumă din care în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012 ar fi încasat 250.000 lei. Din suma pretinsă, Niculae ar fi primit în perioada 2011 - 2012 suma de 250.000 de lei, iar pe 16 decembrie 2013 suma de 22.000 de euro.
  • suma de 100.000 de euro pentru care ar fi facilitat societăţii comerciale reprezentate de martorul denunţător aprobarea ca subcontractor al unei asocieri de firme, pentru lucrările  de drumuri şi construcţii civile. Acest lucru s-ar fi realizat pentru a nu sesiza conflictul de interese dintre ofertanţi, pentru a accepta executarea lucrărilor contractate şi pentru ca în calitate de ordonator de credite să aprobe efectuarea plăţilor aferente lucrărilor executate. Florin Niculae ar fi încasat suma de 20.000 de euro la momentul iniţierii procedurii de achiziţie, suma de 30.000 de euro la încheierea contractului şi diferenţa de 50.000 de euro la efectuarea plăţilor aferente primelor situaţii de lucrări.

Pe fondul creşterii costurilor de execuţie a lucrărilor, martorul denunţător ar fi refuzat să mai achite către Niculae comisionul de 10% din valoarea contractului aferent facturilor pe care le-ar fi emis, lucru ce ar fi dus la crearea unei stări de tensiune între aceştia. 

„Datorită presiunii exercitate de inculpatul Florin Niculae, care s-ar fi manifestat prin neaprobarea situaţiilor de lucrări şi blocarea plăţilor aferente  unuia dintre contracte, martorul denunţător a sesizat organele de urmărire penală şi în data de 16 decembrie 2013 a fost organizat un flagrant pentru suma de 22.000 de euro pretinsă de inculpatul Florin Niculae”, au mai precizat achetatorii.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 20.350 de euro şi 3.350 de lei ridicată la percheziţia domiciliară  de pe 16 decembrie 2013 de Florin Niculae.

De asemenea s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale primaruluiNiculae până la concurenţa sumei de sumei de 79.650 de euro şi 246.650 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Primarul comunei ilfovene Vidra, arestat preventiv după ce a fost prins în timp ce primea 22.000 de euro şpagă

Florin Niculae, primarul comunei Vidra (judeţul Ilfov), a fost arestat preventiv după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au prins în flagrant în timp ce primea o şpagă de 22.000 de euro. Anchetatorii susţin că suma reprezenta 10 % din valoarea unui contract de proiectare şi alimentare cu apă a localităţii. Primarul a primit mandat de arestare preventivă.

Fondurile primăriei Giurgiţa, bani de buzunar pentru fostul edil. Valentin Mitrică, condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu şi delapidare

Valentin Mitrică, fostul primar al comunei Giurgiţa, a fost condamnat pe data de 11 martie de magistraţii Judecătoriei Segarcea la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite